5 tips om een woning te kopen als jongere
Een doorsnee woning kopen als jongvolwassene is niet evident. En al zeker niet als je geen ouders hebt die financieel willen of kunnen bijspringen. De hoop opgeven dan maar? Niet zo snel! Misschien heb je nog niet alle mogelijkheden overlopen en kun je alsnog binnenkort in je eigen stekje trekken …
1. Handen uit de mouwen
Een te renoveren woning is vaak een pak goedkoper dan een recent gebouwd of verbouwd huis of appartement. Je kunt je nieuwe aankoop laten renoveren door een architect en aannemers, maar dat kost natuurlijk een flinke hap.
Weet wel dat er zoiets bestaat als de Vlaamse energielening of Brusselse groene lening. Die worden tegen een laag tarief aangeboden, als je aan de voorwaarden voldoet.
Ben je echter een handige Harry of Hariëtte? Of heb je een klein dozijn Harry’s en Hariëtte’s in je vriendenkring? Overweeg dan om je woning zélf te renoveren. Of met de hulp van vrienden, dus. Maar zorg dan wel voor de beste housewarming ooit.
Wist je dat ...
Je bij KBC een goedkopere groene lening kunt krijgen voor je verbouwing? Tenminste, als 50% van je renovatiebudget gaat naar energiebesparingen en diefstalbeveiliging. Genoeg centen over om je huis mooi te maken!
- Let op, geld lenen kost ook geld.
2. Uit de comfortzone
Een woning zoeken pal in het centrum van pakweg Leuven, Gent of Antwerpen is vaak niet het beste idee als je wilt besparen. Geef dus niet meteen op als je niets vindt in de voor jou ideale buurt. Misschien ben je er opgegroeid of heb je er gestudeerd en ben je emotioneel verknocht aan de locatie. Dat begrijpen we. Maar hey, het kan een tijdelijk afscheid zijn. Een woning hoeft heus niet voor het leven te zijn. Uitstel is geen afstel.
3. Het kleine geluk
Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je er voor openstaat om te downsizen, dan is een tiny house misschien wel iets voor jou.
Een tiny house is zoals de naam het al zegt een microwoning die vaak slechts 15 m² à 20 m² groot - of ja, klein - is. Op papier lijkt dat misschien onleefbaar, maar in de praktijk wordt zowat elke centimeter ruimte van zo’n tiny house optimaal benut. En jawel, zo’n woning is inclusief keuken, badkamer, slaapkamer en leefruimte. Bovendien zijn het ook energiezuinige woningen, waardoor je jaarlijkse kosten niet oplopen.
Voor een volledig afgewerkte tiny house van zo’n 15 m² betaal je vaak ‘slechts’ zo’n 50.000 euro. Veel geld, maar goedkoper op de markt ga je niet vinden. Check wel altijd bij de lokale overheid waar je zo’n huis mag neerplanten.
4. Swipe naar rechts
Doodjammer, maar de harde realiteit: als koppel is het makkelijker om een woning te kopen dan als single. Meer centen, opent nu eenmaal meer (voor)deuren.
Geniet je toch liever nog wat langer van het singleleven? Groot gelijk. Al hoeft dat niet noodzakelijk te betekenen dat je je woningdroom moet opbergen. Ook samen met pakweg een vriend, je zus of je nicht kun je een huis kopen.
Belangrijk is wel dat je je goed informeert over je rechten bij co-housing. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je mede-eigenaar plots de boel wilt verkopen.
5. Klop eens aan bij de huisbaas
Als je huurt, hoor je liefst zo weinig mogelijk van je huisbaas. Normaal gezien heb je die persoon alleen nodig als er problemen zijn of als je van plan bent om andere oorden op te zoeken. Maar misschien is je huisbaas wel de man of vrouw met wie je zaakjes kunt doen.
Want wat als je als huurder al in je ideale woning woont? Dan loont het zeker en vast de moeite om eens te horen of de huisbaas het pand niet wilt verpatsen. Geef toe: het zou nogal jammer zijn dat je je boeltje pakt, om dan tot de vaststelling te komen dat de eigenaar je voormalige appartement te koop zet. Wie niet waagt, niet wint! En stel dat het lukt … geen verhuiskosten! Sweet.
Meer info over de energielening
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV en wederzijds akkoord.