Economische vooruitblik op 2025
2024
2024 geëindigd zoals het begon, met een groeimotor op verschillend toerental in de grote wereldeconomieën. We zagen onder meer een zeer sterke Amerikaanse economie maar tegenvallende groeicijfers in de eurozone en in China.
De economische uitdagingen in de eurozone werden in de loop van 2024 bovendien steeds scherper en pijnlijker zichtbaar. Het gaat onder meer om relatief hoge energiekosten in een context van grote energieonzekerheid en -afhankelijkheid. En dat gekoppeld aan ambitieuze vergroeningsdoelstellingen, strakke en complexe regulering, nieuwe technologieën en oprukkende artificiële intelligentie, (de dreiging van) wereldwijde handelsconflicten en protectionisme.
Net als de eurozone heeft ook China een moeilijk jaar achter de rug. De aanhoudende problemen in de vastgoedsector, de financieringscrisis bij lokale overheden en de slabakkende arbeidsmarkt zetten een rem op de binnenlandse vraag en de investeringen. Daarnaast werd er ook een recordaantal handelsbelemmerende maatregelen uitgevaardigd tegen China in 2024, waaronder invoertarieven op elektrische wagens.
Tegenover de zwakke groei in de eurozone staat de Amerikaanse economie, waar de groei doorheen de laatste jaren de verwachtingen bleef overtreffen. De gezonde arbeidsmarkt en de aanhoudende groei van het reëel beschikbare inkomen resulteerden in een sterke bijdrage van consumptie aan de groei. Naar het einde van het jaar toe begon de netto-uitvoer wel wat tekenen van verzwakking te tonen. Dit onder meer omdat invoerders nog snel hun voorraden wilden aanvullen uit vrees voor nieuwe invoerheffingen en omwille van de sterkere dollar. Deze factoren zullen waarschijnlijk ook aan het begin van 2025 druk uitoefenen op de netto-uitvoer.
2025
2025 belooft een turbulent jaar te worden omdat de VS hoogstwaarschijnlijk een meer protectionistische wending zal nemen na de inhuldiging van Donald Trump op 20 januari. Hoewel het nog onduidelijk is hoe hoog de Amerikaanse invoertarieven zullen zijn en welke landen of industrieën getroffen zullen worden, is het waarschijnlijk dat de deglobalisering en fragmentatie de komende jaren zullen versnellen. Deze protectionistische wending zal de grote economische blokken op verschillende manieren beïnvloeden.
In de Amerikaanse groeicijfers zal het Trump-effect niet direct zo zichtbaar zijn omdat de neerwaartse effecten van hogere tarieven en minder migratie gedeeltelijk door blijvende overheidsuitgaven kunnen worden gecompenseerd. De inflatiedruk en -risico’s zullen allicht wel toenemen. Daarom verwachten we ook dat de Fed haar monetair beleid voorzichtiger zal versoepelen. Gezien het aanhoudende economische momentum verwachten we dat de Amerikaanse economie in 2025 zal groeien met 1,9% en daarna licht afkoelt naar 1,8%.
In de eurozone, een sterk uitvoerafhankelijke economie, bestaat het risico dat de hogere tarieven de groei onder 1% drukken. De sterkere dollar en mogelijke vergeldingsmaatregelen zullen de inflatie de komende jaren boven het 2%-inflatiedoel van de ECB houden. De ECB zal de rentetarieven allicht iets onder hun neutrale niveau brengen om de slabakkende economie van de eurozone te ondersteunen. Er zal echter meer nodig zijn om de groei in de eurozone ook structureel uit het slop te trekken. Er is dringend behoefte aan een doortastend beleid op Europese schaal als antwoord op het concurrentieverstorende (industrie)beleid van andere economische grootmachten (o.a. China en de VS). Dat wordt voorlopig evenwel bemoeilijkt door de toenemende politieke instabiliteit in verscheidene EU-lidstaten.
De industriële malaise, gekoppeld aan het vooruitzicht van handelsconflicten na het aantreden van president Trump in de VS, zetten een domper op de vooruitzichten voor de economische groei in 2025. We handhaven dan ook onze verwachting dat de economie in de eurozone zich nog lange tijd tegen een lusteloos groeitempo van minder dan 1% blijft voortslepen. We verwachten pas naar het jaareinde toe en in de loop van 2026 een, al bij al beperkte, groeiversteviging. Een en ander zal zich vertalen in een groei van het reële bbp in de eurozone van naar verwachting 0,7% in 2025, evenveel als in 2024, en 1,0% in 2026. We gaan er bijgevolg niet van uit dat de Europese economie in een diepe economische recessie verzandt.
China daarentegen zal waarschijnlijk niet veel inflatoire druk ondervinden van hogere handelstarieven. Het land kampt nog altijd met deflatoire risico's, veroorzaakt door een balansrecessie als gevolg van de vastgoedcrisis. De economische groei zal daarentegen wel zwaar worden getroffen door de tariefverhoging, wat de bbp-groeicijfers in de toekomst waarschijnlijk zal drukken. De beloofde stimulusmaatregelen van de overheid zouden de klap voor de Chinese handel tenminste deels kunnen opvangen, al blijft het afwachten of die maatregelen voldoende effectief zullen zijn. De tijd van de extreem hoge groeicijfers in China lijkt wel definitief achter ons te liggen. Demografische ontwikkelingen, een laag consumentenvertrouwen en een dreigende nieuwe handelsoorlog met de VS zullen op de groei blijven wegen. We verwachten voor dit jaar een Chinese economische groei van om en bij 4,5%.
Trump 2.0 en België
De tweede ambstermijn van Trump en de ermee gepaard gaande protectionistische wending van de VS kunnen ook de Belgische economie ernstig schaden aangezien die erg uitvoergericht is en de handel met de VS belangrijk is. De VS is de grootste handelspartner van België buiten de EU en de vierde handelspartner in het algemeen. In procent van het bbp bedraagt de uitvoer naar de VS in België zo’n 5%. Indirecte effecten kunnen ook groot zijn. Zo zijn de belangrijkste EU-handelspartners van België eveneens sterk blootgesteld aan de VS en is België gevoelig voor een toenemend negatief sentiment over de wereldhandel.
De dreigende handelsschok zette ons ertoe aan de groeivooruitzichten voor de Belgische economie neerwaarts aan te passen naar 0,6% voor 2025 en 0,9% voor 2026. De industriële activiteit, die in 2024 al behoorlijk terugviel, blijft in dit scenario een moeilijke tijd doormaken. Een handelsoorlog zou ook de inflatie langer hoger houden. Wij zien de Belgische inflatie op gemiddeld 2,8% in 2025 en 2,2% in 2026, komende van 4,3% in 2024. Het blijft wel afwachten wat Trump daadwerkelijk gaat doen met het handelsbeleid en hoe hard hij de dreiging van hogere invoerheffingen wil spelen. Bij lager dan verwachte tariefverhogingen zullen we ons groei- en inflatievooruitzicht respectievelijk opwaarts en neerwaarts bijstellen.
Ondanks het eerder zwakke groeiscenario presteert de Belgische economie op een aantal vlakken zeker niet slecht. De jobcreatie zwakt wel af maar de werkloosheidsgraad noteert erg laag en zal door een aangehouden arbeidskrapte allicht ook de komende jaren rond 6% blijven. Verder verliep de voorbije afkoeling op de Belgische woningmarkt zonder (sterke) prijsdaling. Dat steekt schril af tegen de zware correcties in sommige EU-landen waaronder buurlanden Duitsland en Luxemburg. De grootste uitdaging voor België de volgende jaren blijft ongetwijfeld de sanering van de overheidsfinanciën en het doorvoeren van noodzakelijke structurele hervormingen om ons land terug op een hoger groeipad te brengen.
Hoe een en ander zal uitdraaien voor de wereldeconomie en België in het bijzonder, hangt sterk af van een aantal hamvragen. Zal president Trump zijn vanuit economisch oogpunt soms weinig doordachte en inconsistente verkiezingsbeloftes inwilligen? Voegen de Chinese autoriteiten de daad bij het woord over bijkomende stimulering van de economie? En zullen de (nieuwe) regeringen in Europa een economisch zinvol en politiek haalbaar evenwicht vinden tussen de noodzakelijke stabilisering van de overheidsschuld enerzijds en een duurzame, structurele versterking van het economisch weefsel anderzijds?
Eén ding is zeker: de onzekerheid zal in 2025, voor zover mogelijk, nog groter zijn dan ze in de voorgaande jaren al was.
Hebt u hierover nog vragen?
Contacteer uw private banker of wealth manager.