Decreane-Versavel

"Het loont om het bredere plaatje te bekijken"

Decreane-Versavel

"Het loont om het bredere plaatje te bekijken"

KBC begeleidt bij woonwissel en zoveel meer

Niet alleen bedrijfsovername, maar ook een eventuele wissel van woonplaats is voor heel wat landbouwersgezinnen een belangrijk sleutelmoment. Adviseur Agro bij KBC Rudi Dewitte begeleidde de familie Decraene in hun woonwissel, maar hielp ook om verder vooruit te kijken. En dat is zowel voor de jonge als iets minder jonge generatie een hele opluchting.
 

Bedrijfsfiche
 

  • Birger Decreane (27) en Laura Versavel (29) en dochtertje Romée (9 maanden)
  • Stefaan Decreane (55) en Caroline (55)
  • Melkveebedrijf met 175 koeien
  • Locatie: Waregem

De familie Decraene baat een melkveebedrijf met 175 melkkoeien uit in Waregem. Stefaan Decraene is al de vierde generatie op hoeve ‘Le Grèbe’, vlak langs de E17. Hij verloor zijn vader op jonge leeftijd en boerde een tijdlang samen met zijn moeder. Stefaan en zijn vrouw Caroline kregen vijf zonen, waarvan Birger, de middelste, van jongs af aan interesse toonde om het bedrijf verder te zetten.

Stefaan en Birger, jullie baten het landbouwbedrijf vandaag samen uit. Hoe is die overname gerealiseerd?

Birger: “Meehelpen op het bedrijf was voor mijn broers en mezelf heel normaal en mijn passie voor de stiel groeide. Ik studeerde in 2018 af, begon thuis mee te werken als zelfstandig helper en daarna zijn we samen met KBC en de boekhouder gaan kijken hoe we een overname konden realiseren. In 2022 heb ik de helft van het bedrijf overgenomen en sindsdien zit ik in een samenuitbating met mijn vader.” Stefaan: “Op dat moment was het logisch om wel het bedrijf deels over te laten, maar nog niet de gebouwen en de gronden. Zo konden we nog even kijken hoe alles evolueerde. Samenwerken gaat heel vlot, zeker in jaren waarin de melkprijs goed is.” (lacht)

Dit jaar klopten jullie met een nieuwe vraag bij KBC aan.

Stefaan: “Intussen leerde Birger zijn partner Laura kennen en hebben ze een dochtertje Romée. Mijn vrouw en ik voelden dat het tijd was om plaats te maken voor het jonge koppel en we gingen op zoek naar een ander huis op een kilometer van de boerderij. Om de woonwissel goed te laten verlopen hebben we Rudi van KBC aangesproken.” Rudi: “Het wisselen van woonplaats is een sleutelmoment in heel wat landbouwfamilies, maar een goede begeleiding is noodzakelijk. Niet alleen de ouders en het jonge koppel moeten zich goed voelen bij de plannen, ook de rest van de familie moet goed geïnformeerd worden. Bovendien is het belangrijk dat we het gesprek opentrekken. In dit geval is het niet enkel bij een woonwissel gebleven. Samen met mijn collega Stefaan Vandendriessche hebben we in verschillende gesprekken met de familie de thematiek breed kunnen bekijken.”

“Mijn broers werden tijdens het overnameproces over alle plannen goed geïnformeerd en worden gelijk behandeld.”

De gesprekken over een woonwissel leidden ook naar een overname van alle bedrijfsgebouwen. Was dat de bedoeling?

Birger: “We zijn vertrokken met enkel het idee van een woonwissel, maar door de gesprekken met Rudi en de boekhouder hebben we ook verder vooruitgekeken. De woonwissel realiseren samen met een overname van de bedrijfsgebouwen bleek voor ons de beste oplossing naar de toekomst toe.” Stefaan: “Het eerste gesprek was wel overweldigend, omdat je zo veel nieuwe informatie krijgt. Maar we zijn blij dat Rudi ons begeleid heeft om verder te kijken dan enkel het huis. Ook de overname van de bedrijfsgebouwen was nodig om de nieuwe generatie voldoende zekerheid te geven.”

Hoe belangrijk is het om op tijd samen aan tafel te gaan zitten?

Rudi: “We zijn altijd heel blij als mensen op tijd bij ons aankloppen. Zo heb je de kans om heel breed naar de vraag te kijken en alle mogelijkheden voor te stellen. In dit geval was het ook belangrijk om de overname van de bedrijfsgebouwen mee te nemen in het verhaal van de woningwissel, want zo vermijd je dat het jonge koppel zichzelf blokkeert voor toekomstige investeringen. Er zijn verschillende oplossingen om dat te bereiken, zoals een verkoop, een schenking (onder lasten)… Wacht je te lang of maak je al zaken officieel voor je advies inroept, dan is het vaak te laat om nog vrij te kunnen kiezen uit alle mogelijkheden. Want laat het duidelijk zijn: KBC biedt verschillende oplossingen aan maar het is de klant die kiest welke optie past bij zijn of haar situatie. Wij dringen nooit een bepaalde keuze op.”

Hoe voelen jullie je vandaag bij de overname en de woonwissel?

Birger: “Het is heel praktisch om op het bedrijf te kunnen wonen, zeker nu Laura en ik een jong kindje hebben. Ik vind het ook belangrijk dat mijn broers tijdens het overnameproces goed geïnformeerd zijn over alle plannen en gelijk behandeld worden. De samenwerking met mijn vader verloopt goed. Ik doe de administratie en heel wat werk in de stal. Nu we hier wonen is het ook logisch dat ik nauwer bij het bedrijf betrokken ben.” Stefaan: “In het begin is het natuurlijk wennen om niet meer op het bedrijf te wonen, maar ik heb heel blij dat mijn vrouw en ik die keuze hebben gemaakt. Ik werk nog steeds mee maar als je thuiskomt is het werk wel afgelopen en kan je het makkelijk achter je laten. Dankzij de expertise van KBC en de boekhouder hebben we een oplossing kunnen vinden die eerlijk is voor alle kinderen maar Birger ook de mogelijkheid geeft om later nog in het bedrijf te investeren. Dat is belangrijk.”

bron: Boerenbond

Meer info?

Contacteer me