auto-kopen-zonder-rente.jpg
auto kopen zonder rente

Een auto kopen zonder rente, kan dat wel?

Je hebt je oog laten vallen op een nieuwe auto en bent van plan die ook aan te schaffen. Proficiat! De enige vraag die je nog rest: hoe ga je die wagen financieren? Sommige autodealers zijn er als de kippen bij om je te overtuigen met een verleidelijk aanbod: een auto op afbetaling tegen een zeer lage rente of zelfs tegen 0%. Te mooi om waar te zijn? Toch maar beter even de voorwaarden onder de loep nemen …

Een auto kopen op afbetaling?

Als je niet zelf het volledige bedrag voor je nieuwe wagen kunt neertellen of je wilt wat langer sparen, dan biedt een autolening een goede oplossing.

Iedereen wil natuurlijk een voordelige autolening. Dat is maar normaal. Toch is het opletten geblazen als een garagehouder je een afbetaling tegen 0% of 0,5% rente aanbiedt. Mogelijk zijn er valkuilen, waardoor je uiteindelijk meer betaalt dan bij een klassieke autolening .

Wil je een auto kopen zonder rente, stel dan deze kritische vragen:

  • Hoeveel bedraagt het voorschot? Vaak kan dat oplopen tot 30% van de aankoopprijs.
  • Krijg je extra kortingen? Kies je voor een lening waarop je zeer weinig tot geen rente betaalt en die je verstrekt wordt door de autoverkoper zelf, dan is de kans groot dat je geen extra kortingen krijgt. Reken dus zeker uit of het voor jou niet voordeliger is om iets meer rente te betalen op je autolening en te profiteren van de extra kortingen.
  • Is er een verhoogde eindaflossing? Meestal heeft dit type lening een kortere looptijd, waardoor je bij de laatste maandaflossing een fikse som geld moet neertellen. Een dergelijke lening wordt ook wel eens ballonkrediet genoemd. In plaats van de laatste som (de ‘ballon’) te betalen, kan de autodealer de wagen eventueel terugnemen. Maar let op: als de wagen niet in goede staat is, weigert hij dat misschien.
  • Is er sprake van een verlengde waarborg? Soms word je als klant verplicht een verlengde waarborg te nemen van 500 à 800 euro. Dat staat nochtans vaak niet vermeld in de advertentie.
  • Hoeveel betaal je exact per maand? Vergeet niet mogelijke kosten zoals dossierkosten en extra verplichte verzekeringen in de berekening te verwerken.
  • Wie is de eigenaar van de wagen? Soms word je pas eigenaar van de wagen na de volledige afbetaling. Dat betekent dat je je auto niet zomaar kunt verkopen zonder toestemming van de autodealer.
  • Krijg je genoeg geld voor je oude wagen? Misschien wil je bij het aangaan van je lening ook je oude wagen betrekken in de deal. Let in dat geval goed op dat de garagehouder je oude wagen niet onderwaardeert. Met dat handige trucje kan de autodealer namelijk financieel voordeel halen uit een afbetaling tegen 0% rente.

Conclusie: wil je een auto kopen zonder rente, bekijk dan altijd de kleine lettertjes zodat je zeker bent dat je alle voorwaarden kent alvorens een renteloze autolening af te sluiten.
 

Een auto kopen zonder rente? Bekijk eerst dit concrete voorbeeld.

Een nieuwe auto kost al snel 20.000 euro. Met een lening voor een nieuwe auto tegen 4,39% betaal je gedurende een termijn van 36 maanden 878 euro interest. Kies je voor een lening met 0% rente, dan bespaar je dus 878 euro. Maar zoals we hierboven al hebben gezegd, is de kans klein dat je extra kortingen krijgt. Kijk dit dus zeker na. Want bij dealers krijg je vaak kortingen van 3 tot 19%. Dat komt in dit voorbeeld neer op een korting van 600 tot 3.800 euro. Mogelijk ben je dus goedkoper gesteld wanneer je kiest voor een reguliere autolening.

Autolening vergelijken

Autoleningen vergelijken doe je dus maar beter niet door louter en alleen de rentevoeten naast elkaar te leggen. Met een klassieke autolening vermijd je in ieder geval verrassingen. Je weet perfect op voorhand hoeveel je elke maand gaat betalen. De vaste rentevoet verandert niet en dat gedurende de volledige looptijd van je autolening. Je kunt je dus de vraag stellen: is het opgeven van die zekerheid voor een vrij beperkt mogelijk voordeel eigenlijk de moeite waard?

Ontdek de klassieke autolening