c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.
Jonge vrouw aan een bureau die opzoekt wat warrants zijn

Wat zijn warrants?

Heel kort gezegd: een warrant geeft jou het recht om in de toekomst bijvoorbeeld een aandeel te kopen of te verkopen tegen een prijs die nu al wordt vastgelegd. Maar om echt met warrants aan de slag te gaan, heb je natuurlijk wel wat meer informatie nodig. Hieronder leggen we je uit wat een warrant is.

Wat is een warrant?

Een warrant is een beleggingsproduct dat jou het recht geeft om een ander financieel product te kopen (= callwarrant) of te verkopen (= putwarrant) in de toekomst. Het kan gaan om aandelen, maar net zo goed om goud, grondstoffen, valuta, indexfondsen, noem maar op.

Naast een vooraf bepaalde koop- of verkoopprijs is er ook altijd een vastgelegde looptijd. Stel dat je een warrant koopt die over een half jaar vervalt, dan krijg je de opbrengst van je warrant automatisch uitbetaald op de vervaldag. Tenminste, als jouw vooraf vastgelegde prijs op dat moment interessanter is dan de actuele prijs. Anders vervalt je warrant gewoon.

Hoe werkt het hefboomeffect van warrants?

Een belangrijk kenmerk van warrants is hun hefboomeffect. Dat leggen we het makkelijkst uit in een voorbeeld: stel dat een aandeel vandaag 100 euro waard is en jij verwacht dat de koers van dat aandeel binnenkort flink gaat stijgen. Dan kan het interessant zijn om een warrant te kopen die jou het recht geeft om bijvoorbeeld binnen 6 maanden 20 aandelen te kopen tegen 100 euro per stuk. Gemakkelijkheidshalve zullen we ervan uitgaan dat jouw warrants 10 euro per aandeel kosten:

  • Als je 20 warrants koopt tegen 10 euro/warrant, dan investeer je 200 euro.
  • Is het aandeel een half jaar later 130 euro waard, dan is je investering plots 600 euro waard (30 euro meerwaarde/aandeel x 20 aandelen = 600 euro).
  • Zo maak je 400 euro winst (600 euro – 200 euro), oftewel een rendement van 200%.

Had je met die 200 euro ‘gewoon’ 2 aandelen gekocht in plaats van warrants? Dan waren die aandelen na een half jaar 260 euro waard en had je een rendement van 30%. Ook uitstekend natuurlijk, maar beduidend minder dan 200%.

Opgelet: dat hefboomeffect werkt ook in de andere richting. Daalt de koers van het aandeel bijvoorbeeld naar 95 euro? Dan heb je niets meer aan het recht om aandelen te kopen tegen 100 euro per stuk en ben je je 200 euro volledig kwijt. Terwijl iemand die 2 aandelen kocht op dat moment slechts 10 euro aan waarde heeft verloren.

Waarom beleggen in warrants?

Beleggen in warrants heeft verschillende voordelen:

  • Het hefboomeffect van hierboven maakt het mogelijk om met een kleine investering grotere opbrengsten na te streven.
  • Het risico blijft beperkt tot het bedrag dat je voor de warrants betaalt.
  • Via warrants krijg je toegang tot uiteenlopende financiële producten en moeilijker bereikbare markten.
  • Je kunt je indekken tegen koersdalingen, want dankzij putwarrants verzeker je jezelf van een bepaalde verkoopprijs in de toekomst.
  • Je kunt met warrants meer variatie in je beleggingsportefeuille brengen.

Wat zijn de risico’s van warrants?

Het risicoprofiel van warrants kan sterk verschillen per warrant en hangt hiervan af:

  • Er is geen debiteurenrisico voor transacties op een gereglementeerde beurs. Als je ergens anders warrants aankoopt, dan bepaalt de kredietwaardigheid van de tegenpartij of die je eventuele opbrengst zal kunnen uitbetalen.
  • Er is een matig tot hoog liquiditeitsrisico omdat de markt voor warrants doorgaans kleiner is (er zijn minder actieve kopers en verkopers waardoor het moeilijker kan zijn om warrants snel en tegen een redelijke prijs te verkopen).
  • Er is een muntrisico als je valutawarrants koopt, maar er is geen muntrisico wanneer je warrants met onderliggende waarden in euro aankoopt.
  • Het renterisico is matig tot hoog, afhankelijk van de looptijd en structuur van de warrant. Renteschommelingen beïnvloeden zowel de koers van de warrants zelf als de waarde van hun onderliggende financiële product.
  • Het koersrisico is matig tot hoog, want door de koers van het onderliggende financiële product kan de warrant zijn volledige waarde verliezen.

Interesse om te beleggen in warrants bij Bolero?

Ben je al klant bij KBC maar nog niet bij Bolero? Open dan nu vrijblijvend je rekening bij Bolero via KBC Mobile.

Open je gratis rekening via KBC Mobile
Open je gratis rekening via KBC Touch

Wil je graag een gratis rekening openen bij Bolero zonder dat je klant bent bij KBC? Dat kan ook: open je rekening rechtstreeks bij Bolero.

Kom je liever eerst nog wat meer te weten over Bolero?

Ontdek het hier