Tuinaanleg en -inrichting

Zo pak je het aan

Tuinaanleg en -inrichting

Zo pak je het aan

Wanneer je je woning nog maar net gekocht of gebouwd hebt, staat je hoofd doorgaans niet naar de inrichting van je tuin. Je wilt toch liever eerst die nieuwe keuken plaatsen of de muren van de woonkamer in een andere kleur schilderen. Maar na enkele jaren klussen binnenshuis begint het vaak te kriebelen en zijn je ogen als vanzelf gericht op de ruimte voor, achter en rondom je huis. Merk je dat het tijd is om je tuin definitief aan te leggen? Dit stappenplan helpt je op weg.

1. Ontdek welke tuin je wilt

Bij de inrichting van je tuin ga je maar beter niet over één nacht ijs. Want net zoals de inrichting van je woning een invloed heeft op je gemoed, bepaalt de inrichting van je tuin hoe graag je in de lente en de zomer buitenshuis vertoeft.

Zorg dus dat je duidelijk weet wat je wilt, en ga op zoek naar inspirerende voorbeelden van geslaagde tuinontwerpen

  • Grasduin in tuinmagazines (al dan niet online)
  • Geef je ogen de kost tijdens opentuindagen
  • Of bezoek tuinbeurzen en tuincentra

Zo krijgt jouw beeld van de ideale tuin vorm én kun je alvast prijzen en materialen vergelijken. De inrichting van je tuin is vergelijkbaar met de inrichting van je woning. Ook in je tuin kun je resoluut kiezen voor een strakke, minimalistische inrichting (een Japanse zen-tuin, bijvoorbeeld) of gaan voor meer traditionele of frivole accenten (zoals een barokke Versailles-tuin).

2. Ontwerp de tuin van je dromen (of laat het over aan een professional)

tuinlening

Weet je precies welke richting het uit moet met jouw tuin? Dan kun je of zelf aan de slag gaan met het ontwerp, of een professional zoeken die je tuin vormgeeft zoals jij dat wilt. Neem je contact op met een tuinarchitect, houd dan zeker deze adviezen in je achterhoofd:

  • Een richtprijs helpt om overdreven dure offertes te vermijden. Doe wat opzoekwerk vooraf, want de tarieven van tuinarchitecten kunnen danig verschillen.
  • Geef je verwachtingen door aan de architect. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin waarnaar je nauwelijks hoeft om te kijken? Een terras in de schaduw of juist in de zon? Moet er ruimte voorzien worden voor een tuinhuis, zwembad, vijver of buitenkeuken?
  • Ga na welke voorzieningen er al aanwezig zijn in je tuin. Misschien moeten er extra leidingen gelegd worden voor verlichting of elektriciteit. Houd daar rekening mee en contacteer op tijd een elektricien.
  • Vraag op je zoektocht naar een betrouwbare tuinarchitect raad aan familie, vrienden en kennissen. Kunnen zij iemand aanbevelen?

Tip
Wacht niet tot het lente is om met het ontwerp en de aanleg van je tuin te beginnen. Tegen die tijd zijn de meeste tuinarchitecten en -aannemers namelijk al volgeboekt.

3. Stuur bij waar nodig

Ligt er een eerste tuinontwerp klaar, maar valt het wat te duur uit? Dan moeten er budgetvriendelijke keuzes gemaakt worden.

  • Kiezen voor goedkopere materialen is niet per se de aangewezen manier om te besparen. Terrastegels in natuursteen of mozaïektegels stuwen de prijs initieel misschien de hoogte in, op lange termijn vormen zulke duurzame materialen meestal wél een waardevolle investering.
  • Overweeg om de tuinaanleg in meerdere fases te laten afwerken, zodat je de kosten kunt spreiden.
  • Voer een deel van het werk zelf uit. Als hobbytuinier vind je het wellicht niet erg om de beplanting voor je rekening te nemen. Of heb je misschien een handige harry in je vriendenkring die bedreven is in tegels en klinkers leggen?

4. Lenen voor je tuin

Valt het kostenplaatje nog altijd te hoog uit, maar heb je echt geen zin om nog langer te wachten tot je voldoende geld hebt gespaard voor je nieuwe tuin? En wil je evenmin voor goedkopere (en dus vaak minder kwaliteitsvolle) materialen kiezen? Dan bestaat er nog een andere oplossing. Om de aanleg van je tuin te financieren, kun je namelijk een tuinlening afsluiten. Die maakt het mogelijk tegen aantrekkelijke voorwaarden je tuindroom waar te maken. Als je een hypothecaire lening hebt afgesloten voor je woning, kun je mogelijk je bestaande hypotheek hergebruiken.

5. (Her)bekijk je verzekeringspolis

Ook voor kinderen is een mooi ingerichte tuin de ontspanningsplek bij uitstek. Installeer een speeltuig of zandbak in de tuin voor eindeloos speelplezier bij zonnig weer. En laat de zon het afweten tijdens zo’n typisch Belgische kwakkelzomer? Dan biedt een overdekt terras bescherming tegen regen en wind. Beschutting of een tuinhuis zijn sowieso een must voor elke fervente tuinier die zijn tuinmateriaal een droog onderkomen wil geven. Bekijk in dat geval zeker of je je verzekeringspolis moet aanpassen, want als eigenaar of verhuurder van een woning is het aan te raden om je tuinhuis bijkomend te verzekeren.

Meer weten over een verzekering voor je tuin? Dat is simpel. Kies eerst de brandverzekering die bij je past. Bij de opties van je brandverzekering staan telkens de verzekeringen vermeld waarmee je je polis kunt uitbreiden.

6. En … geniet van je tuin

Zodra het lente is, halen we graag de tuinmeubelen boven om te genieten van de eerste warme zonnestralen. Logisch dus dat je van de tuin een aangename en gezellige plek wilt maken. Al was het maar om er urenlang te eten, te drinken en te praten met vrienden tijdens zomerse barbecues of op die herfstige avonden bij de vuurkorf.

Tip
Vergeet niet je woning te verzekeren tegen brand en diefstal.

Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel – FSMA 026256 A.

De KBC-Verzekering Financiële Bescherming Lening op Afbetaling is een collectieve verzekeringsovereenkomst gesloten tussen KBC Bank en KBC Verzekeringen. Om op de dekking een beroep te kunnen doen, moet je zijn toegetreden tot de verzekering en de aansluitingsbijdragen hebben betaald. Deze verzekering is optioneel. Raadpleeg de dekkingsvoorwaarden voor een omschrijving van de verzekeringsdekkingen en de voornaamste niet-gedekte risico’s. Of vraag ernaar in je KBC-bankkantoor.

Verzekeraar: KBC Verzekeringen, Professor Roger Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven, België, BTW BE 0403.552.563 , RPR Leuven, IBAN BE43 7300 0420 0601 ,BIC KREDBEBB. Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (K.B. 4 juli; 1979, B.S. 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België.

Wat betekent ‘afstand van verhaal’ concreet?

Een huurovereenkomst kan een clausule ‘afstand van verhaal’ bevatten. Wat betekent dat nu voor jou als huurder?

Hoe inbraak voorkomen?

Hoe voorkom je inbraak in je woning? En hoe bereid je je voor op eventuele schade bij diefstal?

Stormschade?

Meld het aan Kate in KBC Mobile, of aan je KBC-verzekeringsagent.

Vochtplek in de muur

Vocht in de muur? Of je een beroep kunt doen op je brandverzekering, hangt af van de specifieke oorzaak