Wonen in een serviceflat of assistentiewoning

Wonen in een serviceflat of assistentiewoning

De ouderen van vandaag verschillen in veel opzichten van de voorgaande generaties. Ze zijn opgegroeid met meer welvaart en comfort en hebben heel wat boeiende maatschappelijke evoluties meegemaakt. Vaak zijn ze enorm gehecht aan hun onafhankelijkheid en hun eigen levensstijl. Terecht natuurlijk, want ouder worden betekent niet dat je je persoonlijkheid hoeft op te geven!

Voor sociaal actieve ouderen of senioren met een beperkte zorgbehoefte gaat er niets boven een assistentiewoning of serviceflat. Je behoudt je privacy en onafhankelijkheid, geniet extra comfort en kunt rekenen op zorg op maat.

Wat is een serviceflat?

verzekering serviceflat

Terwijl er vroeger slechts twee opties bestonden voor hulpbehoevende bejaarde mensen – ofwel sprong de familie bij, ofwel trok je naar een rusthuis – bestaan er tegenwoordig tal van aangepaste woonvormen voor senioren.

Een serviceflat is een privé-appartement in een groter complex met tal van gedeelde faciliteiten en zorgverlening op maat van de bewoners. Tegenwoordig spreekt men meestal van een assistentiewoning.

Voordelen van een serviceflat

Een serviceflat is een echte nieuwe thuis voor de bewoner:

  • Je richt je flat in zoals je zelf wilt.
  • Je hebt er volledige privacy.
  • Je kunt je eigen potje koken, gasten ontvangen, gezellig samenzijn, …
  • Aan sociaal contact geen gebrek, want een serviceflatcomplex ligt vaak pal in het centrum van de stad of het dorp.

Daarnaast heeft iedere bewoner toegang tot zorg. Wie geen zorg nodig heeft, betaalt er niet voor. Wie wel nood heeft aan verpleging, verzorging of huishoudhulp, kan die makkelijk inroepen.

Diensten en voorzieningen

Een groot voordeel van wonen in een assistentiewoning is dat je gebruik kunt maken van tal van diensten en voorzieningen op wandelafstand van je appartement. Vaak heb je als bewoner onderstaande faciliteiten tot je beschikking:

  • Privé-appartement met noodoproepsysteem
  • Cafetaria, brasserie, restaurant of maaltijden-aan-huis
  • Kapsalon, pedicure, manicure, …
  • Fitnessruimte of wellness-centrum
  • Georganiseerde activiteiten
  • Gedeelde parktuin
  • Parkeergelegenheid
  • Alle vormen van zorg op maat van de bewoner: thuislevering van geneesmiddelen of boodschappen, huishoudhulp, thuisverpleging, administratieve hulp, kinesitherapie, …

Een assistentiewoning kopen of huren

verzekering assistentiewoning

Een assistentiewoning is de ideale tussenoplossing voor wie een zorgbehoefte heeft, maar nog niet klaar is om in een woonzorgcentrum te gaan wonen. Sommige ouderen kiezen ervoor om naar een assistentiewoning te verhuizen als ze nog heel mobiel zijn en weinig medische zorg nodig hebben. Ze genieten van de extra’s die een serviceflat te bieden heeft en kunnen hun vertrouwde levensstijl gewoon voortzetten. Daardoor wordt de aanpassing aan de nieuwe leefomgeving gemakkelijker.

Maar hoe pak je het praktisch aan? Kun je het best een serviceflat huren of koop je er beter meteen een?

Huren is in verschillende gevallen interessant:

  • Je wilt ontdekken of het leven in een assistentiewoning je bevalt.
  • Je wilt je huidige woning nog niet verkopen, maar verhuurt ze liever, zodat je maandelijks een extra inkomen hebt. 
  • Een assistentiewoning kopen is financieel onhaalbaar.

In andere gevallen verdient kopen dan weer de voorkeur:

  • Je verkoopt je huidige woning en koopt met de opbrengst daarvan een assistentiewoning.
  • Je wilt duurzaam investeren in zorgvastgoed. En als je de assistentiewoning nog eens kunt verhuren, haal je er tweemaal profijt uit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je stukje zorgvastgoed op een bepaald moment zelf te betrekken.

Wat kost een serviceflat?

Wanneer je een serviceflat huurt, betaal je een dagprijs. Die is afhankelijk van de ligging, de grootte en de faciliteiten in het complex. In de dagprijs zitten zowat alle servicekosten inbegrepen. Specifieke zorgverlening komt er wel nog bovenop.

De aankoopprijs van een assistentiewoning is afhankelijk van dezelfde factoren als doorsnee woningen en appartementen. Ook assistentiewoningen verschillen dus sterk in prijs, afhankelijk van de regio, de beschikbare oppervlakte en de aanwezige faciliteiten.

Wat met de verzekeringen als je naar een assistentiewoning verhuist?

Het is cruciaal om je serviceflat of assistentiewoning goed te verzekeren. Om te weten hoe je dit het beste aanpakt, moet je nagaan wie er precies voor de verzekering van je gebouw zorgt. Wanneer je bijvoorbeeld een serviceflat huurt die deel uitmaakt van een woonzorgcentrum, dan staat dat centrum in voor de verzekering en moet jij enkel nog je inboedel verzekeren. Stel dat je verhuist naar een serviceflat in een appartementsgebouw, dan krijg je vaak te maken met een zogenaamde ‘blokpolis’: een verzekering voor het volledige gebouw die door de syndicus beheerd wordt en die op naam staat van de mede-eigenaars van het gebouw. Ook in dit scenario hoef jij zelf enkel nog je inboedel te verzekeren. 

Brandverzekering van je vorige woning behouden?

Wist je trouwens dat je de brandverzekering van je vorige woning gewoon kunt behouden wanneer je naar een assistentiewoning verhuist? Breng je verzekeringsagent op de hoogte van je verhuis en bekijk samen met welke aanpassingen je het best beschermd bent in je nieuwe woonst.

Leesvoer over verzekeringen

Informatie over verzekeringen nodig? Daar bestaat een interessante plek voor.
Leesvoer over verzekeringen

Welke verzekering voor je woning?

Voor woningen bestaat er een hele reeks aan verzekeringen. Hoe bescherm je je huis optimaal?
Welke verzekering voor je woning?

Glasbreuk: een voetbal door het raam. Wat nu?

Enthousiaste voetballertjes trapten hun bal door je raam. Ben je verzekerd voor glasbreuk?
Glasbreuk: een voetbal door het raam. Wat nu?

Onverwachte kosten aan je huis

Je vakantie annuleren of je spaarrekening plunderen omdat je plots onverwachte kosten aan je woning hebt? Met een lening verteer je die kosten veel beter.
Onverwachte kosten aan je huis