Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouders zichzelf beschouwen als de belangrijkste verantwoordelijken voor de financiële opvoeding van hun kinderen. Maar ook ouders weten niet altijd hoe ze hun kinderen kunnen leren om te sparen of om geld uit te geven.
Willen je kinderen iets nieuw kopen? Moedig hen dan aan om ervoor te sparen. Zo leren je kinderen bewuster met hun spaargeld omgaan.
Cijferen aan de ontbijttafel
Vraag bij het ontbijt aan je zoon of dochter om even na te gaan voor hoeveel geld er op tafel staat.
- Hoeveel kost een brood?
- Is een pot choco duurder dan een pakje kaas?
- Is een product van het huismerk goedkoper of duurder dan een product van een bekend merk?
Laat je kind uitzoeken hoeveel etenswaren je voor een bepaalde som in een warenhuis kunt kopen. En vraag welke keuzes je kind zou maken als het mama of papa zou zijn.
Oefenen in het echte leven
- Kijk samen naar de prijzen in de supermarkt: vergelijk bijvoorbeeld Samsonkoeken met andere koekjes
- Laat je kind eens uitrekenen hoeveel een drankje op een terras kost
- Stuur je kind als het oud genoeg is met 10 euro naar de bakker
Bereken hoelang je moet sparen
Vertel je kind dat geld niet enkel dient om uit te geven. Bekijk samen waarvoor jullie zouden kunnen sparen. Zoek iets dat jullie op een paar weken of maanden bijeen kunnen sparen. Zo ziet je kind dat dit doenbaar is.
→ Hoe kies je waarvoor jullie samen willen sparen?
Hebben jullie al beslist waarvoor jullie samen willen sparen? Fijn! Dan is de volgende stap dat je je kind laat berekenen hoelang het duurt om het nodige bedrag bijeen te sparen. Bijvoorbeeld door de helft van het zakgeld opzij te zetten. Zo wordt het voor je zoon of dochter meteen ook concreet wanneer jullie tot de aankoop kunnen overgaan.
→ Laat jullie inspireren door ons spaarschema en start nu met sparen
Niet alles is te koop
Kinderen durven wel eens denken dat alles te koop is. Daarom is het goed om aan je kind uit te leggen dat je echter niet altijd zomaar alles kunt kopen als je daar zin in hebt. Ten eerste omdat je er niet altijd het geld voor hebt. En ten tweede omdat het niet oké om zomaar altijd te krijgen wat je wilt.
Het is ook belangrijk om aan je kinderen te vertellen dat het geld dat je kunt uitgeven, beperkt is. En dat je het niet meer terugkrijgt als je het eenmaal hebt uitgegeven.