Wat zijn de regelingen bij een overlijden?

Het verlies van een dierbare brengt helaas ook allerlei administratieve taken met zich mee. Laat ons u door de belangrijkste formaliteiten helpen met de drie documenten die u zeker nodig hebt.
 

1. De overlijdensakte

Op basis van het medisch overlijdensattest, zal de gemeente waar de overledene gedomicilieerd was een overlijdensakte afleveren aan de familieleden. Dit hebt u nodig om het overlijden aan te melden bij de werkgever van de overledene, het pensioen- en/of ziekenfonds, de verzekeringsmaatschappij, en ook aan de bank(en) waar de overledene klant was.

Als u niet juist weet bij welke bank(en) de overledene klant was, dan kunt u bij Febelfin hiervan een overzicht opvragen (tegen betaling).

2. Het attest of de akte van erfopvolging

Na melding van het overlijden blokkeert de bank alle rekeningen en kluizen op naam van de overledene en de huwelijkspartner. Dat heeft twee doelen:

  • De juiste stand van de rekeningen en inhoud van de kluis doorgeven aan de belastingdienst voor de fiscale aangifte;
  • Het mogelijk maken voor de bank om het vermogen later vrij te geven aan de (juiste) erfgenamen.

Zolang de rekeningen geblokkeerd zijn, kunt u als familie alleen specifieke betalingen uitvoeren, zoals de facturen van het laatste ziekenhuisverblijf, de begrafenis en nutsvoorzieningen (water- of gasfactuur enz.) van een bepaalde periode. Als langstlevende wettelijke samenwonende partner of echtgenoot hebt u eenmalig recht op een leefgeld, van maximum de helft van het geld op geblokkeerde zicht- en spaarrekeningen, maar nooit meer dan 5.000 euro.

Om de tegoeden te kunnen vrijgeven, heeft de bank een attest of akte van erfopvolging nodig. Hieruit blijkt wie de erfgenamen zijn, wat ze erven en of er fiscale of sociale schulden zijn van de overledene of één van de erfgenamen. Als die er zijn, moeten deze eerst worden betaald.
In welbepaalde situaties (bv. bij minderjarige erfgenamen of erfgenamen die in het buitenland wonen) zijn er nog extra documenten nodig.

Is er een huwelijkscontract, testament of zijn er handelingsonbekwame erfgenamen (bv. minderjarige erfgenamen) dan moet u de akte opvragen via de notaris. In de andere gevallen kunt u het zelf opvragen bij het kantoor Rechtszekerheid of de notaris .

3. De aangifte van nalatenschap

Als de overledene in België stierf, dan hebt u vier maanden de tijd om de aangifte van nalatenschap in te dienen. Woonde de overledene in het Vlaamse Gewest, dan dient u het in bij de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) in Aalst. Voor het Brussels of Waalse Gewest, moet u naar het kantoor Rechtszekerheid dat verantwoordelijk is voor de fiscale woonplaats van de overledene.
De aangifte bevat informatie over het globale vermogen van de overledene, wie de erfgenamen zijn en wat zij elk erven.

U kunt ervoor kiezen om de aangifte van nalatenschap zelf in te dienen. Op de website van VLABEL vindt u hiervoor de nodige formulieren. In de meeste gevallen zal men echter een notaris vragen om dit namens de erfgenamen te doen.

Deze aangifte van nalatenschap kan door alle erfgenamen samen worden ingediend of individueel.

Binnen twee maanden na ontvangst van de belastingaanslag door de belastingdienst (in het Vlaamse Gewest) of na de uiterste indieningsdatum voor de aangifte van nalatenschap (in het Brussels Hoofdstedelijk en Waalse Gewest), moeten de erfgenamen de successierechten betalen.
 

Heeft u hierover nog vragen?

Contacteer uw private banker of wealth manager.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.