Alternatieve energie staat op de radar
De energieprijzen zijn sterk gestegen als gevolg van het oorlogsconflict tussen Oekraïne en Rusland. De gas- en olieprijzen swingen de pan uit sinds de inval in Oekraïne op 24 februari. Het maakt onze energieafhankelijkheid nog eens pijnlijk duidelijk. Het is niet evident om snel die afhankelijkheid af te bouwen en andere leveranciers te zoeken.
Minder afhankelijk van Rusland
Met het REPowerEU-plan zet Europa stappen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Hierbij komen initiatieven uit het verleden weer in beeld, zoals de European Green Deal, het Klimaatakkoord van Parijs, het Amerikaanse infrastructuurplan en het streven naar een klimaatneutrale economie (tegen 2050 voor Japan en VK en 2060 voor China).
Ons huidige energiesysteem bestaat uit een aantal centraal gelegen sites waar continu elektriciteit opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen. Dat is nu aan het veranderen. Elektriciteit wordt steeds meer lokaal opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, waarvan de productie minder gegarandeerd is.
Uitdagingen voor de toekomst
In de toekomst wordt het een grote uitdaging om die lokale en veranderlijke elektriciteitsproductie af te stemmen op het toenemende elektriciteitsverbruik. Industriële oplossingen voor energieopslag zijn een absolute voorwaarde voor een goed functionerend en duurzaam elektriciteitsnetwerk.
Wat zonne-energie betreft zien we een sterke vraag naar installaties terwijl zonnepanelen efficiënter en goedkoper worden. De nood aan opslagcapaciteit zal toenemen om piekmomenten te overbruggen bij weinig zonlicht.
Voor windenergie zal het REPowerEU-programma de aflevering van vergunningen voor on- en offshore windmolenparken in Europa vergemakkelijken.
Wat betreft de gereguleerde nutsbedrijven zijn veel investeringen nodig in netwerkinfrastructuur en slimmere netwerken. Daarnaast moet de opslagcapaciteit aangepast worden aan de onregelmatige energieproductie.
Na de correctie in 2021 is de sector van de alternatieve energie niet meer duur. De winstvoor-uitzichten van de bedrijven maakt hem aantrekkelijk.
Heb je nog vragen na dit artikel?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.