Hongaarse centrale bank met tactische pauze

In mei van vorig jaar verlaagde de Hongaarse centrale bank (MNB) een eerste keer haar noodrente, die in het leven geroepen was om de forint te redden, van 18% tot 17%. Geleidelijk ging het richting de officiële beleidsrente van 13%, die vanaf september 2023 het commando opnieuw overnam. Maand na maand schaafde de centrale bank ze verder bij. Eerst met stappen van 75 BPN, of zelfs uitzonderlijk 100 BPN. In april en mei vertraagde ze richting 50 BPN, in juni en juli naar 25 BPN. Recent luidde het verdict voor het eerst sinds lang status quo (6,75%).

Rentepauze komt niet als verrassing

Wie het Hongaarse monetaire beleid een beetje volgt, weet dat 3 parameters de uitkomst bepalen:

  • de inflatieontwikkelingen
  • de HUF-wisselkoers, of de risicoperceptie
  • de beleidskoers van de Fed en de ECB

Hongaarse inflatie

De Hongaarse inflatie versnelde in juli onverwacht met 0,7% op maandbasis. Op jaarbasis overschreed het inflatiecijfer voor het eerst dit jaar de bovengrens van 4% rond de inflatiedoelstelling van 3%. De onderliggende kerninflatie steeg met 0,6% op maandbasis tot 4,7% op jaarbasis.

Hoewel de centrale bank de oorzaak voorlopig nog legt bij eenmalige factoren, blijven er opwaartse inflatierisico’s. Die komen onder meer van inflatieverwachtingen bij gezinnen en de bereidheid van bedrijven om prijzen verder op te trekken als ze de kans zien.

Hongaarse forint

De Hongaarse forint schommelde in de nasleep van de minicrash van begin augustus weer rond de pijngrens van EUR/HUF 400. Dat was eind maart en begin juni ook al het geval. Tot 2 keer toe schakelde de MNB een versnelling lager in de versoepelingscyclus. De forint mag de inflatie niet aanwakkeren, maar mag ook geen reden zijn om de teugels strakker aan te trekken. Het monetaire beleid is in een fase beland waarin prijsstabiliteit en financiële stabiliteit even belangrijk zijn geworden.

Fed en ECB

Zowel de Fed als de ECB staat klaar om de beleidsrente in september te verlagen. Soepelere globale financiële omstandigheden komen kleinere munten zoals de HUF in principe ten goede. Een tactische pauze in augustus om het wagonnetje opnieuw aan te koppelen in september is de eenvoudige slotsom. De forint verstevigde recent marginaal richting EUR/HUF 393. Vanuit technisch oogpunt is een breuk beneden 389 nodig om het gevaar af te wenden.

Status quo of bescheiden renteknip

EUR/HUF: forint-kwetsbaarheid noopt MNB tot voorzichtigheid

Vicegouverneur Virag bevestigde op de persconferentie achteraf dat op de volgende meetings steeds hetzelfde dilemma op tafel zal liggen: status quo of een bescheiden renteknip.

De eindejaar prognose van de centrale bank voor de beleidsrente blijft voorlopig onveranderd op 6,25% (ons voorkeursscenario) – 6,50%. Daarmee houdt de centrale bank ook de binnenlandse politieke druk af om een meer groei ondersteunende koers te varen. De Hongaarse minister van economie Nagy, die wordt genoemd als kanshebber om voorzitter Matolcsy begin volgend jaar op te volgen, vergeleek de MNB onlangs nog met een cycloop die enkel en alleen oog heeft voor inflatie.

Meer informatie?

Contacteer uw private banker of wealth manager.

U mag dit nieuwsbericht niet beschouwen als een beleggingsaanbeveling of als advies.