Fase 1: het gesprek
Je kredietaanvraag begint met een intakegesprek bij de bank. Daar krijg je een adviseur toegewezen. Beslissen doet hij niet, het gesprek is louter informatief. Samen gaan jullie door je bedrijfsprofiel. Je krijgt meteen ook een extra woordje uitleg over de mogelijke kredieten. Daarna is je businessplan aan de beurt. Is je dossier volledig en sterk onderbouwd? Vindt de adviseur dat je project haalbaar is? Mooi. Dan stelt hij een kredietvoorstel op.
Fase 2: het kredietvoorstel
Je persoonlijke adviseur maakt een kredietvoorstel. Dat bestaat uit de volgende elementen:
- Financiële bedrijfsgegevens
- Bedrijfshistoriek en -onderbouwing
- Slaagkansen en toekomstperspectieven
Fase 3: overleg met eventuele andere partijen
Eventueel kan je bank samen met een andere officiële instantie je krediet ondersteunen. Dat hangt vooral af van de bedrijfsactiviteiten waarvoor je krediet wilt. Misschien kom je wel in aanmerking voor een overheidsfinanciering. Uiteindelijk volgt een oordeel over je kredietaanvraag. Je adviseur laat je weten of je het krediet krijgt.
Fase 4: goedkeuring of weigering
Aanvraag goedgekeurd? Ga dan naar fase 4. Helaas wordt een kredietaanvraag soms ook geweigerd. Praat erover met je adviseur, hij kan je dossier alsnog bijsturen. Een weigering hoeft dus niet definitief te zijn.
Fase 5: acceptatie en ontvangst van krediet
Je bank geeft je een offerte met alle voorwaarden, inclusief details over de financiering, het aflossingsplan, de dossierkosten, de rente en de zekerheden of waarborgen. De kans bestaat dat je sommige zekerheden nog moet aftoetsen met een notaris. Ga je uiteindelijk akkoord met de offerte? Dan moeten jij en de andere partij(en) alleen nog tekenen. Daarna kun je het krediet opnemen. Proficiat, de realisatie van je project komt al een stap dichter!