c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Wat zijn de verplichte en aanbevolen verzekeringen?

Brand, auto, familiale, ongevallen, reisbijstand, overlijden, inkomen, pensioen ... Je kunt je voor alles verzekeren. Het aanbod is zo groot en complex dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En alles klinkt verstandig. Maar wat heb je precies nodig? En wat is verplicht?

Wettelijk en contractueel verplichte verzekeringen

Wettelijk verplichte verzekeringen

Een handvol verzekeringen moet je in België wettelijk verplicht in orde brengen.

Ziekte- en invaliditeit: sluit je af bij een ziekenfonds/mutualiteit.

Autoverzekering met Burgerlijke Aansprakelijkheid: moet je hebben als je met eender welk gemotoriseerd voertuig rijdt, dus zowel de wagen als een motorfiets. Ze geldt in België en alle landen die niet doorstreept zijn op het verzekeringsbewijs dat je aan boord moet hebben. Op papier of digitaal.

 

Arbeidsongevallenverzekering: verplicht af te sluiten als je een beroep doet op huispersoneel dat je zelf tewerkstelt (niet via een dienstenchequebureau).

Brandverzekering: als je in België een woning huurt, ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten, die je indekt wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor brand- en waterschade. Voor eigenaars van een woning is deze verzekering niet verplicht.

Jachtverzekering: dekt de materiële en lichamelijke schade die je per ongeluk veroorzaakt tijdens het jagen.

Contractueel verplichte verzekeringen

Er zijn ook verzekeringen die op zich niet verplicht zijn maar die je toch moet afsluiten als deel van een contract. Een schuldsaldoverzekering hoort bij een hypothecair krediet (aankoop van woning). Ze dekt gedeeltelijk of volledig het nog openstaande bedrag in geval van onverwacht overlijden.

Niet verplicht, wel nuttig

Familiale verzekering

Is een familiale verzekering verplicht?

Een familiale verzekering is niet verplicht. Toch heeft 80% van de Belgen er een. Dat komt omdat ze je een hoop financiële zorgen kan besparen. Ze vergoedt schade die jij veroorzaakt bij anderen. Maar ze helpt je ook om een vergoeding te krijgen wanneer iemand anders jou schade berokkent.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering vergoedt medische kosten als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen door een ziekte, ongeval of een bevalling. Het gaat over kosten van de opname én van de voorafgaande zorg en nabehandeling.

Brandverzekering eigenaar

Met een brandverzekering - ook bekend als woonverzekering - ben je verzekerd tegen schade aan je woning en de inhoud ervan. Denk bijvoorbeeld aan herstellingskosten als gevolg van een brand, storm, overstroming of sneeuwschade.

Pensioensparen

Met pensioensparen bouw je een extra inkomen op, bovenop je wettelijk pensioen. Je kunt kiezen voor een levensverzekering of om te beleggen in pensioenfondsen.

Je merkt: het aanbod is uitgebreid. Neem dus goed de tijd om na te denken wat jij precies nodig hebt in jouw situatie. Je verzekeringsmakelaar of KBC-agent helpt je daar graag bij.

Meer informatie over de familiale verzekering

Wat is wel en niet verzekerd?

Wel verzekerd

  • Schade veroorzaken bij anderen
    We vergoeden de persoon die schade heeft geleden. Schade die je dieren aan anderen toebrengen, is ook verzekerd.
  • Schade lijden door iemand anders
    We helpen je om een vergoeding te krijgen van de persoon die verantwoordelijk is. Kan die persoon niet betalen? Dan vergoeden we de schade tot 12.500 euro. Bij lichamelijke letsels is dit het dubbele.

Niet verzekerd

  • Schade die je veroorzaakt aan jezelf of aan iemand van je gezin
  • Schade die iemand van je gezin van 18 jaar en ouder veroorzaakt door een zware fout
  • Schade die iemand van 16 jaar en ouder van je gezin opzettelijk veroorzaakt
  • Schade door je rijpaarden of door dieren die je als particulier in België niet mag houden
  • Boetes of minnelijke schikkingen
  • Geschillen als eigenaar of bestuurder van een motorrijtuig dat onderworpen is aan de verplichte motorrijtuigenverzekering

Vergoedingen en franchise

  • Lichamelijke letsels vergoeden we tot 30 miljoen euro per schadegeval. Je betaalt geen franchise.
  • Materiële schade is gedekt tot 10 miljoen euro, met een franchise (een deel dat je zelf betaalt) van 250 euro per schadegeval.

Goed om te weten

  • Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
  • De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.
    Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs.

  • Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be.
  • Je hebt altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.

Voor een premieberekening van de KBC-Gezinspolis kun je terecht op www.kbc.be, in KBC Touch, in KBC Mobile of bij je expert Verzekeren.

De KBC-Gezinspolis is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België
BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBB
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België
Een onderneming van de KBC-groep

Lees zeker dit informatiedocument voor je de verzekering sluit

Ontdek alle details over de KBC-Gezinspolis