Vermijd conflicten over uw nalatenschap met een globale erfovereenkomst
Bent u bezorgd dat uw kinderen bij uw overlijden zullen discussiëren over uw erfenis of dat een kind zal beweren dat het niet gelijk behandeld is? Dan kan u als ouder samen met al uw kinderen rond de tafel gaan zitten en onder bepaalde strikte voorwaarden een globale erfovereenkomst sluiten.
In een globale erfovereenkomst (of ‘familiepact’) worden alle schenkingen die u aan uw kinderen hebt gedaan opgenomen, om er dan een lijn onder te trekken zodat niemand na uw overlijden nog enige vorm van compensatie kan vragen over deze schenkingen. Daarvoor is het noodzakelijk dat enerzijds al uw vermoedelijke erfgenamen worden betrokken in de globale erfovereenkomst en dat er bovendien een subjectief evenwicht tussen hen bestaat.
Dat evenwicht is subjectief, zij moeten met andere woorden niet mathematisch exact hetzelfde van u hebben gekregen. Er kan ook rekening worden gehouden met bepaalde voordelen in natura voor uw kinderen (zoals buitenlandse studies, het langdurig kosteloos blijven wonen in de ouderlijke woonst of de jarenlange zorg voor de kleinkinderen). Daarnaast kan er ook rekening worden gehouden met de persoonlijke situatie van elke toekomstige erfgenaam (zoals een kind met een beperking).
Als iedereen akkoord gaat en de globale erfovereenkomst ondertekent, dan kunt u gerust zijn dat de erin vermelde schenkingen niet meer tot discussie leiden bij uw overlijden.
Een voorbeeld:
U hebt 2 kinderen. U betaalde de buitenlandse studies van uw dochter. Uw zoon daarentegen ging reeds op zijn twintigste werken. U gaf hem een financieel duwtje in de rug voor de aankoop van zijn eigen woning met de schenking van een geldsom. In tegenstelling tot het betalen van de studies van uw dochter, waar geen rekening mee gehouden wordt in uw nalatenschap, zal de schenking aan uw zoon wel verrekend worden bij het bepalen van zijn erfdeel. Een globale erfovereenkomst laat toe dat uw beide kinderen erkennen dat de schenking en de buitenlandse studies gelijkwaardig zijn zodat ze niet meer ter sprake komen na uw overlijden.
Omdat erfovereenkomsten belangrijke gevolgen hebben, is er een strikte procedure met vormvoorwaarden die moet gevolgd worden. Deze procedure moet verplicht lopen langs een notaris en gaat gepaard met een aantal informatieve momenten en reflectieperiodes. Zo moet onder andere het ontwerp van de akte vooraf worden meegedeeld aan alle partijen, is er ten vroegste 15 dagen na het meedelen van het ontwerp een bijeenkomst bij de notaris en kan de ondertekening pas gebeuren na een wachtperiode van 1 maand.
Op deze manier zorgt de wetgever ervoor dat er niet te lichtzinnig wordt omgesprongen met erfovereenkomsten.
Hebt u hierover vragen?
Contacteer uw private banker of wealth manager.
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.