
Maakt je keuze van financiële instelling een verschil voor een duurzamere wereld?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We sorteren afval, isoleren onze huizen voor een lager energieverbruik en zetten zoveel mogelijk in op zonne- en windenergie. Maar wist je dat je bankkeuze ook een verschil maakt? De manier waarop een bank jouw geld beheert en investeert, heeft een directe impact op het milieu en de maatschappij. Directeur Sustainability bij KBC, Johan Thiers, licht toe.
Hoe draagt een bank bij aan een duurzamere wereld?
“Een bank doet meer dan alleen je geld bewaren. Ze financiert ook bedrijven en projecten. Kies je voor een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, dan weet je dat je spaargeld en beleggingen niet worden gebruikt om schadelijke of onethische sectoren te financieren. Daarnaast bieden veel banken leningen of hypotheken aan, waarmee je een extra financieel voordeel krijgt als je investeert in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie.”
“Bij KBC zit duurzaamheid in ons DNA. We integreren duurzaamheid in al onze activiteiten en hebben drie duidelijke streefdoelen: onze positieve impact maximaliseren, onze negatieve impact minimaliseren en verantwoord gedrag stimuleren bij alle medewerkers. Alle directieleden worden beoordeeld op het behalen van duurzaamheidstargets. En wat die negatieve impact betreft: ons doel is om tegen 2030 onze eigen CO2-uitstoot te verminderen met 80% ten opzichte van onze uitstoot in 2015. Eind vorig jaar klokten we af op 68%, dus we zijn heel goed op weg om die doelstelling te halen.”
In welke concrete producten of diensten zien we dat DNA dan weerspiegeld?
“Je ziet ons duurzaamheidsbeleid terug in de manier waarop we producten en beleid vormgeven. Zo geven we voor energiezuinige woningen betere financieringsvoorwaarden, zoals een hoger leenpercentage (tot 100% van de aankoopprijs) of een lager krediettarief in vergelijkingen met niet-energiezuinige woningen. Zo maken we onze klimaatcommitments waar.”
En wat met kopers voor wie een huis met een gunstig EPC-attest sowieso te duur is?
“Voor hen bieden we rentekortingen op hun energie-renovatielening, zodat de verbeteringen die ze moeten doen betaalbaar blijven. Want voor panden met een EPC E of F geldt in Vlaanderen de renovatieplicht, die voorschrijft dat de koper van zo’n pand het EPC moet verbeteren naar een D binnen de vijf – en binnenkort zes – jaar.”
“Klanten die nu een woningkrediet afsluiten en hun woning verbeteren tot EPC D of beter, krijgen bovendien een korting op hun bestaande woningkrediet, voor de hele resterende looptijd van de lening.”
“Ten slotte bieden we ook een lagere rente aan aan wie investeert in een elektrisch voertuig en bieden we een brede waaier aan Responsible Investing-fondsen aan. Die fondsen investeren in bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur. Daarnaast biedt KBC ook specifieke duurzame beleggingsfondsen aan die investeren in hernieuwbare energieprojecten en groene technologieën. Bijna de helft van het totale volume aan beleggingsfondsen van KBC Asset Management zijn zo’n Responsible Investing-fondsen, voor een totaalbedrag van meer dan 46 miljard euro. Ook een heel belangrijk deel van onze beleggingsverzekeringen zijn Responsible Investing-verzekeringen.”
Als partner in de groene transitie zorgen we voor de actieve begeleiding van klanten en bedrijven die willen verduurzamen.
Hoe controleren jullie of de bedrijven die jullie financieren geen deel uitmaken van schadelijke sectoren?
“We hebben een strikt duurzaamheidsbeleid voor al onze bedrijfsactiviteiten dat we hebben samengebracht in ons duurzaamheidsframework. Dat beleid geeft ons het nodige kader om fundamentele uitsluitingen te bepalen die we dan toepassen op onze kern- en ondersteunende activiteiten. Zo kunnen we sectoren identificeren die we niet willen financieren, zoals bijvoorbeeld die van de fossiele brandstoffen en sectoren die schadelijk zijn voor biodiversiteit of de mensenrechten. Elk kredietdossier wordt aan die uitsluitingscriteria getoetst.”
Dat betekent ook dat bedrijven met een hoge CO₂-uitstoot of schadelijke impact streng worden geëvalueerd. Bedrijven die niet voldoen aan bepaalde normen, sluiten we uit. Die uitsluitingsregels publiceren we in het kader van transparantie op onze website.”
Op welk vlak onderscheidt het duurzaamheidsbeleid van KBC zich dan van dat van andere financiële instellingen?
“We hebben ons bij KBC voorgenomen om een partner te zijn in de groene transitie, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Kijk in onze app KBC Mobile onder ‘Aanbod’ of op onze website bijvoorbeeld maar eens naar hoe we onze klanten ondersteunen met informatie, advies en diensten van partnerbedrijven om energiezuiniger te wonen. Diezelfde ondersteuning bieden we aan bedrijven. Als we ons enkel zouden focussen op bedrijven die al volledig ‘groen’ zijn, bouwen we niet mee aan een duurzamere wereld.”
“We adviseren en begeleiden daarom bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en faciliteren financieel hun transitie naar bijvoorbeeld een CO2-neutraal productieproces of een volledig elektrisch wagenpark. Zo stellen we meer en meer bedrijven in staat om zich aan te passen aan de nieuwe, duurzame realiteit. We zijn ervan overtuigd dat duurzame bedrijven op termijn meer succes en overlevingskansen hebben dan niet-duurzame bedrijven. ”
De groene transitie financieren is één ding, concurrentieel blijven ten opzichte van andere banken is iets anders. Hoe speelt KBC het klaar om die beide doelstellingen te combineren?

“Wie op zoek is naar een bank, zal het ongetwijfeld vaststellen: elke bank is bezig met duurzaamheid. Er is geen ‘race to the bottom’: alle grote banken willen verduurzamen, maar het is de manier waarop en de snelheid waarmee ze dat doen, die het verschil maakt. Wij bieden niet alleen specifieke en innovatieve diensten en producten aan die verduurzaming ondersteunen, maar ook praktische tools. Kijk maar eens in je KBC-app of vraag het aan Kate: we staan onze klanten bij met informatie, advies en financiering om een duurzamer leven te kunnen opbouwen.”
“En dat doen we ook voor onze bedrijven en kmo’s: met onze partners ecoWise en Encon geven we energieadvies op maat, zodat de groene transitie geen onoverwinnelijke berg lijkt, maar een haalbaar stappenplan.”
Ten slotte, Johan, wat is de belangrijkste boodschap dat je wil meegeven aan iedereen die met spaargeld en beleggingen wil bijdragen aan een duurzamere wereld?
“Informeer je goed hoe serieus de bank duurzaamheid neemt en welke stappen ze daarvoor zet. En dan moet je de afweging maken: kies ik voor een bank die heel streng bedrijven uitsluit die nog niet ver genoeg staan? Of wil ik net dat mijn geld de duurzame transitie van méér bedrijven mogelijk maakt? Bij KBC zetten we niet alleen in op uitsluiting van te vervuilende en/of schadelijke sectoren, maar ook op actieve begeleiding van klanten en bedrijven die willen verduurzamen. Zo maken we als bank écht een verschil – en onze klanten ook.”