Hoe start ik als zelfstandig psycholoog?

Hoe start ik als zelfstandig psycholoog?

Wat moet je in orde brengen als je zelfstandig psycholoog wilt worden? We sommen op welk papierwerk je wacht. Wil je daarover meer weten? Ga in je KBC-bankkantoor eens langs bij onze specialist in medische beroepen.

Erkend psycholoog worden

1Erkenning als psycholoog aanvragen

De beroepstitel ‘psycholoog’ is beschermd. Wil je die titel gebruiken, laat je dan inschrijven bij de Psychologencommissie. Die gaat na of je het juiste diploma hebt (Licentiaat of Master in de Psychologie). Is je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je een toelatingsattest en een erkenningsnummer. Je kunt je erkenning online aanvragen.

Een erkenning als psycholoog is een kwaliteitslabel. Patiënten weten dan dat je je moet houden aan de deontologische beroepscode en dat je gebonden bent aan een tuchtraad.

Bovendien is erkenning noodzakelijk als je je diensten wilt vrijstellen van btw en vaak ook als je ze wilt laten terugbetalen door een ziekenfonds.

2Erkenning als klinisch psycholoog vanaf 1 september

Op 1 september 2016 wordt in principe een nieuwe wet van kracht. Die erkent klinisch psycholoog als een officieel gezondheidszorgberoep en maakt er een beschermd beroep van. Om de wet in de praktijk te brengen, moet echter eerst een Federale Raad voor de Geestelijke Gezondheidszorgberoepen opgericht worden. Pas dan kun je je erkenning als klinisch psycholoog aanvragen. Nog even geduld oefenen dus.

3Terugbetaling

Psychologen zijn niet opgenomen in de nomenclatuur van het RIZIV. Toch betalen steeds meer mutualiteiten een bezoek aan de psycholoog gedeeltelijk terug, zoals je ziet in het overzicht van het Vlaams Patiëntenplatform. Hoe de terugbetaling precies in zijn werk gaat, ga je het best eens na bij de ziekenfondsen zelf.

4Ontvangstbewijsboekje en fiscaal dagboek

Als zelfstandig psycholoog laat je bij een erkende drukkerij ontvangstbewijsboekjes drukken met jouw gegevens erin. In die boekjes noteer je alle betalingen van patiënten in tweevoud. Zo kun je een betalingsbewijs meegeven aan je patiënt, en het duplicaat houden voor je eigen boekhouding. Betalingen via storting of overschrijving hoef je er niet in te noteren. 

Je inkomsten en uitgaven houd je bij in een fiscaal dagboek, dat je ook bij een erkende drukker moet bestellen. 

5Verzekeringen

Sluit een verzekering medische beroepsaansprakelijkheid af. Zo ben je gedekt als een patiënt een schadevergoeding van je eist.

Meer info en tips

Wil je meer informatie over de opstart, de nodige verzekeringen, de juiste rekeningen of iets anders? Onze relatiebeheerder medische vrije beroepen staat je met raad en daad bij.

Maak kennis met KBC Mediservice

Vul je gegevens in
Geef aan wanneer je tijd hebt voor een gesprek
Een contactpersoon belt je op om een afspraak vast te leggen

Je voertuig leasen of renten

Voor een (startende) medische vrije beroeper is het vaak belangrijk mobiel te zijn. Of het nu is om op je werkplaats te geraken of om patiënten te bezoeken, een wagen is vaak onmisbaar.
Je voertuig leasen of renten

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Zelfstandig apotheker worden? Daar komt best wat bij kijken. Ontdek welke administratieve zaken je eerst in orde brengt en ga vlot van start!
Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Beleggen overlaten aan onze experts

Jij kiest een beleggingsfonds en onze experts doen het werk. Zo kun jij al je tijd en energie investeren in je patiënten.
Beleggen overlaten aan onze experts

Laat je vermogen groeien

Zet samen met je relatiebeheerder Mediservice je vermogen aan het werk.

Laat je vermogen groeien