De voor- en nadelen van een kangoeroewoning

De voor- en nadelen van een kangoeroewoning

Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar op een bepaald moment ontstaat er toch een zorgbehoefte en dan is het fijn om te weten dat je altijd op iemand kunt rekenen. Een zorg- of kangoeroewoning biedt het beste van twee werelden: nabijheid én privacy.

In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen en de voorwaarden van kangoeroewonen. We lichten ook toe hoe je je kangoeroe- of zorgwoning het beste verzekert.

Wat is een kangoeroewoning?

We spreken van een kangoeroewoning of zorgwoning wanneer twee gezinnen samenleven in aparte delen van hetzelfde woonhuis. Meestal gaat het om twee generaties uit dezelfde familie, zoals een bejaarde ouder en het gezin van diens zoon of dochter, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan ook om een broer of zus met een handicap gaan, bijvoorbeeld, of iemand met wie je geen familieband hebt.

Een kangoeroewoning bestaat in elk geval uit twee wooneenheden: enerzijds hoofdwoning voor het gezin en anderzijds een ondergeschikte wooneenheid of buidelwoning. De buidelwoning bevindt zich meestal op de benedenverdieping. De bewoners hebben hun eigen slaapkamer, badkamer, keuken en woonkamer, al zijn er vaak ook gedeelde ruimtes.

Waarom kiezen voor een kangoeroewoning?

verzekering kangoeroewoning

Het belangrijkste voordeel van kangoeroewonen is dat je makkelijker voor elkaar kunt zorgen en elkaar kunt bijstaan. Zo zijn oma en opa in de buurt om de kleinkinderen op te vangen als dat eens nodig blijkt, of zijn volwassen kinderen beschikbaar wanneer hun ouders hulp kunnen gebruiken. Daarbij behouden beide partijen hun privacy zoveel mogelijk en voelen ze zich gerustgesteld omdat er altijd iemand in de buurt is. Eens binnenspringen om te kijken of je geliefde ‘buurman’ of ‘buurvrouw’ het goed stelt, is zó gebeurd. Door vlakbij elkaar te wonen spaar je alvast waardevolle tijd uit. Ook met praktische klussen, zoals boodschappen doen voor elkaar doen of tuinieren, kun je kwaliteitstijd uitsparen.

Is een kangoeroewoning ook betaalbaar? Dat hangt ervan af. Wie een ruime gezinswoning heeft, kan die aan het voordelige btw-tarief van 6 procent laten ombouwen tot een kangoeroewoning. Een nieuwbouw kangoeroewoning kan natuurlijk ook – en is een pak minder duur dan twee afzonderlijke huizen. De kosten delen (bijvoorbeeld door een handgift of notariële schenking van de ouders aan de kinderen) maakt het project eveneens haalbaarder. De bewoners besparen ten slotte op de kosten van een verblijf in het woonzorgcentrum.

Mogelijke valkuilen bij kangoeroewonen

Kangoeroewonen werkt natuurlijk alleen op voorwaarde dat er wederzijds vertrouwen is én wederzijds respect voor elkaars levensstijlen. Goede afspraken maken goede vrienden, en dat is in deze context niet anders. Vooral over gedeelde onkosten, privacy en onverwacht bij elkaar binnenspringen kun je het best duidelijke regels bepalen.

Is een kangoeroewoning onhaalbaar of onwenselijk? Dan zijn er gelukkig nog enkele alternatieven voor ouderen en zorgbehoevenden:

  • Assistentiewoningen, vroeger serviceflats genoemd, bieden hetzelfde gevoel van zorgeloze autonomie. In een assistentiewoning behoud je je privacy en vrijheid, maar heb je ook toegang tot gedeelde faciliteiten en de zorg van een professionele zorgverstrekker.
  • In een rusthuis of woonzorgcentrum betrekt een oudere een flatje met een eigen badkamer. Deze oplossing is aangewezen voor mensen met een grote zorgbehoefte.
  • Actieve senioren kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om langer thuis te blijven wonen, al dan niet met hulp van mantelzorgers, thuishulp en thuisverpleging.

Wettelijke voorwaarden van kangoeroewonen

kangoeroewoning verzekeren

Omdat het niet is toegelaten om met meerdere gezinnen samen te wonen in een ‘eengezinswoning’, werkte de wetgever een regeling uit rond zorgwonen. Een kangoeroewoning moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De ondergeschikte wooneenheid mag maximaal een derde van het totale bouwvolume van de woning beslaan.
  • De ondergeschikte wooneenheid is ingericht voor maximaal twee personen van 60 jaar of ouder of maximaal twee hulpbehoevende personen.
  • Beide delen zijn van dezelfde eigenaar.

Wanneer je een woning ombouwt tot kangoeroewoning zonder ze uit te breiden, hoef je geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen; een eenvoudige melding volstaat. Wanneer je een aanbouw voorziet, is zo’n vergunning wel verplicht.

Verzekering van een kangoeroewoning

Een kangoeroewoning verzekeren is erg eenvoudig.

Ben jij de enige eigenaar van de woning? Dan neem je het best een brandverzekering voor de hele woning. Zo zijn alle bewoners automatisch verzekerd en genieten ze van dezelfde bescherming als jij.

Wanneer jullie de woning in mede-eigendom hebben gekocht, volstaat één verzekering op naam van alle mede-eigenaars.

Renovatie van je woning

Woningrenovatie zit in de lift, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het kostenplaatje.
Renovatie van je woning

Leesvoer over verzekeringen

Informatie over verzekeringen nodig? Daar bestaat een interessante plek voor.
Leesvoer over verzekeringen

Je juwelen gestolen. Word je vergoed?

Gestolen juwelen: dekt je brandverzekering dat? Lees er hier alles over.
Je juwelen gestolen. Word je vergoed?

Vragen over je brandverzekering?

Vind hier een antwoord op je vraag.
Vragen over je brandverzekering?