Artikel

De levensverzekering: een handig instrument voor successieplaning

In dit artikel leggen we je uit hoe een levensverzekering een handig instrument kan zijn voor successieplanning en hoe je met een levensverzekering kunt zorgen voor een aanvullend pensioen.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekeringsovereenkomst waarin de verzekeraar in bepaalde gevallen belooft een som geld te betalen:

  • Op een vooraf bepaald moment (zoals bijvoorbeeld de 65e verjaardag of pensioendatum)
  • Als de verzekerde sterft
  • Of in beide gevallen.

Een Tak 21 of een Tak 23?

Wil je geen risico’s lopen? Dan kan een Tak 21, ook spaarverzekering genoemd, voor jou een optie zijn. Dat type verzekering biedt een gewaarborgd kapitaal, een gewaarborgde interestvoet en een (eventuele) jaarlijkse winstdeling.

Bij een Tak 23, ook beleggingsverzekering genoemd, zijn er meer risico’s. Tak 23-beleggingsverzekeringen houden altijd risico in omdat het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Daartegenover staat wel een potentieel hoger rendement.

Successieplanning met een levensverzekering

  • Je kunt het gebruiken als een testament. Duid je iemand als begunstigde van de levensverzekering aan? Dan krijgt deze persoon de uitkering bij bv. jouw overlijden.

  • Een levensverzekering wordt meestal sneller vrijgegeven dan andere (bancaire) tegoeden. Voor gehuwden kan dat het comfort vlak na het overlijden verhogen.

  • Met een levensverzekering in de vorm van een overlijdensverzekering bescherm je je nabestaanden tegen de financiële gevolgen van jouw overlijden. De uitkering kan gebruikt worden om de successierechten, facturen of onvoorziene uitgaven bij jouw overlijden te betalen. Je kunt ook kiezen voor een uitvaartverzekering die de kosten van de uitvaart dekt.

  • Je bespaart successierechten door je kleinkinderen als begunstigde aan te duiden in je levensverzekering. Je verdeelt zo je nalatenschap over meerdere personen en je kleinkinderen genieten in Vlaanderen van een belastingvermindering in het successierecht. Zolang je leeft, blijf je in principe baas over dat vermogen. Je kunt voorzien dat dit bedrag niet bij jouw overlijden maar op een latere datum vrijkomt.

Los van je successieplanning kun je via een levensverzekering ook een aanvullend pensioen opbouwen. Hier zit meestal nog een fiscaal voordeel aan verbonden.

Successierechten betalen?

Laat je iemand iets na via een levensverzekering? Dan zal de begunstigde (in de meeste gevallen) ook successierechten betalen. Het successierecht is afhankelijk van de verwantschapsband en het bedrag dat deze begunstigde ontvangt (samen met het ander vermogen uit jouw nalatenschap).

KBC heeft een groot aanbod aan levensverzekeringen:

  • Tak 21-spaarverzekering, al dan niet fiscaal (bv. het Home & Long Term Plan)
  • Tak 23-beleggingsverzekering (bv. KBC-Life Solutions)
  • Overlijdensverzekering (KBC-Overlijdensverzekering, KBC-Uitvaartverzekering)

Heb je nog vragen na dit artikel?

Contacteer je relatiebeheerder

Dit artikel is louter informatief en mag niet als financieel advies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou