Hoe start ik als zelfstandig tandarts?

Hoe start ik als zelfstandig tandarts?

Je wilt binnenkort aan de slag als zelfstandig tandarts. Welke stappen moet je dan zetten voor je stage en welke erna? We zetten ze voor jou op een rij.

10 stappen vóór je stage

Je behaalde je diploma master in de tandheelkunde en bent ingeschreven voor je postgraduaat in de algemene tandheelkunde. Tijdens dit stagejaar heb je het statuut van zelfstandige. Bij de voorbereiding komt wel wat administratie kijken. Wat heb je nodig?

1Visum

Een visum krijg je automatisch van de FOD Volksgezondheid als je je basisdiploma tandheelkunde behaald hebt. Je hoeft het dus niet aan te vragen.

2Stageplan en stageboekje

Aan het begin van je stage dien je je stageplan in bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op het einde van je stage verwacht het agenschap je stageboekje.

3RIZIV-nummer als stagiair tandarts

Het Agentschap Zorg en Gezondheid brengt het RIZIV op de hoogte van je stageplan. Het stuurt je dan je RIZIV-nummer op. Dat nummer zet je op alle getuigschriften voor verstrekte hulp en voorschriften die je uitschrijft.

4Vergunning voor het gebruik van röntgenstraling

Vraag bij het FANC kosteloos een vergunning aan voor het gebruik van röntgenstraling voor tandheelkundige diagnose.

5Verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid

Je bent verplicht een aansprakelijkheidsverzekering op maat van vrije medische beroepers te nemen. Die beschermt je als je een beroepsfout maakt en een patiënt een schadevergoeding van je eist.

6Ondernemingsnummer en inschrijving KBO

Je ondernemingsnummer vraag je aan bij een erkend ondernemingsloket. Het ondernemingsloket schrijft je in bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).

7Sociale zekerheid

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Als zelfstandige stort je elk kwartaal de wettelijke sociale bijdragen aan dit fonds. In ruil krijg je socialezekerheidsrechten.

8Ziekenfonds

Schrijf je in bij een ziekenfonds naar keuze. Zo ben je verzekerd tegen kleinere gezondheidsrisico’s.

9Zichtrekening

Open een zakelijke zichtrekening op naam van je eenmanszaak of vennootschap.

10Akte

Start je een vennootschap en geen eenmanszaak? Afhankelijk van de vennootschapsvorm die je koos, laat je een onderhandse akte opmaken bij een accountant of een authentieke akte bij een notaris.

10 stappen na je stage

starten als zelfstandig tandarts

Je bent geslaagd, proficiat! Als stagiair was je al zelfstandige, dus al heel wat zaken zijn in orde. Nu je je eigen praktijk begint, moet je hier zeker nog aan denken:

1Erkenningsaanvraag

Als je je stage hebt afgerond, dien je binnen de 14 dagen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid een erkenningsaanvraag in om algemeen tandarts, orthodontist of parodontoloog te worden. Denk eraan dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om die erkenning te behouden.

2RIZIV-nummer

Het Agentschap Zorg en Gezondheid brengt het RIZIV op de hoogte van je erkenning. Het RIZIV stuurt je dan je RIZIV-nummer op. Om de overgang vlot te laten verlopen, blijft het RIZIV-nummer dat je kreeg als stagiair nog maximaal 2 maanden na de einddatum van je stage geldig.

3Conventionering

De conventie is een nationaal akkoord tussen de tandartsen en de ziekenfondsen. Het bepaalt onder andere de tarieven die je als geconventioneerd tandarts mag aanrekenen. Via het RIZIV treed je automatisch toe tot de conventie. Wil je niet of gedeeltelijk geconventioneerd zijn, stuur dan een aangetekende brief naar het RIZIV.

4RIZIV-statuut

Ben je geconventioneerd, dan kun je bij het RIZIV een “sociaal statuut” aanvragen. Je krijgt dan een jaarlijkse premie (RIZIV-bijdrage) om je aanvullend pensioen of een gewaarborgd inkomen bij invaliditeit op te bouwen. 

Verwar het RIZIV-statuut niet met je sociaal statuut als zelfstandige, waarvoor je sociale bijdragen betaalt aan de overheid.

5Getuigschriften voor verstrekte hulp en voorschriften

Getuigschriften voor verstrekte hulp bestel je via medattest.be. Je kiest tussen invulboekjes en kettingformulieren voor pc. 

Zorg dat je afgedrukte voorschriften voldoen aan de richtlijnen van het RIZIV. Als je printer even niet meewerkt, kun je je voorschrift nog altijd met de hand schrijven. Voorschriftenboekjes bestellen kan via het RIZIV

6Inschrijving wachtdienst

Als tandarts ben je verplicht je in te schrijven voor de wachtdienst. Het inschrijvingsformulier vind je online op spoeddienstalgemeentandarts.be. 

7Medisch afval

Contacteer een afvalinzamelaar voor de verwerking van medisch afval en zorg dat je speciale recipiënten hebt.

8Milieuvergunning

Je vergunning van het FANC had je waarschijnlijk al. Meld je activiteit ook bij de politie en de gemeente.

9MyCareNet

Om verzekerbaarheidsgegevens op te vragen, sluit je je aan op het platform MyCareNet. Daarvoor heb je de juiste software, een beveiligde internetverbinding en een e-ID-kaartlezer nodig.

10Verzekeringen

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sloot je al af als stagiair. Wie een eigen praktijk heeft, verzekert zich het best ook voor aansprakelijkheid bij brand.  Zet je personeel in? Sluit dan voor hen een arbeidsongevallenverzekering.

Meer info en tips?

Wil je meer informatie over het opstarten van je praktijk, de nodige verzekeringen, de juiste rekeningen of iets anders? Onze relatiebeheerder medische vrije beroepen staat je met raad en daad bij.

Maak kennis met KBC Mediservice

Vul je gegevens in
Geef aan wanneer je tijd hebt voor een gesprek
Een contactpersoon belt je op om een afspraak vast te leggen

Laat je patiënten betalen met hun smartphone

  • Ontvang mobiele betalingen met Payconiq
  • Zonder betaalterminal en instapkosten
  • Per verrichting slechts 0.06 euro transactiekosten
Laat je patiënten betalen met hun smartphone

Welke lening kan ik aangaan als medische vrije beroeper?

Heb je plannen om je praktijkruimte in te richten? Blijf je graag bij met de laatste technologische ontwikkelingen en wil je investeren in nieuw bedrijfsmateriaal? Of is je wagen aan vervanging toe? Heb je voor je plannen financiële middelen nodig?
Welke lening kan ik aangaan als medische vrije beroeper?

Beleggen met de hulp van je persoonlijk aanspreekpunt

De KBC-Vermogensservice voor Medische Vrije Beroepen. Beleg met uitgebreid advies en opvolging.
Beleggen met de hulp van je persoonlijk aanspreekpunt

Welke aansprakelijkheid draag ik als medische vrije beroeper?

Medische vrije beroepers zijn mensen, en mensen maken fouten. Die fouten kunnen soms grote gevolgen hebben. Maar welke aansprakelijkheid draag je dan precies?
Welke aansprakelijkheid draag ik als medische vrije beroeper?