Beleggen in obligaties
- Veiliger dan beleggen in aandelen
- Opbrengst op vaste momenten uitgekeerd
- Rendement doorgaans hoger dan spaarrekeningen
Wat zijn obligaties?
Als je een obligatie koopt, leen je eigenlijk geld uit aan een bedrijf of een land. Daarvoor ontvang je jaarlijks rente. Na een bepaalde periode loopt de obligatie af en krijg jij je uitgeleende geld doorgaans terug.
Is de uitgever van de obligatie een bedrijf? Dan spreken we van een bedrijfsobligatie. Gaat het om een land? Dan geeft dat land een overheidsobligatie uit, zoals de in België bekende ‘staatsbons’ . Daarnaast heb je trouwens ook nog kasbons , waarbij je eigenlijk geld uitleent aan een bank.
Wat brengen obligaties op?
Obligaties zijn interessant als je een hoger rendement zoekt zonder dat je veel risico wilt nemen. Doorgaans brengen ze meer op dan een klassieke spaarrekening, terwijl ze ook meer zekerheid bieden dan aandelen.
Zo hebben de meeste obligaties een vaste interest in de vorm van een periodieke couponrente. Eenvoudig uitgelegd: dat is de vooraf vastgelegde vergoeding die je telkens na een bepaalde periode ontvangt. Je weet dus van bij het begin perfect welke opbrengst je elk kwartaal of elk jaar mag verwachten. Al bestaan er ook obligaties met een variabele interest.
Een obligatie blijft een belegging en is dus niet geheel zonder risico. Bedrijven en landen kunnen failliet gaan of niet over voldoende kapitaal beschikken om je couponrente uit te keren of je terug te betalen.
Wat zijn de kosten en risico’s van obligaties?
De uitgifteprijs verschilt van obligatie tot obligatie, want ze wordt bepaald door het bedrijf of land dat de obligatie uitgeeft. Daarnaast betaal je een commissie en op je interesten betaal je roerende voorheffing (belasting op de rente die in België doorgaans 30% bedraagt).
Hou bij het beleggen in obligaties rekening met de volgende risico’s :
- Kredietrisico: wat als de obligatie-uitgever failliet gaat? De obligatie-uitgever is de partij aan wie je geld uitleent in ruil voor een obligatie. Gaat dat land of bedrijf failliet? Dan kom je op het einde van een lange rij schuldeisers terecht (maar wel vóór de aandeelhouders). In dat geval is het moeilijk om je investering te recupereren.
- Liquiditeitsrisico: wat als je wilt verkopen vóór de vervaldag? De belegger die zijn obligaties zou willen doorverkopen voor de eindvervaldag, zal ze moeten verkopen voor de prijs bepaald door een professionele tegenpartij. Die partij treedt dan op als koper of zo nodig als verkoper. Dit zal gebeuren volgens de marktvoorwaarden van dat moment, waardoor de prijs lager zou kunnen liggen dan de aankoopprijs.
- Vervroegde terugbetaling: wat als de uitgever de obligatie sneller wil terugbetalen? Bij zogeheten ‘callable obligaties’ kan een bedrijf er zelf voor kiezen om je obligaties vervroegd terug te betalen. Je krijgt dan je startkapitaal en de tot dan opgebouwde intresten. Niet slecht, zou je denken. Maar als je dan opnieuw wilt beleggen, kunnen de rentevoeten plots een pak lager staan. Stel dat je eerst garantie kreeg op 10% per jaar en nu enkel nog obligaties vindt aan 4%. Daarom brengt het recht op vervroegd terugbetalen meestal wel een iets hogere coupon met zich mee.
- Marktrisico: wat als de marktomstandigheden veranderen? Er horen altijd algemene risico’s bij beleggen. Rentes en wisselkoersen kunnen snel veranderen. Ook bedrijven en dus obligatie-uitgevers zijn niet beschermd tegen alle mogelijke verrassingen die de markten kunnen teweegbrengen. Alle beleggingsvormen brengen dus een zeker marktrisico met zich mee.
- Wisselrisico: wat als je obligaties in andere munten koopt? Bij obligaties in een andere munt dan de euro loop je het risico dat je een deel van je geld verliest wanneer de wisselkoers ongunstig is op het moment dat je jouw geld weer naar euro wilt omzetten.
Hoe beleggen in een obligatie?
Via KBC kun je instappen in verschillende obligaties. Maak daarvoor een afspraak in een kantoor in je buurt of bekijk eerst de huidige obligatie-uitgiftes.