zakgeld geven tips

Starten met zakgeld? Dat doe je zo

70 tot 80% van ouders geeft zakgeld

Jong geleerd is oud gedaan. Een kind dat vroeg een eigen budget mag beheren, komt later minder snel in financiële problemen. Dankzij zakgeld leert je kind de waarde van geld kennen, keuzes te maken én te sparen voor grotere aankopen. Maar hoe pak je het best aan?

Open een gratis zichtrekening voor je kind
Meer info voor ouders

Vanaf wanneer geef ik best zakgeld?

Voor een kleuter zijn muntstukken nog speelgoed. Maar een lagereschoolkind begrijpt de waarde van geld en kan al een beetje rekenen. Daarom raden experts aan om vanaf 6 jaar met zakgeld te beginnen. In het begin enkel met beperkt ‘leergeld’. Maar met de jaren kun je de verantwoordelijkheid mondjesmaat uitbreiden en dus ook meer zakgeld geven.

Hoeveel zakgeld moet ik geven?

Geef genoeg, maar ook niet te veel. Je kind moet ook leren om keuzes te maken.

Alles begint met duidelijke afspraken. Moet je kind er ook kleren mee kopen? Inclusief jassen en schoenen? Dan zal het bedrag vanzelfsprekend hoger liggen.

Uiteraard hangt het ook af van jouw gezinsbudget. Heb je het financieel niet breed en geef je toch veel zakgeld? Dan kun je juist in de problemen komen en geef je het verkeerde voorbeeld. Laat je dus zeker niet opstoken door andere ouders.

Hoe geef ik best zakgeld?

1. Eerst cash en dan een zichtrekening

De allerjongsten leren de waarde van geld beter kennen door munten en briefjes dan door digitale cijfers. Het is dus beter om eerst cash zakgeld te geven.

Zit je met een tiener? Dan is een jongerenrekening interessant. Jij kunt perfect over de schouders meekijken, want je hebt zicht op alle inkomsten en uitgaven. Bovendien kun je limieten instellen voor betalingen en geldafhalingen, en je kind al dan niet toestemming geven om ook online betalingen te doen. Zo leert je kind veilig bankieren.

2. Geef geld op vaste tijdstippen

Jonge kinderen stop je best wekelijks iets toe. Tieners leren dan weer het meest als ze een maandbudget moeten beheren.

  • Geeft je kind alles uit? Dan is het uit met de pret en moet het wachten om opnieuw geld te krijgen. Zo leer je je kind om een vaste periode te overbruggen en prioriteiten te stellen.

3. Voorzie ook een spaarrekening

Een budget slim beheren, betekent op het einde van de maand nog een beetje overhouden. Moedig je kind dus aan om ook zakgeld opzij te zetten. Liefst op een aparte spaarrekening. Zo komt je kind niet in de verleiding om opgebouwde reserves te verkwisten.

  • De wet helpt alvast mee: als je kind jonger dan 16 jaar is, kan het zonder jouw toestemming geen spaargeld afhalen

4. Geef genoeg verantwoordelijkheid

Krijgt je kind alleen zakgeld voor leuke extraatjes? Dan raakt het gewend aan luxe-uitgaven, maar niet aan wat er echt toe doet. Daarom is het slim om iets oudere kinderen ook verantwoordelijkheid te geven voor basisuitgaven zoals lunch, kledij, een gsm-abonnement … Zo leren ze om een budget te verdelen tussen het leuke én het noodzakelijke. En dat is een belangrijke les voor later!

5. Laat ruimte voor fouten

Door fouten te maken, leert je kind het meest: eigen ervaring blijft beter hangen dan een goedbedoelde preek. Maak er dus geen drama van als je kind eens een domme uitgave doet. Bekijk het net als een leerkans.

Koopt je lieverd impulsief een peperduur paar schoenen om ze uiteindelijk nooit te dragen? Praat er rustig over, waarschijnlijk denkt je kind de volgende keer beter na over zo’n aankoop.