Podcast
Artikel

Compounders: hoe kiezen voor kwalitatieve groeiaandelen uw beleggingsportefeuille kan versterken

Als belegger kan u alleen maar dromen van een portefeuille vol compounders. Dat zijn bedrijven die, jaar na jaar, op een gezonde manier blijven groeien. Bedrijven waar u voor altijd een stukje van zou willen bezitten. Bart Daenekindt en Kris Wyns van KBC Asset Management leggen uit hoe u zulke bedrijven herkent. Wat maakt een ASML, een Intuitive Surgical of een Hermès, bijvoorbeeld, anders dan anderen? U verneemt er meer over in onze podcast.

Denk als een ondernemer, begrijp hoe de business draait, hoe u van één appelboom een boomgaard maakt. En ook: neem de tijd om die boomgaard te zien groeien.

Bart Daenekindt en Kris Wyns, KBC Asset Management

Het vinden van bedrijven die, ondanks economische schommelingen, winst blijven genereren en blijven groeien, is een uitdaging voor elke belegger. Maar wat maakt een onderneming tot een compounder? ‘Het gaat om kwaliteitsvolle bedrijven die jaar na jaar een bovengemiddelde groei realiseren’, zegt Bart Daenekindt, fund manager bij KBC Asset Management.

Collega portfolio manager Kris Wyns verduidelijkt met de metafoor van de appelboomgaard. ‘Denk aan een bedrijf dat appels teelt en verkoopt. Een goede start is een boom met een degelijke opbrengst. Maar het echte potentieel ligt in het herinvesteren van die opbrengst: jonge boompjes planten en die laten uitgroeien tot een hele boomgaard. Zo stijgt de waarde van het bedrijf, en dus ook die van uw belegging.’

 

Cashflow analyseren

Bij kwalitatieve groeibedrijven ligt de focus op de mature groeifase. ‘Dat zijn bedrijven die al over enkele bomen beschikken, een redelijke appelopbrengst hebben, maar die de ruimte hebben om nog serieus te groeien tot een grote boomgaard’, aldus Daenekindt.
Om te evalueren of een bedrijf het potentieel heeft om effectief uit te groeien tot een grote boomgaard kijken deze experts vooral naar de cashflow. ‘Veel beleggers focussen op kortetermijnwinsten, maar die vertellen niet het volledige verhaal’, zegt Wyns. ‘Twee appelbedrijven kunnen evenveel winst maken met dezelfde oogst, maar het ene moet meer investeren om zijn opbrengst op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan meststoffen omdat de bodem van mindere kwaliteit is. Op termijn maakt dat een verschil. De belegger moet weten hoeveel geld er aan het einde van de rit in het laatje belandt na aftrek van alle kosten en ook alle investeringen. Dat is de cashflow.’

Veel beleggers focussen op kortetermijnwinsten, maar die vertellen niet het volledige verhaal.

Kris Wyns, portfolio manager KBC Asset Management

 

De kracht van compounding

Het is dus essentieel om uit te maken hoeveel cashflow een bedrijf zal genereren. Dat hangt af van drie zaken: de ROIC, de omzetgroei en hoelang een bedrijf beide zo hoog mogelijk kan houden.

  • ‘ROIC staat voor return on invested capital’, verduidelijkt Daenekindt. ‘Hoeveel winst haalt een bedrijf uit zijn investeringen? Hoe hoger, hoe beter. Het is een soort kwaliteitsmaatstaf, die varieert per sector, maar over het algemeen is 15 procent al erg mooi.’ ‘Bedrijven die hun ROIC hoog kunnen houden, hebben vaak een duurzaam competitief voordeel. We noemen dat een moat, letterlijk een slotgracht rond hun business’, vult Wyns aan. ‘Ze hebben de macht van de prijszetting in handen.’
  • ‘Er zijn veel hendeltjes waaraan u kan draaien om tot winstgroei te komen’, aldus Daenekindt. ‘Maar de twee belangrijkste daarvan zijn: omzet en marges. Als u erin slaagt om de omzet consequent te doen stijgen en dit te combineren met continue margeverbeteringen, dan leidt dit tot winstgroei.’
  • Om als bedrijf bovengemiddeld te kunnen blijven groeien zijn twee voorwaarden noodzakelijk: de opportuniteit moet er zijn en het bedrijf in kwestie moet die opportuniteit ook grijpen. De twee zijn het erover eens: het is belangrijk om de markt of industrie te bekijken waarin het bedrijf actief is. En dan spreken ze niet alleen over de cijfers, maar ook over het businessmodel, over de strategie en het track record van het management. Als de belangen van het management in dezelfde lijn liggen als die van de aandeelhouders, dan zit u als belegger goed. ’Het belangrijk dat u ook het verhaal achter de cijfers begrijpt’, benadrukt Wyns. 
     
Voor aandelen van een kwalitatief groeibedrijf betaalt u een hogere prijs. Maar als u uw huiswerk goed gemaakt hebt, dan kunt u ten volle profiteren van het compounding-effect.

Bart Daenekindt, fund manager KBC Asset Management


 

‘Voor aandelen van een kwalitatief groeibedrijf betaalt u een hogere prijs’, zegt Daenekindt nog. Belangrijk is wel dat u de waardering afzet tegenover die potentieel hogere groei. Als u verwacht dat de winst met 20% zal stijgen, dan zal en mag u voor die groei een redelijke premie betalen. ‘Maar als u uw huiswerk goed gemaakt hebt, dan kunt u dus maximaal profiteren van het compounding- effect.’

Door te kiezen voor kwalitatieve groeibedrijven, kiest u als belegger bewust voor bedrijven die hun winst herinvesteren. Met als gevolg: op de langere termijn potentieel exponentiële winstgroei voor het bedrijf en potentieel exponentiële rendementen voor de belegger.

 

Voor Daenekindt en Wyns is beleggen in kwalitatieve groeiaandelen: denk als een ondernemer, begrijp hoe de business draait, hoe u van één appelboom een boomgaard maakt. En ook: neem de tijd om die boomgaard te zien groeien. ‘De weg naar een potentieel hoger rendement kan hobbelig zijn. Het is belangrijk als belegger om dat te weten. Have a plan and stick to it’, sluit Wyns af.

Meer lezen over thematisch beleggen?

Ontdek het hier

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.