Wie betaalt? Jij of je huisbaas?
De veelvoorkomende kosten op een rijtje
Je vaatwasser gaat stuk, de muur in je badkamer kan een nieuw likje verf gebruiken of het is tijd voor het onderhoud van de boiler. Dat zijn situaties waar kosten mee gemoeid zijn. Maar wie betaalt de factuur?
Oef, je huisbaas betaalt de factuur
1. Grote herstellingskosten en onderhoudswerken
Wat verstaan we onder grote herstellingen? Een verstopte gootsteen of toilet horen daar jammer genoeg niet bij.
Wat wel? Kosten voor structurele werken, zoals een dak- of gevelrenovatie, vervanging van de ramen, herstellingen aan de lift, balkon- of terrasrenovatie ... worden door de eigenaar betaald. Behalve als je door lompigheid je eigen ruit inslaat natuurlijk.
De eigenaar betaalt bijvoorbeeld ook de kosten voor het aanpassen van de elektrische installatie aan de veiligheidsvoorschriften en het onderhoud van dakgoten en dakpannen.
2. Onroerende voorheffing
De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op onroerende goederen. Woningen, gebouwen en gronden dus. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Dat is de geschatte huuropbrengst van een woning voor één jaar, zonder kosten voor onderhoud en herstellingen. Best ingewikkeld, maar dus voor jou als huurder helemaal niet van toepassing. Hoera!
3. Een huishoudelijk toestel gaat kapot
Deze is tricky. Het hangt ervan af of het toestel in de plaatsbeschrijving is opgenomen. Als het van de verhuurder is, hoort het toestel officieel bij de woning en betaalt je huisbaas. Maar als pakweg een koelkast door de vorige huurders werd achtergelaten en dus niet bij het pand hoort, is het wel voor jouw rekening. Kleine herstellingen zijn sowieso altijd voor jou.
Helaas, jij betaalt de factuur
1. Het onderhoud van je boiler
Jij betaalt om de 2 jaar het onderhoud van je gasboiler. Bij een stookolie-installatie gaat het om een jaarlijkse verplichting. Vraag bij je intrek dus zeker aan je huisbaas wanneer het laatste onderhoud gebeurde, zo sta je niet voor verrassingen. De boiler vervangen zodat hij conform is aan de huidige wetgeving, is gelukkig niet voor jouw rekening.
2. Opnieuw verven
Verfkosten betaal je meestal zelf. In de meeste huurpanden moet je trouwens ook eerst even overleggen voor je zotte kleuren op de muren schildert. Als je huurcontract afloopt, moet het appartement in dezelfde staat overgedragen worden aan de volgende huurders. Gebruikssporen maak jij dus terug schoon.
Alleen bij grotere problemen, zoals waterschade, komt de huisbaas tussen. Wacht niet tot het einde van je contract om je huisbaas op problemen te wijzen, maar doe het direct als je ze vaststelt.
3. Klein onderhoud
Batterijen in de rookmelders vervangen, het herstellen van defecte sloten, spotjes of kranen, dat is allemaal voor jouw rekening.
4. Gas, water, elektriciteit
De facturen voor gas, water en elektriciteit in de woning betaal je zelf. Logisch ook. Als jij elke dag graag uren onder de douche staat of in de winter liever je tijd in zwembroek doorbrengt in een lekker verwarmd appartement, kun je niet verwachten dat je huisbaas de kosten dekt. Ook de kosten voor vuilnisophaling zijn voor jouw rekening.
Speciallekes – Geen regels zonder uitzonderingen
1. Syndicuskosten
Een syndicus beheert de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw: het onderhoud van de lift, een gemeenschappelijk tuintje of een gedeelde warmte-installatie. In Vlaanderen moet de verhuurder 66% van de kosten betalen, de rest is voor jou. Als je met een extra vraag komt, zoals het bijmaken van een sleutel, dan zijn die kosten ook volledig voor jou.
2. Conciërge
Die bewaakt een appartementsgebouw en poetst de gemeenschappelijke delen. In Vlaanderen betaalt de huurder 75% van de kosten van een conciërge, de verhuurder 25%.
Laat je goed verzekeren
Brandverzekering: verzekert je natuurlijk tegen brand, maar ook bij onder andere een overstroming, storm of ontploffing ben je beschermd. Jij verzekert je inboedel (meubels en bezittingen) en schade aan derden, de huisbaas verzekert het gebouw.
Rechtsbijstand voor huurders: verzekert je bij juridische conflicten met de huisbaas. Wat als de verhuurder beweert dat je schade veroorzaakte die er eigenlijk al was?
Doet je huisbaas moeilijk? Een paar tips
1. Stuur zo snel mogelijk een aangetekende ingebrekestelling
Zo kan de huisbaas achteraf niet zeggen dat je hem/haar niet op de hoogte hebt gebracht. Blijft je verhuurder zelfs dan doof voor je vraag? Dan kun je er gerust mee naar de vrederechter gaan – als huurder ben je in België goed beschermd.
2. Neem het heft niet in eigen handen
Het is begrijpelijk dat je uit miserie overweegt om zelf de noodzakelijke werken uit te voeren, en nadien de factuur door te sturen. Toch is dit geen aanrader, want je riskeert je geld nooit meer terug te zien. Als de werken niet professioneel worden uitgevoerd, kun je bovendien nóg meer problemen veroorzaken.
3. Laatste drukmiddel: tijdelijk geen huur betalen
Een rechter zal dit doorgaans niet op prijs stellen. In de mate van het mogelijke moet je zo’n drastisch drukmiddel dus vermijden.
Maar heb je al een aangetekende ingebrekestelling gestuurd en blijft je verhuurder je negeren? Dan kun je de huur tijdelijk achterhouden op een speciale rekening, om ze pas vrij te geven wanneer je huisbaas voor een oplossing zorgt. Zo toon je aan een rechter dat je ter goeder trouw bent.