Vlot op weg met je oldtimer
Ben je een autoliefhebber en droom je van een toffe oldtimer? Dan zetten we je hier alvast op weg. Want wat is nu precies een oldtimer, waarmee houd je best rekening bij de aankoop en wat zijn de valkuilen? Binnen enkele minuten ben je helemaal mee!
Wat is nu eigenlijk een 'oldtimer’?
Elke auto van 30 jaar of ouder kun je inschrijven als oldtimer. Na aankoop laat je de wagen keuren als oldtimer. Die keuring is een stuk beperkter dan de gewone technische keuring voor dagelijks gebruik. Is de keuring in orde? Dan ontvang je een kenteken dat begint met de letter ‘O’.
Hoe vaak moet je naar de periodieke oldtimerkeuring?
- Wagen 30 tot en met 50 jaar oud: elke twee jaar
- Wagen ouder dan 50 jaar: elke vijf jaar
Wat mag wel en wat mag niet?
Met je oldtimer mag je dag en nacht rondrijden, zonder kilometerbeperking.
Maar niet alles mag! Als je wagen als oldtimer gekeurd is, zijn volgende zaken niet toegelaten:
- Commercieel of professioneel gebruik
- Woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer
- Bezoldigd vervoer en gratis vervoer dat gelijkgesteld is met bezoldigd vervoer van personen
- Gebruik als werktuig, als werkmiddel of voor interventieopdrachten.
Je mag dus geen handelsdaden verrichten met je oldtimer, zoals de auto tegen betaling als taxi of ceremoniewagen gebruiken. Je oldtimer mag je ook niet gebruiken als bedrijfsvoertuig.
Wil je helemaal geen beperkingen? Dan kun je je wagen technisch laten keuren voor dagelijks gebruik. Dat moet dan wel elk jaar opnieuw gebeuren.
Bereid je aankoop goed voor
Heb je een oldtimer op het oog? Ook al kun je niet wachten om achter het stuur te kruipen, je koopt best niet (enkel) op gevoel. Check aan de hand van deze vragen of het plaatje helemaal klopt.
Wat is je budget? De vraagprijs voor een oldtimer hangt voor een groot stuk af van de staat waarin de auto zich bevindt. Een ‘goedkope’ wagen kan een dure revisie nodig hebben en je meer geld kosten dan een exemplaar in prima staat.
Met welke kosten moet je rekening houden? De verkeersbelasting, de Belasting Op Inverkeerstelling en de autoverzekering voor een oldtimer zijn dan wel een stuk goedkoper dan bij een moderne auto, je oldtimer verbruikt wellicht meer benzine en heeft intensiever onderhoud nodig.
Spaargeld of lening? Voor de aankoop van je oldtimer kun je je spaarvarken openbreken of je kosten spreiden met een persoonlijke lening. Let op, geld lenen kost ook geld.
Wat weet je over je favoriete oldtimer? Ga op onderzoek en zorg dat je grondig geïnformeerd bent voor je tot een aankoop overgaat. Zo vermijd je een miskoop. Op websites, discussieforums en Facebookgroepen vind je schatten aan informatie over je favoriete merk en model.
Al eens gedacht aan een oldtimerclub? Er bestaat wellicht een club voor jouw favoriete merk! Bij zo'n club krijg je tips over je wagen, ontdek je de beste plaatsen om een oldtimer te kopen en welke garagehouders of andere handige harries je wagen kunnen onderhouden. Ook onderdelen vind je doorgaans vlugger en goedkoper via een club.
Enkele tips bij het beoordelen van een oldtimer
Als het op oldtimers aankomt, ga je best voor een grondige inspectie. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Ben je geen kenner? Neem dan iemand mee die wat van oude auto’s en hun gebreken afweet!
- Is er (erge) roest aanwezig? Bijvoorbeeld onder de wielkassen, onderaan de deuren, in de bodemplaat, … Ga met een magneet langs het koetswerk. Waar de magneet niet aantrekt, is er wellicht ondeskundig gewerkt aan het koetswerk.
- Werken alle motoronderdelen goed?
- Is het interieur nog in goede staat?
- Lekt hij olie?
- Zijn de nodige boorddocumenten aanwezig? Voor de aankoop van een oldtimer in België zijn dat: het kentekenbewijs, het laatste keuringsbewijs en het attest van gelijkvormigheid (voor wagens vanaf 1966).
- Zijn de onderhouds- en kostenfacturen in orde?
- Hoe rijdt de wagen? Maak zeker een proefrit en vraag of je de auto ergens op een autobrug mag zetten om hem langs onder te inspecteren.
- Heb je een overdekte standplaats? Regen en wind zijn geen vrienden van oldtimers.
Alles gecheckt en helemaal overtuigd?
Dan heb je je oldtimer gevonden. Veel rijplezier!
Goed om te weten over de KBC autoverzekering
De KBC-Polis voor uw voertuig - Personenauto is een wettelijk verplichte burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering. Meer informatie over dit product kunt u terugvinden in het informatiedocument verzekering. Wij adviseren u om dit informatiedocument door te nemen alvorens dit product te onderschrijven.
De KBC-Polis Personenauto kan één of meer van de volgende verzekeringen bevatten: de Verplichte Aansprakelijkheidsverzekering, de verzekering Rechtsbijstand, de Omniumverzekering Alle Risico’s, de Gedeeltelijke Omniumverzekering, de KBC-VAB Bijstand, de Ongevallenverzekering Bestuurder.
- Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
- De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij ze worden opgezegd uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag.
- Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij het KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94 of 078 15 20 45 (betalend), fax 016 86 30 38. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûsplantsoen 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be. Je behoudt evenwel steeds het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.
Voor een offerte van de KBC-Polis Personenauto - Personenauto kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.
De KBC-Polis Personenauto is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBB Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België Een onderneming van de KBC Groep.
*Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering: wat is wel en niet verzekerd?
Wel verzekerd
De schade die je met je auto veroorzaakt aan anderen, zowel de materiële schade (blikschade, schade aan gebouwen, enz.) als de lichamelijke schade (doden of gewonden). De letsels die een voetganger, fietser of passagier oploopt bij een verkeersongeval waarin je auto betrokken is. Ook als je niet aansprakelijk bent, kun je een beroep doen op deze verzekering.
Niet verzekerd
Enkele belangrijke uitsluitingen zijn:
- de schade aan je eigen auto
- de lichamelijke letsels die de bestuurder oploopt bij een verkeersongeval
- de schade veroorzaakt door deel te nemen aan wedstrijden
- de schade die je met opzet veroorzaakt
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
*Kleine omniumverzekering: wat is wel en niet verzekerd?
Wel verzekerd
- Schade door het knagen van een marter aan kabels en leidingen in je auto
- Glasbreuk van je autoruit of van het doorzichtige deel van het dak Inbraak, diefstal en vandalisme tijdens diefstal
- Hagelschade of schade door ander natuurgeweld (storm, blikseminslag, overstroming, ...)
- Schade door brand, ontploffing of blussingswerken (ook smeltschade door kortsluiting)
- Schade door aanrijding met wild of loslopende dieren
- Het vallen van luchtvaartuigen of delen ervan
- Extra uitrusting van je auto die je niet meer kunt gebruiken na een perte totale (bijv. een set winterbanden of een dakkoffer)
Niet verzekerd
- Schade aan je eigen auto door een accident: eigen schade verzeker je met onze full omnium
- Je verwondingen als bestuurder: je lichamelijke letsels bij een ongeval verzeker je met onze Ongevallenverzekering Bestuurder
- Diefstal die je vergemakkelijkt door je auto onbeheerd achter te laten op de openbare weg terwijl je auto niet op slot is
- Schade aan onderdelen door slijtage of een gebrek aan onderhoud
- Schade die je opzettelijk veroorzaakt
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden.
*Omniumverzekering: wat is wel en niet verzekerd?
Wat is verzekerd?
- Schade door aanrijding, brand, glasbreuk, diefstal, vandalisme, natuurgeweld, verkeerd tanken, botsing met loslopende dieren of vogels, knagen van marters
- Kosten voor vervanging van sloten of herprogrammeren van het vergrendelingssysteem na diefstal van je autosleutels
- Kosten voor medische verzorging als je gewond raakt bij een car- of homejacking
- De BIV (belasting op inverkeerstelling) is gratis meeverzekerd bij total loss
- Beschadiging van vervoerde zaken
- Zaken die je in je auto vervoert en die voor privégebruik dienen, vergoeden we tot 1.500 euro als er ook schade aan je auto is. Ook de fietsen op je fietsendrager of de bagage in je dakkoffer.
- We vergoeden ook de extra uitrusting van je auto die je niet meer kunt gebruiken na een total loss, bijv. je winterbanden of je dakkoffer.
Wat is niet verzekerd?
- Schade die je veroorzaakt in een staat van alcoholintoxicatie van meer dan 1,5 promille, in een staat van dronkenschap of in een gelijkaardige toestand die het gevolg is van het gebruik van andere producten dan alcoholische dranken
- Schade die je veroorzaakt als je je auto bestuurt zonder te voldoen aan de voorwaarden die de Belgische wetten en reglementen ter zake voorschrijven
- Schade die je opzettelijk veroorzaakt
- Diefstal die je vergemakkelijkt door je voertuig onbeheerd achter te laten op de openbare weg of een andere voor het publiek toegankelijke plaats terwijl het voertuig niet slotvast is
- Je verwondingen als bestuurder van je voertuig: die verzeker je met de Ongevallenverzekering Bestuurder
De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden. Lees de productinformatie volledig door voor je een verzekering afsluit.
Lees zeker dit informatiedocument voor je de verzekering sluit
Kredietvorm: lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.