Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn de laatste jaren almaar populairder geworden als een goedkope manier om energie op te wekken. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen om zo hun energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd de waarde van hun woning te vergroten. En het is bovendien goed voor het milieu. Maar er zijn ook minpunten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
Voordelen van zonnepanelen
Je bespaart op je energiefactuur
Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Zo hoef je minder energie van het net af te nemen, waardoor je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Voor veel huishoudens gaat het om een besparing van honderden euro’s per jaar. Vanaf het moment dat je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, begin je onmiddellijk te besparen op je energiekosten.
Volgens de Vlaamse energieregulator verbruik je gemiddeld 36% van de elektriciteit die je opwekt meteen. De energie die je niet verbruikt, lever je aan het net. Daarvoor krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Dit is het zogenaamde injectietarief of terugleververgoeding. Een kleine kanttekening hierbij: die vergoeding is meestal niet zo hoog. Het is dus het voordeligst om je opgewekte energie meteen te verbruiken.
Voor veel mensen is de besparing op energiekosten de grootste reden om zonnepanelen te laten installeren.
Je woning wordt meer waard
Zonnepanelen zijn een hernieuwbare bron van energie. Hierdoor krijgt je woning een betere EPC-score, wat ervoor zorgt dat je vastgoed meer waard is. Potentiële kopers hebben meer interesse in huizen met zonnepanelen. Deze woningen hebben lage energiekosten en moeten minder (of niet) gerenoveerd worden om aan de EPC-normen van de overheid te voldoen. Dit maakt woningen met zonnepanelen heel aantrekkelijk op de vastgoedmarkt.
Je bent onafhankelijker van energieleveranciers
Dit voordeel hangt gedeeltelijk samen met de besparing op je energiekosten. Met zonnepanelen verlaag je niet alleen je energiefactuur, je bent ook in zekere mate beschermd tegen plotse prijsstijgingen op de energiemarkt.
We hebben in het recente verleden gezien dat de energieprijzen de hoogte in kunnen schieten als gevolg van externe factoren zoals oorlogen en inflatie. Als je je eigen energie opwekt, ondervind je hier minder invloed van.
Als je ook je verwarming op elektriciteit hebt, of je hebt een elektrische wagen of bent van plan om er een aan te schaffen, dan kan dit een belangrijke reden zijn om voor zonnepanelen te kiezen.
Aanschaf en installatie wordt goedkoper
Technologische vooruitgang en schaalvoordelen zorgen ervoor dat de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen in dalende lijn gaan. De initiële investering vormt daarom minder een belemmering. Het is daarom voor steeds meer mensen financieel haalbaar om zonnepanelen te plaatsen.
Het is goed voor het milieu
Zonne-energie is een hernieuwbare bron. Het raakt dus niet uitgeput zoals fossiele brandstoffen. Met zonnepanelen stoot je minder CO2 en broeikasgassen uit. Zo draag je bij aan een beter milieu.
Zonnepanelen resulteren doorgaans ook in een verbetering van je EPC-score. Als je dus van plan bent om je woning energiezuinig te renoveren, dan zijn zonnepanelen of een thuisbatterij (of beide) een slimme investering.
Nadelen van zonnepanelen
De investeringskost
Hoewel zonnepanelen de laatste jaren goedkoper zijn geworden en hierdoor financieel toegankelijker zijn voor meer mensen, blijft de aanschaf en installatie een grote kost. Afhankelijk van je energieverbruik en de kosten van je zonnepanelen, kan het enkele jaren duren voordat je je investering hebt terugverdiend.
Je bent afhankelijk van het zonlicht
Met zonnepanelen ben je dan wel minder afhankelijk van energieleveranciers, het nadeel is dat je afhankelijk bent van het zonlicht. Op bewolkte dagen en in de wintermaanden is de energieproductie lager. Daarnaast is de ligging van je woning ook van belang. Gebouwen, bomen of andere obstakels kunnen schaduw werpen op je panelen en de efficiëntie verminderen.
Je kunt het meeste besparen als je elektriciteit gebruikt wanneer je zonnepanelen energie aan het produceren zijn. Je kunt het gebruik van je elektrische toestellen hierop afstemmen, maar dit is uiteraard niet voor iedereen haalbaar.
Je kunt ook meer zonnepanelen plaatsen, zodat je meer zonlicht kunt vangen. Of installeer ook een thuisbatterij. Daarmee kun je je opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. De stroom in een thuisbatterij kan enkele uren tot dagen gestockeerd worden.
Je hebt voldoende ruimte op je dak nodig
Een ander nadeel van zonnepanelen is dat er technische vereisten aan verbonden zijn. Zo heb je genoeg plaats nodig op je dak om een zonnepaneelsysteem te installeren dat voldoende elektriciteit opwekt voor je energiebehoeften.
Handig om te weten: per paneel heb je ongeveer 2 m2 nodig. Je hebt minstens 4 zonnepanelen nodig voor een winstgevende installatie.
Onderhoud en reparaties
Hoewel zonnepanelen relatief onderhoudsarm zijn, moeten ze af en toe schoongemaakt worden om hun maximale efficiëntie te behouden. In het geval van schade of defecten kunnen reparaties nodig zijn, wat extra kosten met zich mee kan brengen.
Minder passend bij bepaalde stijlen
Sommige mensen vinden dat zonnepanelen niet passen bij de stijl van hun huis. Hoewel dit een kwestie van persoonlijke voorkeur is, kan het een overweging zijn.
Zoals je ziet, hebben zonnepanelen zowel voor- als nadelen. Bekijk deze plus- en minpunten voor jouw specifieke situatie om een doordachte keuze te maken.
Met de dienst ‘Zonnepanelen en batterij’ in KBC Mobile kun je een simulatie maken van de geschatte opbrengst en kosten van je zonnepanelen. Als je interesse hebt, kun je een vrijblijvende offerte aanvragen bij betrouwbare aannemers uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Ze nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.
Veelgestelde vragen
Voor een volledige zonnepaneleninstallatie mag je rekenen op gemiddeld 3.500 tot 5.700 euro, inclusief installatiekosten en exclusief btw. De precieze kosten van je zonnepanelen hangen af van onder meer het type installatie en het aantal panelen. Hoeveel panelen je laat plaatsen, is dan weer afhankelijk van je verbruik.
Een doorsnee huishouden verbruikt op jaarbasis ongeveer 3.500 kWh energie. Als je rekening houdt met panelen van 400 wattpiek en toekomstige veranderingen zoals een elektrische auto of een warmtepomp, dan doe je er goed aan om 10 tot 12 zonnepanelen te plaatsen.
Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met factoren zoals het vermogen van de panelen, de locatie van je woning en de oriëntatie van je dak.
Volgens officiële cijfers van de Vlaamse energieregulator neemt een doorsnee gezin met zonnepanelen 36% minder energie af van het net. Dit betekent dus dat je gemiddeld 36% van de elektriciteit die je zonnepanelen produceren meteen verbruikt. Hierdoor kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen op je energiefactuur.
Je moet die 36% natuurlijk wel afwegen ten opzichte van de energie die je zonnepanelen zullen opbrengen.
Zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Verschillende factoren kunnen de levensduur beïnvloeden:
- de kwaliteit van de panelen
- een correcte en professionele installatie
- regelmatig onderhoud
- omgevingsfactoren, zoals gebieden met veel sneeuw of zeer warme temperaturen
De prijzen van zonnepanelen zijn dan wel gedaald, het blijft een grote kost. Je kunt bij KBC een lening aanvragen aan een scherper tarief dan andere KBC-leningen. We noemen dit de energielening. Voor meer informatie hierover kun je terecht op deze pagina. Let op, geld lenen kost ook geld.
De KBC-Energielening is een lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.