Hoe vind ik een betaalbaar kot?

Studentenkoten worden almaar duurder. Gemiddeld kost een kot nu bijna 20 procent meer dan 5 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van CIB, de beroepsvereniging van de Vlaamse vastgoedsector. Vandaag nog een betaalbaar kot vinden, hoe doe je dat eigenlijk? 

Wat kost een gemiddeld kot?

Gemiddeld kost een kot 500 euro per maand, maar mispak je daar zeker niet aan. Prijzen variëren enorm. Een gesubsidieerd kot vind je al vanaf 240 euro per maand, terwijl je voor een studio snel 850 euro neertelt. Een kot in Brussel of Gent zal ook stukken duurder zijn dan in pakweg Kortrijk of Geel. 

Kijk ook altijd naar het totale kostenplaatje: een goedkoop kot is geen goede deal als je daarnaast nog torenhoge kosten hebt voor onder meer gas, water, elektriciteit en internet. 

Stappenplan om een betaalbaar kot te vinden

Waar ben ik naar op zoek?

 

Je vindt gemakkelijker wat je zoekt als je weet wat je zoekt. Wil je absoluut een kamer met een eigen keukentje, badkamer en toilet? Of leef je eerder volgens het motto ‘sharing is caring’? Wil je dicht bij het stadscentrum wonen of vind je het oké om af en toe de fiets te nemen? Dat heeft allemaal een impact op de prijs.  

Waar begint mijn zoektocht?  

 

  • Online: altijd een goed vertrekpunt. Er bestaan immosites die specifiek gericht zijn op kotstudenten, zoals ikkot.be of kotzoeker.be.  
  • Studentenhuisvesting: sommige universiteiten en hogescholen bieden ook zelf studentenkoten aan. Die zijn vaak wat goedkoper dan op de privémarkt en meestal ook dichter bij je campus.
  • Dienstsverleningsbureaus voor studenten: die bestaan in Leuven (Stuvo), Brussel (Brik) en Antwerpen (Stan). Ze bieden heel wat diensten om je op weg te helpen, ook in je zoektocht naar een kot. De koten zijn vaak gekeurd en de prijzen zijn correct. 

Tip: heb je het thuis niet breed? In Leuven bestaat het concept huurprijs op maat. Studenten met een laag gezinsinkomen komen in aanmerking voor een véél goedkoper kot.

Wanneer start ik mijn zoektocht?  

 

Meestal begint het jachtseizoen rond de paasvakantie. Dan is de poel aan betaalbare koten het grootst. Nog vroeger beginnen zoeken heeft weinig zin  – koteigenaars weten dan niet welke koten er volgend academiejaar vrijkomen, en kunnen dus nog niets aanbieden.

 

Stap één is natuurlijk kiezen in welke stad je wilt studeren. Een beslissing die je best niet te lang uitstelt, zodat je nog een ruime keuze uit studentenkoten hebt. 

 

Tip: schrijf je in voor openkotdagen of kottours. Je bezoekt op één dag een heleboel studentenkoten en je kunt jezelf ook meteen op wachtlijsten zetten om een plaatsje te veroveren. 

  

Betaalbaar kot gevonden? Hierop moet je letten vóór je een deal sluit

Weet dat je veel tijd gaat spenderen in dit kleine kamertje. Een overhaaste beslissing maken is dus nergens voor nodig. Vermijd spijt achteraf door goed op te letten tijdens je kotbezoek: 

  • Is de buurt niet te lawaaierig? Geen grote werf of drukke cafés in de buurt?
  • Vind je de afstand tot je campus, de uitgaansbuurt, ... oké?
  • Zijn de gemeenschappelijke ruimtes (douche, keuken, ...) in orde?
  • Zijn er vochtplekken op de muren of aan het plafond?
  • Is er een rookmelder in je kamer?
  • Zijn er genoeg brandblussers in het gebouw?
  • Kun je je kamer voldoende verluchten?
  • Ben je tevreden met de lichtinval?
  • Gaat het niet te warm worden in de zomer?
  • En ga zo maar even door!

Tip: als je de kans krijgt, spreek dan zeker één van de huidige huurders aan – hij/zij kan je over alle ins en outs vertellen die tijdens je bezichtiging misschien niet opvallen. Kijk ook na of je favo kot een kotlabel of certificaat kreeg. Dat geeft al een goede indicatie van de kwaliteit!

Sta je op het punt om een contract te tekenen?

 

Spannend! Voor je je handtekening zet, kijk je dit best nog even na:

  • Vanaf wanneer kun je intrekken?
  • Is de huurperiode voor 10 of 12 maanden?
  • Is de prijs all-in? Of moet je bijbetalen voor internet, elektriciteit en gas?
  • Is de plaatsbeschrijving volledig? Let erop dat er geen zaken ontbreken, zodat je bij de uittrede niet moet opdraaien voor schade die al aanwezig was

Tip: vraag aan je kotbaas om te werken met een modelcontract. Veel universiteiten, hogescholen en dienstverleningsbureaus bieden zo’n standaardcontracten gratis aan op hun website.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als er toch iets misloopt, bespaart een goede verzekering je een heel pak zorgen. Je huisbaas neemt verplicht een brandverzekering voor het gebouw. Ook huurders zijn verplicht een basis brandverzekering te nemen. Jij of je ouders kunnen bijkomend een brandverzekering afsluiten voor je inboedel – je meubels en bezittingen dus – en voor schade aan derden. Informeer dus zeker bij je brandverzekeraar.

Ben je van plan om waardevolle spullen mee te nemen naar je kot, zoals een dure computer of spelconsole? Dan kun je ook overwegen om een verzekering tegen diefstal te nemen. Bekijk dit zeker als je voor een grote studentenresidentie kiest, aangezien dieven daar makkelijker ongemerkt te werk gaan.

Nog meer ontdekken over het studentenleven?

Check het jongerenaanbod