business model canvas

Business Model Canvas

Breng je businessidee helder in kaart

Heb je een fantastisch idee om een onderneming te starten, maar twijfel je aan de haalbaarheid? Het Business Model Canvas helpt om je idee scherper te krijgen en in een waterdicht plan te gieten.

Download jouw gratis template
Meer handige info voor starters

Wat is het Business Model Canvas?

Met het Business Model Canvas breng je je idee gedetailleerd in kaart aan de hand van 9 bouwstenen:

  1. Waardepropositie: Welk probleem los je op of welke behoefte vul je in? Waarom zou iemand kiezen voor jouw onderneming en niet voor je concurrent? 
  2. Doelgroep: Wie zijn je klanten? Richt je je op particulieren of op professionals? Wat is het geslacht, de leeftijd en de koopkracht van je doelgroep?
  3. Kanalen: Hoe communiceer je met je klanten? Welke kanalen gebruik je om je product of dienst tot bij je klant te brengen? Bijvoorbeeld: fysieke winkels, een webshop, sociale media, regionale pers ... 
  4. Klantenrelaties: Hoe trek je klanten aan? En hoe zorg je dat ze klant blijven? Elk klantensegment vraagt een andere aanpak!
  5. Mensen en middelen: Wat heb je nodig om je onderneming operationeel te houden? Zijn dat enkel fysieke werkmiddelen zoals een computer, een kantoor of machines? Of ook werknemers?
  6. Kernactiviteiten: Geef een overzicht van alle activiteiten die ervoor zorgen dat je businessmodel werkt: productie, marketing, verkoop ...
  7. Partners: Welke leveranciers en partners zijn essentieel om van je zaak een succes te maken? Bijvoorbeeld: een boekhouder, een communicatiebureau, werknemers ...
  8. Inkomsten: Wat zijn je inkomstbronnen? Hoeveel omzet brengt elk product of dienst op? Denk ook na over hoe je die omzet gaat bereiken. Hoeveel klanten heb je nodig? Welke prijzen hanteer je?
  9. Kostenstructuur: Welke kosten moet je maken om je onderneming te laten draaien? Denk aan zowel vaste kosten (bv. huur) als variabele kosten (bv. inkoop producten).

Aan de slag!

Zin om je eigen Business Model Canvas in te vullen? Daarvoor komt deze gratis template goed van pas. Je vindt er ook bijkomende vragen en handige tips om je op weg te helpen.

Download je gratis template met uitgebreide handleiding

Voel je nog wat onzekerheid?

Dat is doodnormaal! Maak gerust een afspraak met één van onze experts om je plannen te verfijnen. Samen zorgen we dat je zelfzeker en met de juiste ondersteuning aan je avontuur begint.

Maak een afspraak