auto-verkopen-met-lopende-lening.jpg
auto-verkopen-met-lopende-lening.jpg

Je auto verkopen met een lopende lening, hoe doe je dat?

Als je je auto wilt verkopen, zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten. Wat doe je bijvoorbeeld met de verzekering en hoe regel je de keuring? Maar vooral: wat doe je wanneer je huidige autolening nog niet helemaal is afbetaald?

Een auto verkopen met een lopende lening: hier moet je op letten

  • Je kunt je auto alleen verkopen als je je lening volledig terugbetaalt. Je auto is namelijk het onderpand van je lening. Dat betekent dat de kredietverstrekker de auto in beslag kan laten nemen wanneer je niet langer in staat bent om je lening terug te betalen.
  • Betaal je je lening in één keer terug, hou dan rekening met de herbeleggingsvergoeding die je zult moeten betalen Dat is een vergoeding die de kredietverstrekker aanrekent wanneer je de lening in één keer terugbetaalt. Hij had immers gerekend op de interesten die hij van jou zou ontvangen gedurende de hele looptijd van je lening.
    Hoeveel bedraagt de herbeleggingsvergoeding?
    • Wanneer het contract nog langer dan een jaar loopt: maximaal 1% van het bedrag dat je in één keer betaalt
    • Wanneer het contract nog minder dan een jaar loopt: maximaal 0,5% van het bedrag dat je in één keer betaalt
  • Wil je het openstaande bedrag van je lening in één keer aflossen, neem dan contact op met je kredietverstrekker. Ben je klant bij KBC? Dan kun je dit eenvoudig zelf regelen via KBC Mobile of KBC Touch.
  • Koop je meteen een nieuwe auto? Dan kun je daarvoor ook een nieuwe lening afsluiten.

Bereid de verkoop van je auto goed voor

  • Wil je je auto verkopen, dan moet je hem eerst laten ‘keuren voor verkoop’. Je krijgt dan – tegen betaling – de Car-Pass. Dat is een wettelijk verplicht document dat je aan de koper moet bezorgen. Kun je de Car-Pass niet voorleggen, dan heeft de koper het recht om te koop te ontbinden.
  • Laat je je auto verkopen door een professionele handelaar of wordt hij geëxporteerd, dan hoef je hem zelf niet te laten keuren. Eventueel kun je een uitgebreide diagnose van je auto laten uitvoeren bij VAB.
  • Verkoop je de auto zelf, stel dan een verkoopovereenkomst op (in tweevoud) tussen jou en de koper en geef hem de verplichte documenten (zie verkoopovereenkomst).

Wat met de verzekering?

De verzekering van je auto moet blijven lopen zolang je met die auto op de openbare weg komt. Het is ook belangrijk dat je verzekering nog geldig is wanneer je een potentiële koper een testrit laat maken. Want als die tijdens de testrit een ongeval zou veroorzaken, draai jij met jouw autoverzekering waarschijnlijk op voor de kosten.

Weet je wanneer je je auto gaat verkopen? Geef dat dan door aan je verzekeraar zodat je contract stopgezet kan worden. Koop je een nieuwe auto? Laat dan je verzekeringscontract aanpassen. Bij KBC kun je dat eenvoudig zelf digitaal regelen.
 

Wat als je een nieuwe auto wilt kopen?

Met de verkoop van je auto kun je je huidige krediet aflossen, en vervolgens een nieuwe lening aangaan voor je nieuwe auto.

Wist je dat je voor ieder type wagen een specifieke lening kunt afsluiten? Of je nu gaat voor een nieuwe benzinewagen, voor een elektrische auto of voor een tweedehands exemplaar, bij KBC vind je het geschikte krediet.

Vergelijk onze autoleningen