Koppel denkt na over de prijs van een brandverzekering

Wat kost een brandverzekering?

De prijs van je brandverzekering hangt af van verschillende factoren. Bij KBC kun je de prijs van je brandverzekering makkelijk online simuleren. Maar misschien wil je wel weten hoe we die prijs juist berekenen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Hoeveel kost een brandverzekering?

Je brandverzekering weerspiegelt de waarde van je woning. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger de prijs die je betaalt voor je brandverzekering.

Hoeveel je betaalt, hangt dus af van je situatie en verschilt daarom van persoon tot persoon.

Simuleer je de prijs van je brandverzekering online? Dan hoef je de waarde van je woning dus niet zelf in te schatten. Wij simuleren je prijs op basis van enkele parameters die je zelf ingeeft.

Simuleer je persoonlijke prijs

Hoe bepalen we de prijs van je brandverzekering?

Wij bepalen de prijs van je brandverzekering hoofdzakelijk op basis van 4 belangrijke parameters: de locatie, je type woning, de grootte en afwerkingsgraad van je woning en je gekozen extra waarborgen.

1. Locatie

De locatie van de woning is belangrijk, want die vertelt ons meer over het gebied waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in een gebied dat gekend is voor overstromingsgevaar? Dan betaal je iets meer voor je premie.

2. Type woning

Woon je in een appartement, rijhuis, halfopen bebouwing of vrijstaand huis? Dat geeft ons meer informatie over het risico op schade door anderen. Zo loop je in een appartement meer kans op schade door je buren. Denk maar aan water-, rook- of brandschade.

Woon je in een vrijstaand huis? Dan loop je weer meer risico op een inbraak.

3. Grootte en afwerkingsgraad

Hoe duurder het is om je woning te herstellen, hoe duurder je premie. In een klein appartement betaal je minder voor een brandverzekering dan in een grote villa.

Heb je bijvoorbeeld dure bouwmaterialen gebruikt die vatbaarder zijn voor brand, zoals een parketvloer of een rieten dak? Hoe meer hout of riet er in de bouw van je woning zit, hoe groter het risico op een erge brand en hoe hoger je premie.

Een mazouttank kan bijvoorbeeld ook een verhoogd risico geven voor lekken en bodemverontreiniging.

4. Waarborgen of aanvullende dekkingen

Je brandverzekering dekt alleen schade door brand, water en overstromingen. Maar je kunt ook kiezen om de inhoud van je woning te verzekeren, zoals meubels, kleding en apparaten. Of aanvullende waarborgen nemen, zoals een verzekering tegen diefstal of voor je zwembad. Hoe meer extra opties je neemt, hoe duurder je premie.
 

Wil je weten wat een brandverzekering voor jouw woning zou kosten?

Bereken dan snel online in 3 stappen de prijs van je brandverzekering.

Simuleer je persoonlijke prijs

Wat is verzekerd bij een KBC-Woningpolis?

Voor huurders en eigenaars

  • Schade door brand of ontploffing
  • Waterschade
  • Schade door storm, hagel of blikseminslag. Bijvoorbeeld als een blikseminslag je elektrische toestellen vernielt, of als een storm of rukwind je tuinstel beschadigt.
  • Natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen
  • Schade door aanrijding
  • Vandalisme of (poging tot) diefstal in je woning of zelfs van inhoud buiten je woning, zoals je elektrische fiets die je op je oprit parkeert.
  • Je huisdieren zijn overal verzekerd.

Speciaal voor huurders

  • Schade aan vaste uitrustingen of verbeteringen die je als huurder op eigen kosten aangebracht hebt. Bijvoorbeeld als je tuinhuis schade oploopt tijdens een storm.

Speciaal voor verhuurders

Je burgerrechtelijke aansprakelijkheid voor schade aan je huurder, als die veroorzaakt is door

  • Het gebouw, de terreinen, aangrenzende voetpaden, de garage die je verhuurt (ook als die ergens anders ligt of als je die huurt) of de inhoud ervan.
  • Klusjes aan het pand dat je verhuurt.

Op vakantie

  • Als je op vakantie gaat, dan verzekeren we je bagage in de vakantiewoning die je huurt of in je hotelkamer.
  • Ook op reis zijn je huisdieren wereldwijd verzekerd.

Wat is niet verzekerd bij een KBC-Woningpolis?

Speciaal voor huurders

  • Typische huurschade, bijvoorbeeld door pluggen in de muur of kalkaanslag op het sanitair
  • Schade veroorzaakt door huisdieren

Algemeen

  • Verlies of opzettelijke schade
  • Schade veroorzaakt door
    • Instabiliteit van de ondergrond aan constructies die minder dan 2 jaar oud zijn, of aan terrassen en opritten
    • Grondwater of neerslag die binnengedrongen is doordat je kelders of buitenmuren niet waterbestendig zijn
    • Werken
    • Herstelling van een constructiefout
    • Diefstal van of uit een voertuig dat zich elders bevindt dan op het adres dat verzekerd is

Let wel: onze 'alle risico bescherming' van de inhoud geldt niet voor unieke goederen zoals antiek en kunst. Daarvoor bestaat er een specifieke verzekering 'waardevolle voorwerpen'. Vraag hierover meer uitleg aan je expert Verzekeren.

Noot: deze lijst is niet volledig. Voor de volledige lijst van wat wel/niet verzekerd is verwijzen we door naar onze productfiches onderaan.

Goed om te weten

De KBC-Woningpolis is een zaakschadeverzekering.

  • Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
  • De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij ze worden opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag.
  • Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt of als je je polis digitaal hebt afgesloten, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be. Je behoudt evenwel altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.

Voor een offerte van de KBC-Woningpolis kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.
De KBC-Woningpolis is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België
BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBB
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België
Een onderneming van de KBC Groep

Een beknopte beschrijving van de dekking en de voornaamste uitsluitingen, evenals andere nuttige informatie vind je in de productfiche