2261005231
2261005231

De wereld in beeld: de komkommertijd laat op zich wachten

Ah, de zomertijd. Analisten, strategen en vermogensbeheerders overal te lande verzorgen hun ‘out of office’ berichten en verplaatsen zich naar verre stranden om mock- en cocktails naar binnen te gieten, zich geen moment afvragend hoe het nog met de markten zou zijn. Want, laat ons eerlijk zijn, de volatiliteit en de handelsvolumes dalen telkens aanzienlijk. Het moet bruusk wakker worden zijn op de Malediven dit jaar met vervroegde Franse verkiezingen, technologie-besognes, een nieuwe Democratische presidentskandidate en centrale banken die volop aan zet zijn. Hoezo komkommertijd? Volop aan de bak dus in juli, we houden het wel nog even vol met onze screensaver van de Malediven de komende tijd.

Het was president Macron die de kat de bel had aangebonden door vervroegde verkiezingen uit te schrijven na de voor zijn partij dramatisch verlopen Europese verkiezingen van mei. De spread op Frans overheidspapier liep op en doemdenkers zagen al een scenario waarin het Rassemblement National van Marin Le Pen afgetekend de verkiezingen zou winnen en nieuwe wonderboy Jordan Bardella zijn intrek in Hotel Matignon zou nemen. Spannende politieke tijden die uiteindelijk op een sisser zouden aflopen na twee verkiezingsrondes en een patstelling hebben opgeleverd bij onze zuiderburen. Maar wat wel zeker is, de extremen hebben het niet gehaald. Opluchting op vele banken.

Meteen door naar de bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal. En die zijn wel erg belangrijk aan het worden, al niet in het minst voor de big techbedrijven. Door de opgelopen waardering in de sector staan de 'Magnificent 7' nu bij elke rapportering voor een eindexamen. De verwachtingen liggen hoog, en dat merken we in de markt. Microsoft bijvoorbeeld rapporteerde maar liefst 29% groei in de cloud-markt. Beleggers haalden de schouders op en stuurden het aandeel bijna 3% lager want er werd 30% verwacht. De relativiteitstheorie bewijzen aan de hand van groeicijfers, Einstein zou trots zijn geweest. Maar het toont wel aan hoe belangrijk de omzet-, groei- en winstcijfers van de grote technologie-aandelen vandaag zijn en het zorgt ervoor dat de volatiliteit opnieuw in de markt sluipt.

En dan hebben we het nog niet gehad over de Amerikaanse verkiezingen. Op een week tijd wijzigde het discours van de Democraten van ‘Joe Biden is onze enige optie’ naar ‘allen achter Kamala Harris’. En of tegenstanders Donald Trump en diens running mate J.D. Vance er zenuwachtig van worden. Het momentum verschuift langzaam maar zeker naar de Democratische kant en met de Democratische conventie en de nog te bepalen running mate blijft het momentum naar alle verwachting nog wel even langs die kant te liggen. Het worden voor Kamala Harris nog spannende maanden richting 5 november. Maanden waarin ze vooral in de strijdstaten de ‘werkende klasse’ zal moeten overtuigen, wil ze de eerste vrouw in het Witte Huis worden.

En alsof dat alles nog niet genoeg is zijn er nog de centrale banken. De Bank of Japan maakte een einde aan het decennialange ultra-lage rentebeleid en trok in 2 stappen de beleidsrente op naar, tromgeroffel, zowaar 0,25%. Het blijft haast verwaarloosbaar, maar de Japanse yen wist er ondertussen wel al mooi op te verdapperen.

En de rest van de wereld? Wel, die verwachten vooral renteverlagingen. Europa is in deze eens atypisch frontrunner. Ook de Bank of England verlaagde voor het eerst sinds 2020 de rente. Op de Amerikaanse Federal Reserve is het vermoedelijk wachten tot in september. En dat lijkt op het eerste gezicht wel nodig, want de economische groei stagneert. Ook in Amerika, waar de consument het meer en meer laat afweten. De tijdens corona opgebouwde cashreserves lijken opgebruikt en de consument beknibbelt steeds meer, ook op de kleintjes. Tijd dus om wat ademruimte te creëren. Hopelijk gaat Jerommeke (Powell) er meteen stevig invliegen, zoals we hem kennen uit de stripalbums.

'The Great Rotation'

De aandelenmarkten reden dus een wispelturig parcours in de maand juli, omwille van verschillende externe factoren. Wat wel erg opvalt is de mooie prestatie van de zogeheten 'small & mid-caps'. Kijk maar naar de Russell 2000, een Amerikaanse index met 2000 van die kleine en middelgrote aandelen. De Russell doet het zowaar meer dan 10% beter dan de Nasdaq de afgelopen zomermaand. De kleine en middelgrote aandelen staan dus opnieuw in de schijnwerpers, en da’s al een hele tijd geleden. Maar of de ‘Great Rotation’, een benaming voor het verplaatsen van beleggingsgelden van de grote (vooral technologie-) aandelen naar de bredere markt (inclusief de small & mid-caps) daarmee definitief werd ingezet is absoluut geen zekerheid. De ‘Magnificent 7’ zullen zich niet zomaar gewonnen geven en de weifelende consument zal toch eerst opnieuw de neus aan het venster moeten steken vooraleer we van een echte revival kunnen spreken.

Bron: Bloomberg

Bron: Bloomberg

Volatiliteit is terug van weggeweest

‘When the vix is high, it’s time to buy’. Een aloude beurswijsheid die aangeeft dat er bij momenten van hoge zenuwachtigheid in de markt steeds koopmomenten opduiken, tenminste voor zij die niet risico-avers zijn. De ‘vix’ is de afkorting voor de volatiliteitsindex, waarvan u hieronder een grafiek ziet. Hoe hoger die vix, hoe hoger de zenuwachtigheid en dus ook de schommelingen op de markt. En hoe zou u zelf zijn? Vervroegde Franse verkiezingen, Joe Biden die het stokje doorgeeft aan Kamala Harris, de AI-hype waar barsten in het pantser verschijnen , Donald Trump die de Bitcoin aanvuurt, enzovoort. Redenen genoeg voor beleggers om wat winsten van tafel te halen en de groeisectoren zoals technologie en communicatiediensten even in te wisselen voor defensievere sectoren zoals banken en verzekeraars, gezondheidszorg en de nutssector. Vandaar ook het grote belang van de bedrijfsresultaten van de grote technologienamen de komende tijd. Eender welke misser kan worden aangegrepen om de volatiliteitsindex omhoog te stuwen. Koopkansen op komst dus voor de durvers onder ons?

Bron: Bloomberg

Rentemarkten

Amerikaanse en Europese overheidsobligaties kenden een erg goede maand. Het vooruitzicht op lagere monetaire beleidsrentes in de nabije toekomst duwde de koersen fors hoger. Nochtans hielden zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank de afgelopen maand de rente ongewijzigd. Beide centrale banken kozen er voor om nog even te wachten op een verdere bevestiging dat de strijd tegen een te hardnekkige inflatie definitief gewonnen is. Tegelijkertijd onderkende men wel dat de economische activiteit afzwakt en dat het huidige monetaire beleid eigenlijk te restrictief is, rekening houdende met de relatief zwakke economie. De markten interpreteerden deze boodschap positief en interpreteerden die dan ook aan als het opengooien van de deur voor extra renteverlagingen na het zomerreces.

Voor wat betreft de VS benadrukte Fed-baas Powell dat men in de toekomst meer zal focussen op de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en minder op de inflatie. Die inflatie lijkt immers goed op weg om de beleidsdoelstelling van 2% in de loop van 2025 te bereiken. Het vooruitzicht op een lagere beleidsrente deed de obligatiekoersen opveren. Het hoeft niet te verwonderen dat het vooral de kortetermijnrente was die de grootste daling liet optekenen. De curve werd daardoor iets minder vlak (negatief). De verwachting is dat men in de VS de rente dit jaar nog 3 keer zal verlagen met 25 basispunten.

Ook in de eurozone was het voornamelijk de kortetermijnrente die daalde. De meeste eurolanden hebben nu opnieuw een positieve rentecurve, waarbij de langetermijnrente hoger is dan die op korte termijn. Uitzondering hierop is kernland Duitsland. Ook in de eurozone zitten voor de rest van het jaar nog 2 à 3 renteverlagingen verrekend in de markt.
 

De rentespreads tussen Duitsland en de overige landen binnen de eurozone bleven de afgelopen maand betrekkelijk stabiel. Wel is het zo dat de spreads van landen als Frankrijk en Italië zich nog steeds op een hoger niveau bevinden dan vόόr de Europese verkiezingen van afgelopen juni. De verwachting is dat de hoge landenspreads nog een hele poos kunnen aanhouden.

Opmerkelijk feit afgelopen maand was de renteverhoging door de Bank of Japan. De rente werd er verhoogd van 0.10% naar 0.25%, een historische stap. Wellicht zijn verdere renteverhogingen later dit jaar en in 2025 niet uit te sluiten. Ook het 'quantitative easing'-beleid zal in de loop van de komende 2 jaren stelselmatig worden afgebouwd, waardoor Japan na 2 decennia eindelijk komaf schijnt te maken met zijn extreem expansief monetair beleid.

Wat betreft bedrijfsobligaties was juli opnieuw een erg kalme maand. De kredietspreads op zowel veilige investment grade obligaties als op de meer risicovolle junk bonds bleven stabiel en noteren historisch gezien nog steeds erg laag. Zolang de economische groei gevrijwaard kan blijven, hoeven geen oplopende kredietspreads gevreesd te worden.

Op het vlak van munten sprong de stevige appreciatie van de Japanse yen in het oog. Met dank aan het verlaten van het (te) expansieve monetaire beleid. Ook de dollar apprecieerde licht maar het 'range trading'-patroon van het afgelopen jaar werd niet doorbroken.

KBC Beleggingsstrategie

Sectoren binnen de strategie

Cyclische aandelen: we zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn nu neutraal voor basismaterialen. Ze profiteren van de stijging van enkele cruciale grondstoffen zoals koper. Voor de cyclische consumenten-sectoren zijn we negatief, gezien recent de consument in de VS minder optimistisch bleek dan verwacht. Ook de automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla.

Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar niet-cyclische consumentensectoren (lees : voeding en dranken en huishoud- en persoonlijke producten) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal.

Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor de verzekeringsmaatschappijen als voor (Europese) banken. De interestmarges blijven hoog, en een afvlakkende rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden.

Vastgoed: is een kleine sector. Het voorbije jaar presteerde de sector slecht, geconfronteerd met hogere rentes en een markt die opdroogde. De hoge rentegevoeligheid van de sector is doorslaggevend in de visie die we geven. In de VS wordt de verwachting over het aantal renteknippen stevig neerwaarts bijgesteld. Een rente die langer hoger blijft, en enkele specifieke problemen in de vastgoedsector in de VS leiden tot een negatieve visie.

Technologie
: de extra dollars binnen de IT-budgetten van bedrijven lijken eerder naar AI-initiatieven te gaan dan naar software, waardoor de groei van software-bedrijven wat meer onzeker is. Inclusief Microsoft zijn we neutraal voor deze sector. In het halfgeleidersegment houden we een overwogen positie aan. De forse (en wellicht structurele) groei in het segment gericht op Artificiële Intelligentie zorgt voor stevige rugwind. We behouden een neutrale visie op (traditionele) media. Voor telecom (een onderdeel van communicatiediensten) zijn we negatief. De vrije kasstroom blijft door investeringen onder druk staan, en de winstrevisies waren stevig negatief. Het is echter een zeer kleine deelsector. Hardware kan ons nog steeds weinig bekoren, hiervoor hanteren we een negatieve visie.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.