overstappen-autoverzekeraar
overstappen-autoverzekeraar

Overstappen naar een andere autoverzekeraar

Je auto verzekeren, dat doe je bij een verzekeraar naar keuze

Overstappen naar een andere autoverzekeraar

Je auto verzekeren, dat doe je bij een verzekeraar naar keuze

Waarom overstappen?

  • Aankoop nieuwe wagen
  • Huidige autoverzekeraar verhoogt de tarieven
  • Autoverzekering bij huidige autoverzekeraar loopt ten einde
  • Overstap ten gevolge van een ongeval

Opzeggen huidige autoverzekering

Loopt je huidige autoverzekering (al dan niet) ten einde en wil je graag overschakelen naar een andere autoverzekeraar? Dat kan. In dit geval dien je minstens 3 maanden voor de jaarlijkse vervaldatum van je verzekeringscontract een aangetekende opzegbrief naar je autoverzekeraar te sturen. De jaarlijkse vervaldatum vind je terug op je verzekeringscontract. Opgelet, de datum op je groene kaart is niet altijd de vervaldatum van je verzekeringscontract, verwar deze twee dus niet.

Een opzegbrief moet voldoen aan enkele wettelijke bepalingen. Je kunt deze brief zelf schrijven, of een vooropgestelde modelbrief gebruiken. In deze opzegbrief moet je volgende zaken meedelen:

  • Je naam en achternaam
  • Contractnummer autoverzekering
  • Jaarlijkse vervaldag
  • Aanvraag tot stopzetting autoverzekering
  • Datum en handtekening

Hoe lang het, na het versturen van de opzegbrief, zal duren voor je van autoverzekeraar kunt veranderen, is afhankelijk van de opzegtermijn van je huidige autoverzekeraar. Vraag dit daarom ook steeds goed na.

Veranderen van autoverzekeraar na tariefwijziging

Je autoverzekeraar is verplicht je op de hoogte te houden als er zich tariefwijzigingen voordoen. Je zult in dat geval een (digitale) meldingsbrief ontvangen waarin deze tariefwijziging aangekondigd en uitgelegd wordt. Wil je na deze tariefwijziging van autoverzekeraar veranderen, dan kan dat.

Vanaf de datum van ontvangst van de meldingsbrief, heb je zelf 3 maanden de tijd om je opzegbrief per aangetekende zending door te geven aan je autoverzekeraar. Deze regel geldt evenwel niet wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de doorgevoerde tariefwijziging, bijvoorbeeld ten gevolge van ongeval met schuld, een contractwijziging of een verandering van domicilie of voertuig.

Veranderen van autoverzekeraar na een auto-ongeval

Je kunt van autoverzekering veranderen nadat je betrokken was bij een ongeval. Dat kan zowel wanneer je in fout was als wanneer je dat niet was. Ook dan is een aangetekende brief waarin je de opzegging aangeeft, verplicht. In dit geval dien je deze aangetekende opzegbrief naar je huidige autoverzekeraar te sturen tot maximum één maand na de betaling (of weigering van de betaling) van de schadevergoeding.

Je toekomstige autoverzekeraar

Voor je je huidige autoverzekering opzegt, ga je best even langs bij je toekomstige autoverzekeraar. Zodra je toekomstige autoverzekeraar je aanvraag heeft goedgekeurd, kun je de huidige verzekering stopzetten. Speel dus steeds op zeker bij deze overgang en zorg ervoor dat je auto te allen tijde verzekerd is.

Als je verandert van autoverzekeraar, neem je ook graag je schadevrije jaren mee. Als bewijs van de reeds behaalde schadevrije jaren aan je nieuwe autoverzekeraar, leg je je laatste factuur van de verzekeringsbijdrage van je oude autoverzekering voor. Je nieuwe autoverzekeraar zal hiermee rekening houden.

Welkom bij KBC

Als je je huidige autoverzekering gaat opzeggen en op zoek bent naar een nieuwe autoverzekeraar, ben je bij KBC aan het juiste adres. Bij KBC zijn er verschillende autoverzekeringen mogelijk. Bereken zelf je premie of, als je al KBC-klant bent, ontvang je op deze manier al een persoonlijk tarief.

Nieuwe auto? Veeg administratieve zorgen van de baan

Een nieuwe auto? KBC regelt alle papierwerk.

Auto-ongeval zonder discussie

Of je hebt een omnium verzekering? Hoe verloopt het nu verder?

Lenen voor je auto?

Op zoek naar een nieuwe auto? Misschien kan een autolening van pas komen. Denk er ook aan om je wagen te laten verzekeren. 

Wat als je je lening niet kunt afbetalen?

Een financiële tegenslag kan zeer negatieve gevolgen hebben voor je maandbudget. Verstop je problemen niet, maar kom tijdig met ons praten.