Verdeling nalatenschap bij koppels zonder kinderen

Bent u in de situatie dat u en uw partner geen kinderen hebben? Stond u dan al eens stil bij de verdeling van uw nalatenschap? U wilt wellicht dat uw partner niets tekort komt na uw overlijden, en gelijk hebt u. In de verdeling van uw nalatenschap bent u volledig vrij. U hebt geen erfgenamen buiten uw huwelijkspartner, die verplicht een deel van uw erfenis moeten krijgen. Broers en zussen of ouders hebben geen voorbehouden erfdeel, dus kunt u ervoor kiezen om alles aan elkaar na te laten.

Met een huwelijkscontract kunt u ervoor zorgen dat uw partner meer krijgt dan wat die al ontvangt op basis van het wettelijke erfrecht. Afhankelijk van uw huwelijksstelsel zijn er diverse clausules mogelijk waarbij de langstlevende echtgenoot al dan niet de keuze heeft om bepaalde goederen te houden, in vruchtgebruik of in volle eigendom. Een huwelijkscontract kunt u niet eenzijdig aanpassen.

U kunt er ook voor zorgen dat u van elkaar iets krijgt door uw partner aan te duiden als begunstigde in een testament, voor alle of bepaalde roerende of onroerende goederen. Dat is zeker nuttig of soms nodig voor ongehuwde partners die elkaar iets willen nalaten. Een testament is een eenzijdig document dat op elk moment kan worden herroepen. U kunt een testament opmaken, dat u zelf met de hand schrijft, met datum en handtekening. Of u dicteert het aan de notaris.

Daarnaast kunt u, alleen voor roerend vermogen, plannen door een beleggingsverzekering in elkaars voordeel af te sluiten. Wanneer u uw partner als begunstigde aanduidt, wordt het belegde kapitaal bij uw overlijden uitgekeerd aan uw partner.

Op de verkrijging via huwelijkscontract, testament of beleggingsverzekering moet uw partner in principe erfbelasting betalen. Wilt u fiscaalvriendelijk plannen voor uw partner, dan kunt u al tijdens uw leven schenken aan uw partner, maar enkel met uw eigen vermogen. Schenkingen tussen echtgenoten zijn herroepbaar. Als u gehuwd bent en de begunstigde echtgenoot voor u overlijdt, dan kunt u deze schenking herroepen. U kunt ook een beding van conventionele terugkeer aan de schenking koppelen. Daardoor keert het geschonken vermogen terug naar de schenker, als de begunstigde voor de schenker overlijdt. Dan is er geen taxatie.

Het is ook mogelijk om een beding van aanwas op te stellen. Bij deze overeenkomst kan het aandeel van de eerststervende in een bepaald goed toekomen aan de langstlevende (in volle eigendom, vruchtgebruik of blote eigendom) zonder erfbelasting (als aan bepaalde voorwaarden is voldaan).
Zoals u merkt, zijn er diverse planningstechnieken mogelijk.

Maar hebt u al nagedacht over de verdeling van uw nalatenschap als u als laatste overlijdt? 
Als u niets specifieks regelt, dan zal de familie van uw partner alles erven wat in diens nalatenschap valt. Ook het deel dat uw partner van u gekregen heeft bij uw overlijden, gaat naar zijn erfgenamen (zijn ouders, broers of zussen of hun afstammelingen of zelfs verdere familieleden). Dat is misschien niet altijd uw wens.

Een techniek die kinderloze koppels vaak toepassen is het testament met een restlegaat. U stelt daarbij beiden een testament op waarin u elkaar aanduidt als erfgenaam. De langstlevende partner mag dit verkregen vermogen vrij gebruiken, maar wat er nog van overblijft bij diens overlijden, moet toekomen aan een tweede begunstigde die u zelf hebt aangeduid in uw testament. Op die manier zorgt u ervoor dat de langstlevende partner niet moet inboeten aan levenskwaliteit, maar voorziet u tegelijkertijd dat hetgeen er overblijft bijvoorbeeld terug naar uw familie gaat.

Hebt u hierover graag meer informatie?

Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.