Artikel

Hoe kun je een minderjarige financieel een duwtje geven?

Je kunt sparen of beleggen op naam van een kind of op je eigen naam. Een schenking aan de minderjarige kan ook. Wat de beste optie is, hangt af van de leeftijd van het kind, de grootte van het bedrag en de mate waarin je controle wilt behouden.

Sparen of beleggen op naam van het kind

Ouders kunnen een rekening openen op naam van hun kind. (Groot)ouders, meters en peters, … kunnen dan het verjaardags- of nieuwjaarscadeau naar deze rekening overschrijven.

De ouders beheren dat vermogen tot het kind meerderjarig is. Als de ouders dat vermogen willen beleggen, dan zijn er mogelijk beperkingen. Een machtiging van de vrederechter kan nodig zijn.

Derden hebben geen inzage in deze rekening. Vanaf de leeftijd van 18 jaar doet het kind met het vermogen wat het wil.

Sparen of beleggen op je eigen naam

Dat heeft als voordeel dat jij altijd de controle behoudt en bepaalt wanneer je het gespaarde of belegde vermogen aan het kind geeft.

Wil je dat vermogen bij je overlijden of op een bepaalde datum laten toekomen aan het kind,? Dan kun je kiezen voor:

  • Een derdenbeding gekoppeld aan een spaar- of effectenrekening

    Je bepaalt in het derdenbeding op welke leeftijd de bank de gelden moet vrijgeven aan het kind. Je kunt kiezen voor de leeftijd van 18 jaar of later. Overlijd je vóór die datum? Dan wordt het vermogen op naam van het kind gezet en geblokkeerd tot aan de vrijgavedatum.

  • Een beleggingsverzekering

    Je duidt het kind aan als begunstigde van de beleggingsverzekering. Bij jouw overlijden, of pas later als je ook een leeftijdsvoorwaarde koppelde aan de begunstiging, keert de verzekeringsmaatschappij uit aan de begunstigde. Is het kind nog minderjarig? Dan wordt de uitkering op een geblokkeerde rekening geplaatst. De ouders kunnen niet over deze gelden beschikken tenzij met bijzondere machtiging van de vrederechter.

Ontvangt het kind dit vermogen bij je overlijden of nadien? Dan moet het hierop erfbelasting betalen. In Vlaanderen geniet je een korting als je als (klein)kind niet meer dan 50.000 euro krijgt. Je betaalt géén erfbelasting als je niet meer dan 12.500 euro van een (groot)ouder krijgt.

Schenken aan een minderjarige

De minderjarige kan een schenking niet zelf aanvaarden. Een (groot)ouder kan dat wel in naam van het kind. Of je kunt een bijzondere machtiging vragen bij de vrederechter.

Een schenking is onherroepelijk. Gegeven is gegeven.

Schenk je in volle eigendom? Dan beheren de ouders het vermogen tot het kind 18 jaar is. Daarna kan het kind het vermogen vrij besteden. Er zijn mogelijk beperkingen als de ouders dat vermogen willen beleggen. Een machtiging van de vrederechter kan nodig zijn.

Behoud je graag het zeggenschap en de controle over het vermogen? Dan kun je schenken via de notaris met voorbehoud van vruchtgebruik. Door enkel de blote eigendom te schenken, blijft het vermogen geblokkeerd tot het einde van het vruchtgebruik. Dat is in principe pas bij je overlijden of vroeger als je er afstand van wilt doen.

In Vlaanderen betaal je naast notariskosten onmiddellijk 3% schenkbelasting als het gaat over een schenking tussen (groot)ouder en (klein)kind en 7% voor alle anderen. Bij een bankgift betaal je geen belasting zolang de schenker drie jaar na de schenking blijft leven.

Conclusie

Wat de beste optie is, hangt af van de leeftijd van het kind, de grootte van het bedrag en de mate waarin je controle wilt behouden.

Heb je nog vragen na dit artikel?

Contacteer je relatiebeheerder

Dit artikel is louter informatief en mag niet als financieel advies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou