Bank of England: een dubbeltje op zijn kant

Zopas kregen we de maandelijkse update van de belangrijkste Britse cijfers. Ze leverden een verdeeld beeld op. De algemene inflatie klokte voor de tweede maand op rij af op 2%, en dus doelstelling bereikt. Maar de kerninflatie bleef stabiel op een veel te hoge 3,50%. Het blijft daarom een dubbeltje op zijn kant of de Bank of England (BoE) van wal kan/wil steken met een eerste renteverlaging. Na een mooie rally sinds begin mei schakelde het pond alvast naar een lagere versnelling.

Een blik op de cijfers

  • De algemene inflatie klokte voor de tweede maand op rij af op precies 2%. Doelstelling bereikt dus, maar de kerninflatie bleef ook onveranderd, zij het op een al minder comfortabel niveau (3,50% j/j).
  • De diensteninflatie steeg met 0,6% m/m en bleef daardoor ongewijzigd op 5,70% j/j. Dat blijft (veel) te hoog. De algemene inflatie trekt de volgende maanden waarschijnlijk opnieuw aan (richting 2,50%) omdat de impact van lagere energieprijzen afneemt.
  • De tewerkstelling en loongroei (5,70%) toonden tekenen van afkoeling, maar die laatste bevindt zich nog steeds boven wat nodig is om inflatie tot 2,0% te brengen en vooral daar te houden.
  • Kleinhandelsverkopen (-1,20% m/m -0,20% j/j) konden een opflakkering in mei niet herhalen en dragen weinig bij tot de groei in het tweede kwartaal. Het consumentenvertrouwen klimt verder uit het dal. GFK stelt dat de overwinning van Labour weinig impact had op het sentiment. De consument wacht af.

Uitkijken naar het fiscale beleid

Met de verkiezingen achter de rug, is het uitkijken naar het fiscale beleid, al komt een gedetailleerde begroting er pas in de herfst. Eerste indicaties suggereren dat Labour aan het begin van de legislatuur de nadruk legt op de moeilijke budgettaire situatie die het heeft geërfd.

De regering evolueert mogelijk naar een strategie om enkele beleidsprioriteiten (gunstiger fiscaal regime voor gezinnen met kinderen, hogere lonen in het onderwijs en/of de gezondheidssector) alsnog te financieren met hogere inkomsten.

Ondanks de bedoeling van Labour om de groei op te krikken (de hoop ligt op een zeer ambitieuze 2,50%), ziet het er voorlopig niet naar uit dat het nieuwe beleid significant inflatoir zal zijn. Het staat een eventueel voornemen van de Bank of England om de rente te verlagen niet per se in de weg.

Renteknip of niet?

In juni stond die BoE dichter bij een renteknip dan verwacht. De stemming was 2 (25 basispunten verlaging) tegen 7 (onveranderd), al was het voor een aantal binnen die laatste groep een dubbeltje op zijn kant.

De markt schat de kans op een renteknip 50-50 in. De BoE beschikt over een nieuw beleidsrapport. In mei ging ze uit van een inflatieafkoeling tot 1,90% binnen 2 jaar en tot 1,60% binnen 3 jaar. Ze zag ook een zeer matige groei (0,50% dit jaar en 1% volgend jaar). Hier zit er een (beperkte) opwaartse bijstelling in, al blijft de verwachte groei waarschijnlijk beneden potentieel. Zoals gezegd, een dubbeltje op zijn kant.

Gezien het DNA van het beleidscomité zien we net iets meer kans dat de BoE besluit dat het beleid al iets minder restrictief mag.
Na een mooie rally sinds begin mei schakelde het pond recent naar een lagere versnelling. De zone EUR/GBP 0,8385/0,84 wierp zich op als een eerste weerstand voor sterling. Technisch blijf de neerwaartse EUR/GBP-trend voorlopig intact.

Een renteverlaging door de Bank of England kan de balans opnieuw herstellen en zorgen voor meer zijwaartse handel. EUR/GBP 0,8340 (dieptepunt augustus 2022) is het volgende ijkpunt op de grafieken. 0,8203 (dieptepunt maart 2022) vinden we vanuit fundamenteel oogpunt een (te) rijke waardering voor de Britse munt.

EUR/GBP: Remt BoE comeback van het pond af?

Bron: Bloomberg

Hebt u vragen?

Contacteer uw private banker of wealth manager.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.