Hoe maak ik veilig gebruik van de kaartlezer?

Hoe maak ik veilig gebruik van de kaartlezer?

  • Hou de codes die je aanmaakt met de KBC-Kaartlezer geheim, net als de pincode van je debetkaart. Ze geven immers toegang tot je rekeningen. KBC vraagt ze je nooit, ook niet per e-mail, sms of telefoon. 
     

 

  • Lees steeds aandachtig de boodschappen op het scherm van de kaartlezer. Zo kun je steeds valideren welke transacties je uitvoert.
    Krijg je bijvoorbeeld de vraag om “je rekeningen te koppelen aan een nieuw beveiligingssysteem”, maar zie je op je kaartlezer dat je in werkelijkheid een overschrijving aan het tekenen bent voor een bedrag van 5.000 euro, dan weet je dat je wordt opgelicht.
  • Wees waakzaam wanneer de manier van aanmelden of tekenen van betalingen tijdens het internetbankieren afwijkt van wat je gewend bent. Krijg je bijvoorbeeld onverwacht de vraag om met je kaartlezer een code te berekenen en in te voeren, stop dan onmiddellijk.

Fraude? Meld het ons meteen

Wat doet KBC om internetbankieren te beveiligen?

Betaallimieten en automatisch afmelden zijn een paar voorbeelden

KBC-Antiviruspakket

Bescherm je computers, tablets en smartphones tegen virussen en onveilige websites.

Wat doen internetcriminelen?

Kom alles te weten over veel voorkomende cyberaanvallen zoals phishing en malware

Phishing via een telefoongesprek

Je krijgt telefoon van iemand die zich voordoet als een medewerker van KBC. De oplichter probeert je vertrouwen te winnen om je gegevens te stelen. Lees hoe

Mobile-phishing

Bank-aan-huisfraude

Belt iemand je op om te zeggen dat je onmiddellijk je betaalkaart moet doorknippen omdat die niet meer veilig is? Ga er niet op in!

Hulpvraagfraude

Krijg je van je zoon of dochter plots een WhatsApp-bericht via een ‘nieuw’ gsm-nummer?