Ondernemingen nemen ook een financieel risico wanneer ze de transitie naar een duurzame economie negeren. "Natuurlijk zullen er investeringen nodig zijn om het bedrijfsproces helemaal in kaart te brengen en bijvoorbeeld het energieverbruik terug te dringen", zegt Filip Ferrante. "Dat is niet alleen goed voor het milieu, het getuigt ook van goed financieel beheer. Want door nu minder CO2 uit te stoten, vermijdt een bedrijf dat het morgen zware vergoedingen moet betalen voor zijn CO2-uitstoot."
Bovendien is het intussen duidelijk dat de financiering van activiteiten die schadelijk zijn voor het milieu en toekomstige generaties, steeds minder evident zal worden. Zo bouwde KBC recent haar portefeuille directe steenkoolfinanciering volledig af. "Het illustreert dat het voor bepaalde sectoren en bedrijven die duurzaamheid niet omarmen, moeilijker zal worden om een financiering te krijgen. Of dat de financieringskosten minstens zullen stijgen. Dat komt onder meer omdat beleidsmakers ook het kapitaalinstrument zullen gebruiken om de groene transitie te stimuleren", volgens Wim Eraly.
Zo rapporteren financiële instellingen aan de financiële toezichthouder over hun zogenaamde green asset ratio. Deze ratio geeft aan hoe groen de activa van een bank zijn. "De volgende stap is dat
er strengere kapitaalvereisten worden opgelegd aan banken voor hun niet-groene activa. Hierdoor zullen de financieringskosten voor bepaalde bedrijven en sectoren stijgen." Toch is Wim Eraly optimistisch. "Ik denk dat het slechts voor een minderheid van de bedrijven duurder zal worden om zich te financieren. De meeste bedrijven zullen we kunnen begeleiden in de transitie naar een meer duurzame en groene onderneming."