c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor mijn startende onderneming?

Je staat er niet alleen voor. Heel wat instanties staan klaar met subsidies en steunmaatregelen voor gedreven starters zoals jij. Maar natuurlijk moet je wel weten wáár je ze kunt vinden. Grijp je wel alle steun die er te rapen valt? Check hier of je nog extra financiële middelen kunt krijgen! 

Leen geld voor je zaak
Bespaar tot 1.000 euro aan opstartkosten

In Vlaanderen

Subsidies

Werk je aan een innovatief project waarbij je een echte pioniersrol in een markt of sector opneemt? En is je zaak nog geen 2 jaar oud? Dan kom je dankzij de innovatieve starterssteun in aanmerking voor een subsidie van 50.000 euro, gecombineerd met externe expertbegeleiding en business case advies.

Heb je als loontrekkende de stap naar zelfstandig ondernemen gezet? Dan kun je dankzij de jobbonusPLUS mogelijk 2 keer een premie van maximaal 650 euro krijgen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van hoeveel je verdiende toen je nog in loondienst werkte.

Waarborgen

Heb je wel een sterk businessplan, maar een extra duwtje in de rug nodig om de bank te overtuigen voor een lening? Via Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) kom je mogelijk in aanmerking voor een waarborg tot en met 2,25 miljoen euro, zodat je alsnog een lening voor je zaak kunt aanvragen. In ruil betaal je een eenmalige premie, aangepast aan het bedrag en de looptijd van je waarborg. Loopt het fout en ben je niet in staat om je krediet terug te betalen? Dan kan de bank het krediet opzeggen, en betaalt PMV haar deel van het openstaande saldo aan de waarborghouder.

Speciale kredietregelingen

Nood aan startkapitaal? Of financiering voor extra investeringen? Dan kun je dankzij de Cofinanciering of Startlening van PMV tot respectievelijk 350.000 euro en 100.000 euro lenen aan een voordelig rentetarief, beiden over een looptijd tot 10 jaar. Je moet wel een deel eigen inbreng kunnen inleggen, maar dat mag ook van een Winwinlening bij vrienden of familie komen (zie hieronder).

Startkapitaal krijgen van je directe omgeving? Daarvoor bestaat de Winwinlening: jij leent geld van familie of vrienden, en zij krijgen een fiscaal voordeel in de plaats. Je kunt tot 300.000 euro lenen, met een maximum van 75.000 euro per kredietgever. En als terugbetalen niet lukt? Dan kunnen je familie en vrienden een deel van hun geld recupereren via de overheid.

Kom je niet in aanmerking voor een gewone lening, bijvoorbeeld omdat je geen eigen inbreng hebt of nog heel jong bent? Dan kan je startende of toekomstige onderneming bij Impulskrediet terecht voor een microkrediet – zelfs als je nog geen ondernemingsnummer hebt! Je kunt tot 25.000 euro lenen over een looptijd van 5 jaar. En om de slaagkans van je onderneming te vergroten, geniet je daarbij van 2 jaar gratis expertbegeleiding.

Durfkapitaal

Heeft je zaak veel potentieel, maar is het door het vroege stadium eerder riskant om erin te investeren? Dan kun je beroep doen op durfkapitaal, ook gekend als venture capital. Daarbij krijg je geld van private investeerders die niet bang zijn van een beetje risico, doorgaans in ruil voor aandelenparticipatie en/of via een achtergestelde lening. Tenminste, als je hen kunt overtuigen van jouw groeipotentie.

BAN Flanders matcht beloftevolle start-ups en scale-ups met business angels: anonieme investeerders mét relevante businesskennis. Zij investeren durfkapitaal van gemiddeld 50.000 tot 185.000 euro, met uitschieters tot 1 miljoen euro. Daarnaast delen ze ook hun jarenlange ervaring en expertise (wise money). Business angels hebben vaak waardevolle contacten en kunnen zo makkelijker klanten en leveranciers overtuigen om met jou in zee te gaan.

Ook PMV kan risicokapitaal tot 20 miljoen euro verstrekken aan beloftevolle ondernemingen, zowel starters als groeiers, op voorwaarde dat er ook maatschappelijke meerwaarde wordt gecreëerd.

Goed nieuws

In Vlaanderen is er héél wat steun voor startende ondernemers, teveel om hier allemaal op te sommen. Wil je een volledig overzicht? Raadpleeg dan zeker de VLAIO-subsidiedatabank. Of nog makkelijker: laat je helpen door een KBC-ondernemingsexpert, die je een gepersonaliseerd overzicht kan geven van alles waar je recht op hebt.

Vraag gepersonaliseerd advies

In heel België

Fiscale voordelen

Heeft je startende onderneming een btw-tegoed door de vele investeringen die je hebt gedaan, terwijl je nog maar weinig verkoopt? Dan kun je dit tegoed in de eerste 2 jaar na aanvang van je zaak sneller terugkrijgen, dankzij de versnelde teruggave van btw-kredieten voor starters.

Word je zelfstandige in hoofdberoep? Of richt je een vennootschap op? Dan kun je de eerste 3 jaar een vrijstelling van voorafbetalingen aanvragen. De fiscus past dan geen belastingvermeerdering toe. 

Is je startende vennootschap nog geen 4 jaar oud? Dan kun je dankzij de Tax Shelter voor startende ondernemingen maximaal 500.000 euro ophalen. Dit in de vorm van aandelenparticipatie door particulieren, die in ruil een personenbelastingvermindering van 30 tot 45% bekomen.

Korting op je sociale bijdragen (RSZ-korting)

Begin je als zelfstandige? Dan zul je elk kwartaal sociale bijdragen moeten betalen, in ruil voor je sociale rechten. Gelukkig kun je als beginnende zelfstandige een Starterskorting aanvragen voor de eerste 4 kwartalen, wat de financiële last een stuk draaglijker maakt.

Ben je een startende vennootschap? Dan kun je een tijdelijke vrijstelling van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage krijgen tijdens de eerste 3 jaar na oprichting.

Startup accelerator

Heb je al gehoord van Start it @KBC? Het is de nummer 1 startup-accelerator in België, gericht op innovatieve startups. Tijdens dit éénjarig traject wordt alles op alles gezet om je groei te versnellen. Je krijgt expertbegeleiding om groeipijnen te overwinnen, komt in contact met zakenpartners en investeerders, krijgt toegang tot een inspirerende werkruimte, en krijgt zelfs de kans om je markt uit te breiden naar het buitenland.

Starten vanuit werkloosheid

Ben je momenteel werkloos, en overweeg je een zaak te beginnen? Dan kun je dankzij de springplank naar zelfstandige je werkloosheidsuitkering 1 jaar lang behouden, terwijl je je nevenactiviteit als zelfstandige uitrolt. Een mooi financieel vangnet om op je eigen tempo je zaak uit de grond te stampen.

Bespaar tot 1.000 euro aan opstartkosten

Is je zaak nog geen jaar oud? En open je je zakelijke rekening bij KBC? Dan kom je in aanmerking voor héél wat startersvoordelen om je zaak goed voorbereid en met minder kosten te lanceren:

  • Gratis activatie van je btw-nummer
  • Handige facturatietool
  • En nog talloze andere kostbesparende voordelen 
Ontdek je voordelen

In Brussel

Subsidies

Vraag je je af op welke subsidies je allemaal recht hebt? Daarvoor weten de experts van Subsidia raad. Ze helpen je van A tot Z bij je Brusselse subsidieaanvragen. Makkelijk!

Waarborgen

Kun je moeilijk een lening krijgen omdat je te weinig waarborgen kunt bieden? Het Brussels Garantiefonds of Waarborg Plus vergemakkelijken je toegang tot bankleningen door aanvullende garanties te verstrekken.

Alternatieve financiering

Een kapitaalverhoging met nieuwe aandeelhouders realiseren? Via kapitaalparticipatie kan finance&invest.brussels (FIB) tussen de 100.000 tot 5 miljoen euro investeren in je startende of groeiende onderneming.

Liever een achtergestelde lening? Ook daarvoor kun je bij FIB terecht voor een mezzaninefinanciering van 100.000 tot 5 miljoen euro.

Lenen via familie of vrienden? Dat kan dankzij de proxilening: mensen uit je persoonlijke kring kennen je een lening toe, en genieten in de plaats van een mooi belastingvoordeel.

Enkel een microlening nodig? Daarvoor kun je terecht bij CREDAL.

Start je je zaak in Wallonië?

Op de site van CBC vind je een overzicht van alle Waalse subsidies en andere steunmaatregelen.

In Europa

Microkredieten en coaching van microStart

Heb je geen toegang tot financiering van de traditionele banksector? Dan kan microStart je een microkrediet met gepersonaliseerde expertbegeleiding aanbieden.

Europese Investeringsbank (EIB)

KBC beschikt over een kredietlijn van de EIB die gebruikt wordt om kredietverlening aan (startende) ondernemingen te stimuleren. Via onze overeenkomst met EIB kunnen we voor bepaalde investeringen een rentekorting* toestaan van 0,25% over een periode van 6 jaar.

Misschien kun je gewoon lenen bij KBC?

*KBC legt de focus voor het gebruik van de rentekorting op klimaatverbeterende investeringen, kredietverstrekking aan landbouw en regiogebonden investeringen. Bedrijven in belastende sectoren voor mens, dier en milieu komen niet in aanmerking. Ook kredieten aan of voor financiële holdings en leasingmaatschappijen, aankoop van landbouwgronden, bedrijfsmatige vastgoedontwikkeling en bestemd voor vastgoed verhuurd aan derden zijn uitgesloten.