Wist je dat een derde van alle schadeclaims te maken heeft met waterschade? Maar geen nood, je brandverzekering schiet je te hulp bij:

Dekt de verzekering een waterlek?
Je wasmachine lekt en het water stroomt binnen bij de buren. Een leiding springt en het water tast je muren aan. Je hebt niet veel fantasie nodig om je die rampscenario’s voor te stellen. En het kost vaak een smak geld om de problemen recht te trekken. Op welke verzekering kun je dan een beroep doen? En met welke voorwaarden moet je rekening houden?
Eerste hulp: de brandverzekering
schade door water dat door de dakbedekking dringt
schade door water dat afkomstig is van een sanitaire installatie of een ander huishoudelijk toestel
schade door problemen met een leiding
schade door overstroming of ander noodweer
Er zijn wel enkele belangrijke opmerkingen:
de verzekering dekt enkel de gevolgschade aan je woning en inboedel, niet de oorzaak van de waterschade (dus bijvoorbeeld wel schilderwerken maar niet een lek in je dak)
je betaalt ook altijd zelf een deel van de kosten, de zogenaamde vrijstelling of franchise
Wat dekt de brandverzekering niet?
Wat jouw brandverzekering naast die algemene soorten waterschade nog dekt (en niet), hangt van de specifieke verzekering af. Die lees je dus best nog eens na. Het is natuurlijk belangrijk dat je alles goed onderhoudt, om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Waterschade: brandverzekering of familiale verzekering?
Waterschade door derden
Waterschade aan derden
Welke verzekering de waterlek dekt, hangt af van wie er schade heeft. Zoals eerder gezegd dekt je brandverzekering enkel de gevolgschade aan je eigen woning. Als een lek in je dak of één van je leidingen waterschade veroorzaakt bij een derde partij (je buren bijvoorbeeld), dan moet je je familiale verzekering inschakelen.

Wat doe ik bij waterschade?
De eerste stappen zijn om jezelf en je woning te beschermen voor verdere schade. Schakel dus de elektriciteit uit, probeer na te gaan waar het water vandaan komt (sluit de waterkraan eventueel af), zet meubels en toestellen veilig, en ruim alles op om te kijken hoe groot de schade is. Neem ook zo snel mogelijk contact op met een loodgieter of (indien nodig) de brandweer.
Voor het verzekeringsdossier:
Neem foto's van de schade
Geef digitaal je schade aan in KBC Mobile of KBC Touch
Maak een beschrijving van de schade. Als er een derde partij bij betrokken is, vermeld dan ook hun gegevens (naam, adres, telefoonnummer, ...)
Voeg alle informatie toe aan je digitale schade-aangifte
Maak een dossier aan
Bewaar de facturen van alles wat je aankoopt om de schade te bepalen. Weet wel dat de verzekeraar ook de veroudering van het gebouw en de beschadigde inboedel mee in rekening neemt. Vaak zul je dus niet het volledige bedrag terugkrijgen dat je er ooit zelf voor betaald hebt.
Meer informatie over de familiale verzekering
Wat is wel en niet verzekerd?
Wel verzekerd
- Schade veroorzaken bij anderen
We vergoeden de persoon die schade heeft geleden. Schade die je dieren aan anderen toebrengen, is ook verzekerd. - Schade lijden door iemand anders
We helpen je om een vergoeding te krijgen van de persoon die verantwoordelijk is. Kan die persoon niet betalen? Dan vergoeden we de schade tot 12.500 euro. Bij lichamelijke letsels is dit het dubbele.
Niet verzekerd
- Schade die je veroorzaakt aan jezelf of aan iemand van je gezin
- Schade die iemand van je gezin van 18 jaar en ouder veroorzaakt door een zware fout
- Schade die iemand van 16 jaar en ouder van je gezin opzettelijk veroorzaakt
- Schade door je rijpaarden of door dieren die je als particulier in België niet mag houden
- Boetes of minnelijke schikkingen
- Geschillen als eigenaar of bestuurder van een motorrijtuig dat onderworpen is aan de verplichte motorrijtuigenverzekering
Vergoedingen en franchise
- Lichamelijke letsels vergoeden we tot 30 miljoen euro per schadegeval. Je betaalt geen franchise.
- Materiële schade is gedekt tot 10 miljoen euro, met een franchise (een deel dat je zelf betaalt) van 250 euro per schadegeval.
Goed om te weten
- Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.
Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs.- Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be.
- Je hebt altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.
Voor een premieberekening van de KBC-Gezinspolis kun je terecht op www.kbc.be, in KBC Touch, in KBC Mobile of bij je expert Verzekeren.
De KBC-Gezinspolis is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België
BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBB
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België
Een onderneming van de KBC-groep
Lees zeker dit informatiedocument voor je de verzekering sluit
Ontdek alle details over de KBC-Gezinspolis
Meer informatie over de brandverzekering - eigenaar
Wat is wel en niet verzekerd in de Verzekering woning?
Wel verzekerd
Je bent verzekerd bij elke onverwachte beschadiging van
- De woning zelf
- De terrassen, de oprit en de omheining
- Alle daaraan vastgemaakte constructies
Verhuur je een gedeelte van je woning? Of verhuur je je garage? Dan is de huurder mee verzekerd.
Wil je ook je tuinhuis, losstaande garage of poolhouse verzekeren? Neem dan de optie 'losstaande bijgebouwen'. Ook voor je individuele garage die zich ergens anders bevindt.
Voor je zwembad bestaat er een specifieke verzekering.
Niet verzekerd
Schade door
- Instabiliteit van de ondergrond
- Grondwater of neerslag doordat je kelders of buitenmuren niet waterbestendig zijn
- Het uitvoeren van een werk
- Herstelling van een constructiefout
Je burgerrechtelijke aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door het gebouw, de terreinen, aangrenzende voetpaden of hun inhoud is niet verzekerd binnen deze polis. Je vindt deze dekking in je familiale verzekering.
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
Wat is wel en niet verzekerd in de Verzekering inhoud woning?
Wel verzekerd
- Schade door onder andere brand, ontploffing, storm, hagel, blikseminslag, water, aanrijding, ... aan je
- Huisraad: meubels, kleding, fiets, juwelen, televisie, …
- Huisdieren
- Motorrijtuigen en hun aanhangwagens
En we gaan nog een stapje verder. De inhoud van je woning is bovendien verzekerd tegen alle mogelijke schade, op voorwaarde dat die voor jou onverwacht is en de schade minimaal 1.250 euro bedraagt. Enkel als je de optie diefstal kiest, geldt deze bescherming ook voor schade door (poging tot) diefstal.
Niet verzekerd
- Diefstal en poging tot diefstal
- Verlies
- Opzettelijke schade
- Schade door overstroming of door het overlopen van openbare riolen aan voorwerpen buitenshuis
- Unieke goederen zoals antiek en kunst. Daarvoor bestaat er een specifieke verzekering 'waardevolle voorwerpen'. Neem contact op met onze expert Verzekeren.
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
Goed om te weten
De KBC-Woningpolis voor de eigenaar kan een of meer van de volgende verzekeringen bevatten: verzekering woning, verzekering inhoud woning, verzekering inhoud woning tegen diefstal, verzekering zwembad, verzekering tuin, verzekering bodemsanering. Dit zijn zaakschadeverzekeringen. Deze verzekeringen zijn bestemd voor eigenaars-bewoners van particuliere woningen die in hun woning geen commerciële activiteit of een vrij beroep uitoefenen.
- Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
- De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.
Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je als consument de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs. - Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij het KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman.as, www.ombudsman.as. Je behoudt evenwel steeds het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.
Voor een offerte van de KBC-Woningpolis voor de eigenaar kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.
De KBC-Woningpolis voor de eigenaar is een product van KBC Verzekeringen NV, Professor Roger Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven, België
BTW BE 0403.552.563, RPR Leuven, IBAN BE43 7300 0420 0601, BIC KREDBEBB.
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België.
Een onderneming van de KBC-groep.
Lees zeker dit informatiedocument voor je de verzekering sluit
Ontdek alle details over de KBC-Woningpolis voor de eigenaar
Meer informatie over de brandverzekering - huurder
Wat is wel en niet verzekerd in de Verzekering huurder?
Wel verzekerd
- Woning, bijgebouwen en omheiningen
- Gehuurde garage (zelfs als die ergens anders staat)
- Goederen op een blijvende wijze aan het gebouw vastgemaakt
Als je een gedeelte van de woning onderverhuurt, dan is de onderhuurder mee verzekerd.
Niet verzekerd
- Bijkomende verplichtingen in je huurcontract die de wettelijke aansprakelijkheid overschrijden
- Opzettelijke vernieling of diefstal van goederen door jou of je gezinsleden
- Typische huurschade (bijvoorbeeld pluggen in de muur)
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
Wat is wel en niet verzekerd in de Verzekering inhoud woning?
Wel verzekerd
- Schade door onder andere brand, ontploffing, storm, hagel, blikseminslag, water, aanrijding, ... aan je
- Huisraad: meubels, kleding, fiets, juwelen, televisie, …
- Huisdieren
- Motorrijtuigen en hun aanhangwagens
- Schade aan vaste uitrustingen of verbeteringen die je als huurder op eigen kosten hebt aangebracht
En we gaan nog een stapje verder. De inhoud van je woning is bovendien verzekerd tegen alle mogelijke schade, op voorwaarde dat die voor jou onverwacht is en de schade minimaal 1.250 euro bedraagt. Enkel als je de optie diefstal kiest, geldt deze bescherming ook voor schade door (poging tot) diefstal.
Niet verzekerd
- Diefstal en poging tot diefstal
- Verlies
- Opzettelijke schade
- Schade door overstroming aan voorwerpen buiten
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
Goed om te weten
De KBC-Woningpolis voor de huurder kan een of meer van de volgende verzekeringen bevatten: verzekering huurder, verzekering inhoud woning, verzekering inhoud woning tegen diefstal, verzekering bodemsanering (zaakschadeverzekeringen), verzekering rechtsbijstand huurder (rechtsbijstandverzekering). Deze verzekeringen zijn bestemd voor huurders van een particuliere woning. In de woning wordt geen commerciële activiteit of een vrij beroep uitgeoefend.
- Op dit product is het Belgisch recht van toepassing
- De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.
Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je als consument de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs. - Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij het KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing? Dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be. Je behoudt altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden
Voor een offerte van de KBC-Woningpolis voor de huurder kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.
De KBC-Woningpolis voor de huurder is een product van KBC Verzekeringen NV, Professor Roger Van Overstraetenplein 2, 3000 Leuven, België.
BTW BE 0403.552.563, RPR Leuven, IBAN BE43 7300 0420 0601, BIC KREDBEBB.
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België.
Een onderneming van de KBC-groep.