Get inspired: Wienerberger

De toekomst heet circulair bouwen

De overgang naar een circulaire bouwsector is niet meer te stoppen. Van zuiniger materialengebruik over downcycling en recycling tot upcycling. Baksteenproducent Wienerberger geeft het goede voorbeeld.

In een circulaire economie worden gebouwen en bouwmaterialen zo lang mogelijk gebruikt, hergebruikt, aangepast en herbouwd. Zo vermijden we dat te veel materialen eindigen als afval en dat we almaar meer en nieuwe materiaalbronnen moeten aanboren.
Circulair bouwen biedt een oplossing voor verschillende problemen. Het kan de bouwsector transformeren van een sector met een enorme impact op het milieu, naar een sector die actief bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Op dit moment produceert de bouwsector in Vlaanderen zo’n 15 miljoen ton afval, goed voor zo’n 35% van ons afval. Bouw- en sloopactiviteiten zijn verantwoordelijk voor 5 à 12% van onze nationale CO2-uitstoot. Circulair bouwen kan een grote impact hebben op die cijfers, met positieve gevolgen op het vlak van klimaat, milieu, economische groei en werkgelegenheid. Door minder materialen te gebruiken of meer te hergebruiken en de (lokale) ketens van grondstoffen en materialen te sluiten, vermindert de globale milieu-impact.

Om de principes van de circulaire economie goed te kunnen toepassen, werkt Wienerberger, één van de grootste baksteenproducenten ter wereld, samen met de Vlaamse sloopbeheerorganisatie Tracimat en andere bouwmaterialenproducenten.

Zo wordt steenpuin bijvoorbeeld al gebruikt als basismateriaal voor de aanleg van funderingen in de wegenbouw. Deze vorm noemen we downcycling, het materiaal krijgt een minderwaardigere herbestemming dan de originele toepassing. Dat hoeft niet zo te zijn. In het geval van keramische bouwmaterialen kan men dit op het einde van zijn levensduur perfect opnieuw inzetten als grondstof voor nieuwe keramische producten.

Van reststroom tot baksteen

Wienerberger recycleert nu al reststromen van baksteen en fabriekssteenpuin in nieuwe producten. De voorwaarde is wel dat het steenpuin zuiver is. Voor de eigen reststromen stelt dat geen probleem. Dat puin wordt op de productiesites van Wienerberger gebroken, gezeefd, omgezet in fijn poeder en ter plaatste opnieuw gebruikt in het productieproces. De oude kleidakpannen dienen zo als grondstof voor de productie van nieuwe keramische snelbouwstenen.

Het slooppuin van andere werven voldoet echter niet altijd aan die voorwaarde en bevat heel wat andere afvalresten zoals beton en gips. Het efficiënt inzamelen en recycleren van het puin van sloopwerven op fabriekssites is één van de projecten waarvoor Wienerberger samenwerkt met Tracimat en de drie collega’s.

Bouwpuin in data

In zijn databank verzamelt Tracimat heel wat informatie over de materialen die vrijkomen van sloopwerven. Door een link te leggen tussen sloopwerven en fabrikanten kan bouwpuin hoogwaardig gerecycleerd worden. Maar dan moet er een juiste match zijn. Die is er vandaag nog niet omdat selectief slopen geen gangbare praktijk was en omdat de databank nog niet de nodige, detailinformatie biedt. Dat was precies het doel van deze samenwerking tussen Tracimat, Wienerberger en de drie andere bouwmateriaalfabrikanten.

Enerzijds sloopdeskundigen en sloopaannemers de nodige acceptatiecriteria en aandachtspunten bijbrengen die fabrikanten hanteren om materiaal hoogwaardig te recycleren. Via een opleiding werd de nodige productkennis ter beschikking gesteld en er werd een beslissingsboom gebouwd, die helpt om te detecteren of bouwmateriaal geschikt is voor urban mining nieuwe grondstof.

Anderzijds werd de Tracimat databank uitgebreid met de nodige gegevens om de logistiek van sloopmaterialen beter in beeld te brengen. Keramische materialen worden nu bijvoorbeeld niet meer als één groep benoemd, maar uitgesplitst in kleidakpannen en bakstenen. Dat helpt om beter in te schatten of een sloopfractie geschikt is om te verwerken in het productieproces.
Wienerberger en de collega’s maken op deze manier hun ambitie om bij te dragen aan een circulaire bouwsector heel concreet.

Meer weten over circulair ondernemen?

Disclaimer:
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die u hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft echter geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. U blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat u van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden, komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en u moet zich onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.