Voordelen en nadelen van huis, appartement, studio kopen of huren

Is huren altijd weggesmeten geld? Of is het soms slimmer dan kopen?

Huren of kopen: het is voor veel jonge mensen een moeilijk dilemma. Hier zijn wat afwegingen om je op weg te helpen!

Check hoeveel je kunt lenen

✔️ Wanneer is huren ideaal?

Je weet nog niet zeker waar je wilt settelen. In een huurhuis zit je nergens aan vast en heb je volop de tijd om je woonplaats (en misschien koopplaats in spe) te ontdekken.

Je hebt geen ruimte voor onverwachte kosten. Als huurder sta je niet zelf in voor grote herstellings- of onderhoudswerken. Je komt dus niet voor financiële verrassingen te staan – behalve dan misschien op je energiefactuur.

Je hebt niet veel budget en wilt graag sparen. Dan kun je bijvoorbeeld cohousen en de huurkosten delen. Het bespaarde geld kun je opzijzetten om beetje bij beetje eigen inbreng voor een koophuis samen te sprokkelen.

Spaartip

Met sparen voor je dromen in KBC Mobile stel je spaardoelen in, en kun je vervolgens makkelijk je voortgang opvolgen. Handig als je voor een eigen stekje wilt sparen!

❌ Wat kan tegenvallen bij huren?

De huurmarkt is oververhit. Dat maakt het moeilijk om het van andere kandidaat-huurders te winnen. Helaas drijft het ook de huurprijzen omhoog.

Je geld gaat in rook op. Als eigenaar betaal je elke maand je woning af en blijft de waarde van dat bedrag dus in jouw bezit. Als je huurt, is dat niet het geval.

Je huisbaas kan een lastpak zijn. Grote herstellings- en onderhoudswerken zijn normaal de taak van de verhuurder, maar als je pech hebt, hang je vast aan een huisbaas die op zich laat wachten.

Je kunt zo weer op straat staan. Zo kan je huisbaas beslissen om terug in jouw huurhuis te gaan wonen, of tegen je zin beslissen om je contract aan het einde niet te verlengen. Dan mag de bikkelharde huizenzoektocht en verhuisheisa weer beginnen …

Je huurprijs kan stevig stijgen. Als huurder ben je gevoelig aan de inflatie, die elk jaar opnieuw kan leiden tot een flinke huurindexatie.

✔️ Voordelen van je eigen plek

My barn my rules. Je mag lekker doen wat je wilt, en moet bijvoorbeeld niet naar de huisbaas bellen als je wilde schilderplannen hebt.

Je weet wat je de komende jaren afbetaalt. Waarschijnlijk zal je loon stijgen door inflatie, terwijl je maandelijkse afbetaling hetzelfde blijft* – huurprijzen daarentegen, worden meestal wel elk jaar geïndexeerd. Jaar na jaar wordt je lening zo makkelijker te dragen. En … op een dag is je huis zelfs helemaal afbetaald!

Je investeert in jezelf. In plaats van maandelijks je centen aan iemand anders te geven en nooit meer terug te zien, steek je ze in een eigen pand dat met de jaren waarschijnlijk in waarde zal stijgen.

*Kies je voor een variabele rentevoet? Dan wordt je rente na een bepaalde periode herzien, waardoor je maandelijkse afbetaling licht kan stijgen of dalen tot een bepaalde grens.

Kopen: beter nog wat sparen of haalbaarder dan je denkt?

Heb je je droomhuis op het oog en wil je graag weten of het binnen je budget past? Je berekent het heel makkelijk met deze online simulator.

  • Check meteen hoeveel je kunt lenen voor je woning (uniek in België)
  • Krijg altijd je scherpste tarief bij KBC
  • Overleg telefonisch met een woonexpert
Check mijn leencapaciteit

❌ Wat kan tegenvallen bij kopen?

Je hebt een dikke spaarpot nodig. Vaak moet je minstens 20% van de aankoopwaarde van jouw gewenste stekje hebben gespaard. Zonder financiële hulp of als alleenstaande, is dat vrijwel mission impossible.

Luka en Sam hebben hun oog laten vallen op een huis van 400.000 euro. Ze kunnen maximaal 90% lenen (vuistregel) en moeten dus zo’n 40.000 euro zelf inbrengen. Als ze daar alle extra kosten bij optellen (registratierechten, notariskosten …) plus een buffer van ongeveer 6 maandlonen, komen ze uit op een eigen inbreng van ongeveer 80.000 euro. Jawadde.

Je eigen huisbaas zijn, betekent ook alle kosten en regelwerk zelf dekken. Onroerende voorheffing betalen, dak herstellen, verwarmingsketel onderhouden … Je mag er allemaal voor in eigen buidel tasten. Soms vraagt het ook heel wat geregel om alles op orde te krijgen. In dat opzicht leiden huurders een luilekker leventje!

Je kunt niet zomaar weg. Natuurlijk moet je er niet per se voor de rest van je leven wonen. Maar een huis verkopen is toch niet zo evident als een huurcontract opzeggen. Bovendien kan het even duren voor je huis genoeg in waarde is gestegen om te compenseren voor alle extra’s (rente, notariskosten …) die je erin hebt gepompt.

Je huis kan in waarde dalen. Woningprijzen heb je nu eenmaal niet altijd in de hand. Denk bijvoorbeeld aan huizen in de buurt van een PFAS-site. Meestal is een huis een solide investering, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.

Een huis kopen is stressvol. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden, en tegelijkertijd voel je de druk om snel te beslissen.

Kortom

Zoals je ziet, is kopen niet noodzakelijk slimmer of voordeliger dan huren. Het hangt vooral af van je persoonlijke financiën, wat je zelf belangrijk vindt, en je toekomstplannen.

  • Heb je geen zin in de verantwoordelijkheden van huiseigenaarschap? Of weet je nog niet zeker hoe en waar je over een paar jaar wilt wonen? Dan kun je gerust nog een tijdje huren. Maar vergeet niet om ondertussen wat centen opzij te zetten voor later.
  • Heb je al een aardig spaarpotje? Is je inkomen stabiel genoeg voor een lening? Ben je niet bang van wat kluswerk? En hou je nog wat achter de hand voor onvoorziene kosten? Dan kún je zeker kopen, maar niks moet!

KBC voor jongeren

Alleen gaan wonen? Op kot gaan? Een auto kopen? Hier vind je wat je nodig hebt.