Bankgiften vanaf nu ook online registreerbaar
De registratie van de onderhandse schenking kan sinds 1 mei ook online plaatsvinden via MyMinfin, het online platform van de FOD Financiën. Daar kun je de bankgiftdocumenten eenvoudig opladen.
Wat is een bankgift?
Als je geld of effecten wilt schenken (bijvoorbeeld aan je kinderen), dan ben je niet verplicht om langs een notaris te gaan. Want deze goederen kunnen ook geschonken worden via een bankgift. Een bankgift is een onrechtstreekse schenking via een overschrijving van je rekening naar de rekening van de begiftigde (bijvoorbeeld je kind). Hier komt dus geen notaris in tussen. Om te bewijzen dat het wel degelijk over een schenking gaat en om de voorwaarden die je aan de schenking wil koppelen vast te leggen, zal een bewijsdocument (een zogenaamde ‘pacte adjoint’) opgemaakt worden.
Wat zijn de voorwaarden?
Indien je via een bankgift schenkt, dan is er geen schenkingsrecht en ook geen successierecht verschuldigd, op voorwaarde dat de schenker na de schenking nog 3 jaar leeft (in het Waals gewest 5 jaar). Immers, indien de schenker binnen de 3 jaar (5 jaar in het Waals gewest) na de schenking overlijdt, zal het geschonken goed nog geacht worden zich in zijn nalatenschap te bevinden en dus onderworpen worden aan successierecht. Tenzij je ondertussen de bankgiftdocumenten hebt laten registreren en schenkingsrecht hebt betaald.
Bankgiften: nu ook online
De registratie van de onderhandse schenking kan sinds 1 mei ook online plaatsvinden via MyMinfin, het online platform van de FOD Financiën. Daar kun je de bankgiftdocumenten eenvoudig opladen.
Deze online methode voegt zich bijgevolg bij de tot voor kort 2 reeds bestaande registratiemogelijkheden, nl. het aanbieden bij de post of de registratie ter plaatse in het kantoor Rechtszekerheid.
Op de website van de FOD financiën kun je meer informatie vinden over de te volgen stappen bij de registratie van een onderhandse schenking.
Heb je nog vragen na dit artikel?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als financieel advies beschouwd worden.