Je scheiding regelen is in de meeste gevallen een moeilijk proces. De administratieve en praktische rompslomp rond je gemeenschappelijke woning is vaak één van je grootste zorgen. Samen met je ex-partner moet je beslissen over de toekomst van je woning. Verkoop je het huis of beslis je er te blijven wonen en je ex-partner uit te kopen? En hoe moet het dan verder met je woonkrediet?
Wat met je hypothecaire lening als je gaat scheiden?
Er zijn verschillende opties, telkens met andere gevolgen voor jou en je ex-partner.
Jullie beslissen de woning te verkopen
Je moet er dan wel rekening mee houden dat zowel jij als je ex-partner aansprakelijk blijft voor de afbetaling van je woonkrediet tot je woning verkocht is.
Soms is het bedrag van de verkoop van je woning niet voldoende om de uitstaande schuld van je woonkrediet terug te betalen. In dat geval bespreek je het best de verschillende opties met je expert.
Goed om te weten: met Immoscoop kun je je woning gratis laten schatten. Zo krijg je een betere kijk op de waarde en kun je een geïnformeerde beslissing nemen bij de verkoop. Aan de hand van enkele gegevens kan Immoscoop in een mum van tijd enkele experten selecteren om bij je langs te komen. Deze makelaars kennen jouw regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed.
Als je overgaat tot verkoop van je woning, kun je op Immoscoop ook een zoekertje plaatsen.
Een van jullie behoudt de woning en koopt de ander uit
Stel: je beslist de woning te behouden en je ex-partner uit te kopen. Zodra de verkoopprijs is vastgelegd (aan de hand van een notariële akte of onderhandse overeenkomst), kun je samen met je expert bekijken hoe de financiering van je woning verder zal verlopen. Je ex-partner, die afstand doet van de woning, zal na de overdracht niet meer aansprakelijk zijn voor de terugbetaling van het woonkrediet.
Als je getrouwd bent, moet je echtscheiding voltrokken zijn en overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand om je ex-partner te kunnen uitkopen. Je bent je ex-partner meestal een geldsom verschuldigd als je je inkoopt in de woning. Je betaalt die geldsom pas na de definitieve eigendomsoverdracht via akte bij de notaris. Pas dan ben je de enige eigenaar van je woning.
Jullie beslissen de woning te behouden
Als jullie beslissen de woning te behouden, wijzigt er voor ons niets. Jullie blijven allebei aansprakelijk voor de afbetaling van je woning.
Tips voor een vlotte afhandeling van je woonkrediet
- Ga langs bij een externe adviseur zoals een notaris
- Laat je verzekeringen herbekijken door een expert Verzekeren
- Informeer hoe het na je scheiding verder moet met je spaargeld
Wil je iets aan je woonkrediet wijzigen?
Dat doe je eenvoudig zelf in onze app KBC Touch (tablet of pc) of KBC Mobile (smartphone). Lees hier wat je zelf aan je lening kunt wijzigen.
Voor een antwoord op je vragen hoef je je deur niet meer uit. Je stelt je vraag eenvoudig online. Lees hier hoe.
Wat als je tijdens je scheidingsprocedure een nieuwe woning wilt kopen?
Ben je wettelijk of feitelijk samenwonend of ben je gehuwd met scheiding van goederen? Dan kunnen jullie meteen elk afzonderlijk een nieuwe hypothecaire lening aangaan.
Als je gehuwd bent onder een ander huwelijksstelsel, kun je in de meeste gevallen afzonderlijk een hypotheek aangaan op voorwaarde dat je voor de eerste keer voor de rechtbank bent verschenen of als je kunt bewijzen dat je al meer dan zes maanden feitelijk gescheiden leeft.
Simulatie van je lening
Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor je huis? Simuleer je hypothecaire lening en bekijk de mogelijkheden.