Energiezuinig verbouwen doe je – laten we eerlijk zijn – niet énkel voor het milieu. Ook je portemonnee wordt er blijer van. En ook al komen er bij een renovatie heel wat kosten kijken, toch kun je er op korte en lange termijn voor zorgen dat je er heel wat rendement uithaalt. We zetten alles even voor je op een rij.
1. Premies en subsidies
Er bestaan ondertussen heel wat premies en subsidies die je een duwtje in de rug geven als je energiezuinige verbouwingen wilt doen. Denk maar aan premies voor onder meer:
- zonnepanelen
- dakisolatie
- hoogrendementsglas
- EPC-labelpremie
Op de handige site Mijnverbouwpremie.be zijn sinds kort alle premies gebundeld en kun je een aanvraag doen met één handig aanvraagformulier.
Wist je dat …?
- je een verlaagd btw-tarief van 6% krijgt als je een woning ouder dan 10 jaar renoveert ? Sinds 1 april van dit jaar geldt het verlaagde tarief ook voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepalen als woning jonger is dan 10 jaar of bij heropbouw na afbraak (de regeling vervalt wel op 31 december 2023).
- je een premie kunt aanvragen voor energiebesparende werken tot twee jaar terug? Nog tot 31 december 2022 heb je de tijd om met facturen van maximaal 27 maanden oud een premie aan te vragen.
2. Betaal minder registratierechten
Bij een ingrijpende renovatie betaal je sinds 1 januari 2022 nog maar 1% registratierechten in plaats van de vroegere 5%. Ook zo wil de fiscus je een duwtje in de rug geven om je verbouwplannen waar te maken. Er zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet je de verbouwingen bijvoorbeeld laten opnemen in de notariële akte.
3. En betaal minder onroerende voorheffing
Voor een ingrijpende energetische renovatie krijg je onder bepaalde voorwaarden 5 jaar lang korting op de onroerende voorheffing. Als het e-peil van je woning onder de 90 daalt, betaal je nog maar de helft. Als je onder de 60 landt, betaal je zelfs geen onroerende voorheffing meer.
Het is trouwens nu al extra interessant om zo veel mogelijk te mikken op energieniveau A, tegen 2050 moet elke woning namelijk zelfs niveau A+ hebben.
4. Verhoog de waarde van je huis
Neem je energiebesparende maatregelen zoals dak-, muur- en vloerisolatie? Dan zorg je niet enkel dat je woning minder energie vraagt, je verlaagt ook CO2-uitstoot én je energiefactuur. En misschien het beste van al: je verhoogt de waarde van je woning.
Met een goede (lees: lage) EPC-score is je woning namelijk aantrekkelijker op de woningmarkt en krijg je hem sneller verkocht. Sowieso zijn huizen met een beter wooncomfort (denk aan constante temperatuur, minder tocht) meer in trek bij potentiële kopers.
5. Rendement makkelijk online berekenen
“Ga uit je dak met onze handige calculators en tools!” Dat zijn niet onze woorden, maar die van Fluvius. Ze hebben een handige calculator gebouwd waarmee je precies kunt berekenen hoeveel euro van bijvoorbeeld je dak-, vloer- en muurisolatie en je nieuwe ramen terugvloeit naar je portemonnee.
Let op, geld lenen kost ook geld!
Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever : KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026.256A