Maak kennis met de aandelenservice en de ‘Sectorfavorieten’ van KBC Private Banking
Het aanbod aan beleggingsmogelijkheden bij KBC Private Banking is zeer ruim. Zo kunt u er onder andere terecht voor renteproducten, goed beheerde strategiefondsen van eigen makelij en kunt u ook uw eigen focus leggen in uw beleggingsportefeuille, volledig op maat.
Met andere woorden, er is altijd een aanbod dat bij u past. In het ‘Mijn focus’-gedeelte van de portefeuilles vindt u ook de (vernieuwde) aandelenservice. Speerpunten van deze service zijn de expert Beleggen, een persoonlijke adviseur voor al uw beleggersvragen, en de ‘Sectorfavorieten’, een actief beheerde selectie van aandelen. Het concept van Sectorfavorieten blaast dit jaar ondertussen al 10 kaarsjes uit. Genoeg redenen om eens achter de schermen te gaan luisteren bij de aandelenexperts.
Michel Verdeyen en Jan Moons zijn de aandelenstrategen van KBC Private Banking. Ze maken deel uit van het Team Investments, samen met de obligatiestrategen. Ze volgen de ontwikkelingen op de financiële markten op de voet op en werken nauw samen met de analistenteams en financiële experts van KBC om de beste ideeën in individuele aandelen naar u te brengen. We haalden Jan even weg van zijn beursschermen om op enkele vragen te antwoorden.
Aandelenstrateeg, wat houdt dat eigenlijk in?
"Als strategen verzamelen we dagelijks erg veel informatie. Onze economen en de strategisten van KBC verschaffen ons inzicht in de renteverwachtingen, geopolitiek nieuws, economische data, kortom, een algemeen beeld van de economische verwachtingen. Voor het aandelenluik kunnen we een beroep doen op 2 analistenteams. Een team volgt het Benelux-universum, terwijl het tweede team het ruimere internationale aandelenuniversum screent. In totaal tellen we 18 analisten. Zij monitoren het reilen en zeilen binnen de bedrijven, gaan met het management in overleg, onderhouden hun waarderingsmodellen en vertalen dit uiteindelijk in een visie. Ze ‘plakken’ een aanbeveling en koersdoel op het bedrijf.
Uiteraard houden we ook rekening met het sentiment op de beursvloer. Naast fundamentele analyse (wat kopen/verkopen we?) hebben we ook oog voor het technische plaatje (wanneer kopen/ verkopen we?). Al deze info verwerken we om op elk moment de beste ideeën voor individuele aandelen naar voor te kunnen schuiven."
En die ideeën komen samen in de Sectorfavorieten?
"Heel juist. Interessante aandelen staan op een ‘shortlist’ en een bepaalde markttrigger, bijvoorbeeld een overdreven koersdip, goede kwartaalcijfers, belangrijk bedrijfsnieuws, kan ervoor zorgen dat we het aandeel binnen de Sectorfavorieten naar voor schuiven. We volgen alle namen in de selectie van nabij op in samenwerking met onze analisten. Samen bekijken we of actie nodig is, afhankelijk van de newsflow. Is de waardering te fors opgelopen, is het koersdoel bereikt, volgt er communicatie van het bedrijf, kortom tal van gebeurtenissen kunnen een wijziging in onze visie veroorzaken. Uiteraard is het dan leuk als we kunnen voorstellen om de winst te verzilveren, maar af en toe is het ook nodig om door de zure appel te bijten en stellen we voor om bij een wijziging het verlies te nemen."
Doen jullie veel voorstellen binnen de selectie?
"Dat hangt van de markten af en de opportuniteiten die opduiken. We gaan op zoek naar het beste moment om in of uit een bepaald aandeel te gaan. Afhankelijk van onze visie en de marktomstandigheden kunnen er periodes zijn met veel of weinig wijzigingen. Uiteraard volgen we op elk moment de markt verder op, ook al zijn er tijdelijk minder voorstellen. Wees gerust, we overstelpen u niet met transacties als dat niet nodig is.
Om u een idee te geven. Het concept van Sectorfavorieten is opgestart in september 2014 en sindsdien deden we gemiddeld 23 verkoopvoorstellen per jaar. Het aantal aan-en verkoopvoorstellen is ongeveer in evenwicht. Een échte actieve selectie dus met gemiddeld een 40-tal namen. Binnen elke sector gaan we op zoek naar de interessantste aandelen. Aan de klant om, eventueel in overleg met zijn expert Beleggen, op het voorstel in te gaan.
Misschien nog dit: we evalueren onze eigen werking continu kritisch en updaten die ook geregeld. Zo zijn we sinds kort aan de slag met een ‘sterrensysteem’ waarmee we de echte ‘top picks’ willen aanduiden. De bedrijven met 3 sterren achter hun naam genieten binnen de selectie onze voorkeur op dat ogenblik. Eigenlijk een beetje de ‘must haves’ van het moment."
En, niet onbelangrijk, wat brengt dat op?
"Dat zal uiteraard voor elke klant anders zijn, of u moet op elk voorstel sinds de start zijn ingegaan. We doen toch een poging. Iemand die sinds september 2014 elk aan-en verkoopvoorstel heeft gevolgd, haalde een gemiddeld jaarrendement van ongeveer 8 %, inclusief muntevolutie en dividenden, exclusief transactiekosten. Kijken we enkel naar alle verkochte aandelen dan loopt dat rendement zelfs op naar meer dan 12 % op jaarbasis sinds de start in 2014. Uiteraard moeten we hier wel meedelen dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst."
In 2023 introduceerden jullie de ‘vernieuwde aandelenservice’. Wat zijn daar de nieuwigheden?
"Met onze vernieuwde aandelenservice willen we onze belangrijkste ‘asset’ binnen de aandelenwerking nog meer in de belangstelling zetten, namelijk de expert Beleggen. Kiest u voor de uitgebreide aandelenservice, dan gaat een persoonlijke expert Beleggen uw portefeuille mee opvolgen. Die expert beschikt over de uitgebreide expertise om een aandelenklant te bedienen. Iemand waar u dus mee in gesprek kunt gaan, om ideeën uit te wisselen, af te toetsen en om u te ondersteunen bij belangrijke beslissingen. Ons Team Investments staat in nauw contact met deze expert. Die kan op elk moment op ons een beroep doen om bij vragen van de klant mee te denken en naar oplossingen te zoeken. Achter de expert staat dus een heel team om uw zeer specifieke vragen te beantwoorden.
En ondertussen heeft Kate, de digitale assistent in KBC Mobile, ook een rol in het aandelenadvies. Bij elke wijziging in de selectie van onze Sectorfavorieten worden de portefeuilles van alle klanten gescreend. Past de nieuwe wijziging binnen de portefeuille van een digitale klant, dan zorgt Kate voor een bericht in KBC Mobile met het nieuwe voorstel, helemaal op maat. We spelen hiermee niet alleen korter op de bal, we zijn zelfs uniek in Europa met deze service. Een klant die meteen overtuigd is van de wijziging kan alles vlot digitaal tekenen. Een klant die meer info wenst kan de expert Beleggen contacteren voor meer kadering en/of een aanpassing in het order."
Human én digital, dus het beste van beide werelden. Zijn er nog nieuwigheden?
"Jazeker. Onze selectie aandelen is met ongeveer 1.300 bedrijven uitgebreid. Naast ongeveer 200 zogenaamde ‘core stocks’, bedrijven die onze analisten persoonlijk opvolgen, gebruiken we voor die uitgebreide selectie een kwantitatief model van KBC Asset Management. Dat houdt dagelijks rekening met tientallen variabelen om aandelen uit elke regio en sector te scoren. Uit die scores volgt een aanbeveling en die aanbevelingen worden ook in verschillende strategiefondsen van KBC gebruikt.
KBC Private Banking kan sinds vorig jaar ook een beroep doen op een nieuw analistenteam: het Global Equities Research Team, we noemen ze ‘onze GERT’. Naast de wereldwijde aandelen die zij opvolgen ontvangen we van hen ook geregeld uitgebreide rapporten die we bezorgen aan onze klanten. Dat gaat heel breed, van sectoranalyses, papers over grondstoffen tot een volledig rapport bijvoorbeeld over Artificiële Intelligentie. Bij specifieke vragen van klanten kunnen we ook op hen een beroep doen. Niet onbelangrijk: bij een vraag schakelen we hier snel. De klant hoeft niet lang te wachten op een antwoord van de expert Beleggen.
We houden de klant ook tussentijds op de hoogte van belangrijk nieuws over de bedrijven in onze selectie. Bij de kwartaalcijfers bezorgen we een e-mail met een woordje uitleg en onze visie. Ook niet te vergeten zijn de periodieke webinars. Het thema kan bijvoorbeeld macro-economisch zijn, maar ook webinars over aandelen komen aan bod. Kortom, we informeren u zo gericht en vlot mogelijk met alle relevante info."
Beleggen jullie zelf eigenlijk ook in aandelen?
"Om onze job uit te oefenen moet de beurs een passie zijn. Op elk moment gebeurt er in de wereld wel iets dat een bedrijf of de beurs beïnvloedt. Dat maakt het zo boeiend. Dus ja, ook wij beleggen, ‘practice what you preach’ zeg maar. Maar een glazen bol hebben we niet, dus ook wij moeten soms eens verlies nemen. Om beursgoeroe Warren Buffet te citeren: ”Soms moet men het onkruid durven wieden en de rozen water geven, en niet omgekeerd”. Maar, toch even meegeven, ons Team Investments is op het vlak van persoonlijke transacties aan zeer strenge interne regels onderworpen. En daar zondigen we best niet tegen."
"Bedankt voor uw tijd, en nu snel terug naar het knipperende koersenbord."
"Graag gedaan, en tot snel!"
Dit artikel werd gefinaliseerd op 27 mei 2024
Een beleggingsstrategie op uw maat.
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.