Je aanvullend pensioen raadpleegbaar op mypension.be

Je aanvullend pensioen raadpleegbaar op mypension.be

Als werknemer, zelfstandige of ambtenaar kun je in mypension.be de gegevens en de cijfers van je aanvullend pensioen raadplegen. In één oogopslag krijg je daar zicht op al je pensioenreserves. Tegelijk wordt ook de pensioencommunicatie afgestemd op die nieuwe raadplegingsmogelijkheden.

Wat is mypension.be?

Mypension.be is het online pensioenportaal van de overheid. Daar vind je de gegevens over je wettelijke pensioenrechten. Vanaf eind 2016 krijg je bovendien gepersonaliseerde informatie over alle aanvullende pensioenplannen die op jouw naam geregistreerd staan. De gegevens die je ziet, geven altijd de situatie op 1 januari weer: in 2016 zie je dus wat je situatie was op 1 januari 2016.

Veel gestelde vragen

1. Wat vind je in je online pensioendossier op mypension?

In je eigen online pensioendossier krijg je een persoonlijk overzicht van jouw wettelijke en aanvullende pensioenen. Elke Belg boven de 18 jaar kan er zijn pensioengegevens bekijken. Je hebt enkel je elektronische identiteitskaart nodig,  waarmee je – via je pincode - in je dossier  kunt inloggen.

Sinds januari 2016 kun je als werknemer, zelfstandige of ambtenaar op mypension opvragen wanneer je ten vroegste met pensioen kunt. Ondertussen hebben al meer dan 500 000 bezoekers dat gedaan. In deze folder lees je welke informatie er nog beschikbaar is.

In de loop van 2017 krijg je via de site ook een raming van het bedrag van het wettelijk pensioen. Eind 2017 moet het ook mogelijk zijn dat je het effect op het pensioen van een loopbaankeuze ziet, wanneer je beslist om als zelfstandige te stoppen en als werknemer aan de slag te gaan bijvoorbeeld. Ben je gepensioneerd, dan kun je via mypension.be ook je pensioenbetalingen opvolgen.

Vanaf eind 2016 kun je ook het luik ‘aanvullend pensioen’ raadplegen. Hier kun je nagaan hoeveel aanvullend pensioen je al opgebouwd hebt.

2. Hoe krijg je toegang tot je online pensioendossier op mypension?

Surf naar www.mypension.be en houd je identiteitskaart bij de hand. Volg de aanmeldingsprocedure en je kunt in het luik ‘aanvullend pensioen’ raadplegen hoeveel er voor jou aan aanvullend pensioen is opgebouwd op 1 januari. Meer info over hoe je inlogt, vind je hier.

3. Welke informatie over je aanvullend pensioen vind je op mypension?

Wil je weten wat je mag verwachten van de pensioentoezeggingen die op jouw naam geregistreerd staan? Of vraag je je misschien af of je nog pensioenplannen hebt, die je uit het oog was verloren?

Op mypension.be kun je nagaan hoeveel aanvullend pensioen je hebt opgebouwd op 1 januari 2016. Naast een globaal overzicht en een overzicht per statuut vind je er ook detailinformatie per plan. Zo vind je er de waarde van je pensioenkapitaal op 1 januari en een raming van het kapitaal waar je op einddatum recht op hebt. Bovendien kun je als  aangeslotene ook een detailfiche per plan opvragen en het reglement of de overeenkomst van de plannen bekijken.

Wettelijk moet je voortaan ook ieder jaar een pensioenfiche ontvangen van je actieve pensioenplannen met de situatie per 1 januari. KBC is één van de eerste verzekeraars die de mogelijkheid biedt om deze wettelijke pensioenfiches te ontvangen via mypension.be. Dat geldt zowel voor je groepsverzekering als voor je individuele pensioentoezegging of voor je vrij aanvullend pensioen bij KBC.

4. Hoe blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe documenten beschikbaar zijn?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er nieuwe gegevens beschikbaar zijn? Dan activeer je best ‘Mydocs’ binnen mypension door je e-mailgegevens in te vullen onder ‘Mijn gegevens’.

Als je je als aangeslotene aanmeldt op www.mypension.be en je e-mailadres invult onder ‘Mijn gegevens’, ontvang je de volgende pensioenfiche (met situatie 1 januari) van jouw aanvullend pensioenplan bij KBC automatisch in je online pensioendossier en je krijgt een e-mail wanneer deze nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Je wordt ook jaarlijks verwittigd dat er nieuwe fiches beschikbaar zijn van al je oude niet-actieve plannen.

5. Hoe activeer je ‘Mydocs’ binnen mypension?

Dat is simpel:

  • Surf naar www.mypension.be, houd je identiteitskaart bij de hand en volg de aanmeldinstructies.
  • Klik op de tegel ‘Mijn gegevens’.
  • En vul  je e-mailadres in onder ‘Mijn gegevens’. 

6. Je hebt vragen over de mypension-pensioenfiche (met situatie 1 januari) die je hebt ontvangen.

Op vraag van de wetgever veranderden zowel de lay-out als de terminologie op de pensioenfiches. Voortaan moeten alle Belgische pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen de informatie over aanvullende pensioenen op een meer uniforme manier weergeven. Dat is wennen. De website www.mypension.be helpt je op weg om de nieuwe fiches te lezen.

Bij het online bekijken van je pensioendossier op www.mypension.be zijn er heel wat mogelijkheden om meer uitleg te krijgen. Je krijgt uitleg bij elke term of begrip door te klikken op ‘wat is dit?’. Je kunt ook antwoorden opzoeken in de rubriek 'veel gestelde vragen'.

Voor meer info over aanvullende pensioenen in het algemeen kun je ook een kijkje nemen op  www.wikifin.be of www.fsma.be .

Voor specifieke vragen over de vermelde bedragen kun je als loontrekkende terecht bij de personeelsdienst van je werkgever of als zelfstandige of bedrijfsleider bij je KBC-verzekeringsagent.

Hoe kun je je beschermen tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt je een inkomen als je niet kunt werken door ziekte of ongeval.
Hoe kun je je beschermen tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid?

Hoe worden personeelsleden vergoed tijdens ziekte?

Als werkgever houd je er rekening mee dat personeelsleden ziek kunnen worden. Maar wat met hun loon? En mag je een ziek personeelslid tijdelijk vervangen?
Hoe worden personeelsleden vergoed tijdens ziekte?

Hoe kan ik me indekken bij overlijden?

Je overlijden heeft altijd onaangename gevolgen voor je nabestaanden. Wel bestaan er verzekeringen die het verlies financieel draaglijk maken. We overlopen de mogelijkheden.
Hoe kan ik me indekken bij overlijden?

Alles over arbeidsongevallen

  • Vermijd sancties
  • Doe aan preventie
  • Hoe helpt KBC?
Alles over arbeidsongevallen