Vochtplek in de muur: beter voorkomen dan genezen

Vochtplek in de muur: beter voorkomen dan genezen

Niemand krijgt graag te maken met vochtproblemen. Eigenaars van een wat oudere woning zijn er vaak op beducht en houden hun ogen open voor bijvoorbeeld opstijgend vocht of vocht in de kelder. Maar wist je dat renovaties minstens een even groot gevaar opleveren? Veel klussers beginnen namelijk enthousiast te isoleren zonder voldoende verluchting te voorzien – met alle problemen van dien.   

Vochtproblemen en hun oorzaken

Persoon bekijkt vochtplek in de muur en het plafond

Vocht in de muren kan verschillende oorzaken hebben. Te veel isoleren en niet voldoende ventileren is bijvoorbeeld vragen om problemen. Als het evenwicht tussen verse, aangevoerde lucht en verontreinigde, afgevoerde lucht verstoord is, kun je condensatieproblemen krijgen. Let er dus van bij het begin op dat je die fout niet maakt. Want wanneer een vochtprobleem terug te brengen is tot een eigen gebrek van de woning, kun je niet terugvallen op een verzekeringsdekking. Dat is dus ook het geval bij opstijgend grondwater, dat doorgaans te wijten is aan een niet of slecht geplaatste waterkerende laag. Gelukkig kun je zulke zaken vermijden door doordacht te bouwen of te verbouwen.   

Voor de meeste vochtproblemen die je zelf op geen enkele manier in de hand hebt, zoals bijvoorbeeld een lek in een leiding, kun je vaak wél een beroep doen op je brandverzekering. Ga dus zeker na wat de precieze oorzaak is, want die bepaalt of je verzekering tussenkomt of niet. Om te weten voor welke soort vochtproblemen je op je brandverzekering kunt rekenen, lees je er de algemene voorwaarden van je verzekeringscontract het best eens op na. 

Wil je weten welke risico’s gedekt zijn in een brandverzekering bij KBC? Neem dan zeker een kijkje op de pagina die bij jouw situatie past: 

Een beroep doen op een lekzoekbedrijf

Vochtplek in de muur opmeten

Natuurlijk is het niet alleen voor de verzekeringen belangrijk om te weten waar het vocht precies vandaan komt. Ook om het probleem te kunnen oplossen, moet je weten waar het eventuele lek zich precies bevindt. Gelukkig hoef je zelf geen gaten in de muren te kloppen in de hoop de oorzaak bij toeval te achterhalen. Je kunt een beroep doen op een gespecialiseerd lekzoekbedrijf dat het lek voor jou gaat lokaliseren. De meeste brandverzekeraars komen tussen in de kosten die dit met zich meebrengt. Bovendien worden meestal ook de herstellingskosten van de leiding gedragen door de brandverzekeraar.

Andere waterschade 

Naast vochtplekken in de muur kun je in huis natuurlijk nog met allerlei andere gevallen van waterschade te maken krijgen. Een lek in het dak, een defecte warmtepomp, je vaatwasser of wasmachine die het plots laat afweten, een slaapkamervloer beschadigd door water dat uit het waterbed is gesijpeld, … Het zijn allemaal voorbeelden van waterschade waartegen je je het best verzekert. Een brandverzekering is met andere woorden geen overbodige luxe.

Waarom je vochtproblemen echt niet onder de mat mag vegen

Vochtproblemen beginnen vaak relatief onschuldig. Op een ochtend zie je op de muur een donkere plek die er de dag ervoor nog niet was. Misschien til je er niet al te zwaar aan, maar eigenlijk zouden er allerlei alarmbelletjes moeten gaan rinkelen. Vochtproblemen kunnen de waarde van je woning namelijk fiks doen dalen én de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden. Je doet er dus altijd goed aan om ze zo snel mogelijk te lijf te gaan. 

Stormschade?

Meld het aan Kate in KBC Mobile, of aan je KBC-verzekeringsagent.

Stormschade?

Welke verzekering voor je woning?

Voor woningen bestaat er een hele reeks aan verzekeringen. Hoe bescherm je je huis optimaal?
Welke verzekering voor je woning?

Leesvoer over verzekeringen

Informatie over verzekeringen nodig? Daar bestaat een interessante plek voor.
Leesvoer over verzekeringen

Schade bij de buren door bouwwerken

Je bouwt en verbouwt en wil jezelf verzekeren tegen eventuele schade aan derden?
Schade bij de buren door bouwwerken