Yves Everaert

Loonwerker Yves Everaert nam begin dit jaar het ouderlijk akkerbouwbedrijf over

Yves Everaert

Loonwerker Yves Everaert nam begin dit jaar het ouderlijk akkerbouwbedrijf over

Loonwerker was hij al en sinds begin dit jaar is Yves Everaert uit Leefdaal ook akkerbouwer. Want toen heeft hij het akkerbouwbedrijf overgenomen van zijn vader Walter, die met pensioen ging. Bij zo’n overname ga je niet over één nacht ijs, dus zocht en vond de familie Everaert expertise om de bedrijfsoverdracht efficiënt te laten verlopen, en billijk, ook jegens de zus van Yves die niet mee in het bedrijf zit. 

Yves Everaert

  • Ondernemingsvorm: eenmanszaak 
  • Overname: 2024
  • Ligging: Leefdaal (Vlaams-Brabant)
  • Sector: akkerbouw en loonwerk
  • Teelten: aardappelen, mais, granen
Ik weet meteen waar ik aan toe ben
Yves Everaert
Yves Everaert

De landbouwsector is Yves zeker niet onbekend, want hij is al jaren actief als loonwerker. “Ik doe loonwerk met heel gespecialiseerde machines. Het rooien van aardappelen is een van de grootste zaken, en verder is het vooral gras maaien, persen en wikkelen, stalmest en drijfmest uitrijden en mais dorsen. En sinds begin dit jaar is daar dus ook nog akkerbouw bij gekomen. Het is nog wel een beetje zoeken: wat is haalbaar en wat niet? Ik heb mijn taken een beetje moeten herschikken om alles gedaan te krijgen, en mijn vader heeft afstand moeten nemen.” 

Een verrassing was de overname uiteraard niet. De familie Everaert werkt al enkele jaren naar dit moment toe. “Als zelfstandige moest ik eerst een volledige loopbaan hebben”, vertelt vader Walter. “Dat moment was er begin dit jaar, en daarom hebben we besloten om het bedrijf over te laten. In één keer. Het heeft weinig zin om het in stappen te doen, want dan draai ik hier nog een aantal jaren mee en Yves heeft geen behoefte aan iemand die over zijn schouder meekijkt.” “We zijn dan gesprekken begonnen”, gaat Yves verder. “Binnen het gezin natuurlijk, maar ook met het dienstbetoon van Boerenbond, onze boekhouder en KBC. Het was een stevig dossier, dat kan je niet in één-twee-drie oplossen. In samenspraak met iedereen moet je tot een goede oplossing komen, en ik denk dat wij die hebben gevonden.”

Compromis sluiten

In samenspraak met iedereen moet je tot een goede oplossing komen. Ik denk dat wij die gevonden hebben.”

“Yves begon niet met een blanco blad”, weet Walter. “Het nieuwe bedrijf moet passen binnen de bestaande werking. Daarnaast zijn akkerbouwbedrijven ook heel kapitaalintensief vanwege het uitgebreide machinepark. Dat heeft allemaal zijn prijs. Naast Yves hebben we ook nog een dochter, die niet in het bedrijf zit. Het was voor ons heel belangrijk dat ook zij tevreden uit dit hele verhaal zou komen.
Een compromis sluiten is natuurlijk niet gemakkelijk, maar we hebben een uitkomst gezocht en gevonden waarbij iedereen tevreden was. De perfecte oplossing bestaat niet, maar we hebben het zo goed mogelijk gedaan.”
“Je moet met kerst allemaal rond dezelfde tafel kunnen zitten”, vult moeder Viviane Roekens aan. “Als dat lukt, en je bent er zelf tevreden mee, dan is het goed.

 

Tijd nemen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je tijd te nemen."
Nathalie Janssens, adviseur Agro bij KBC

Lutgarde Heylen is als relatiebeheerder het eerste aanspreekpunt bij KBC voor de familie Everaert. “De eerste vraag komt dus bij mij, daarna haal ik Nathalie Janssens erbij, adviseur Agro. Het toeval wil dat Nathalie vroeger nog relatiebeheerder is geweest op dit bedrijf, dus we zijn er allebei mee vertrouwd.”

“Dat de familie al een aanspreekpunt had binnen KBC is natuurlijk een pluspunt”, vult Nathalie aan. “Ieder bedrijf is anders. Wij proberen oplossingen op maat te zoeken, want wat werkt voor het ene bedrijf, is daarom niet bruikbaar voor het andere. In dit specifieke geval is het overnametraject een tweetal jaar geleden gestart, maar het idee was al langer aan het rijpen. Het is dan aan ons om oplossingen te zoeken. De relatiebeheerder detecteert de noden, de adviseur Agro komt erbij om de specifieke aspecten van een sleutelmoment zoals een overname mee uit te werken.”

“Zo’n bedrijfsoverdracht, dat doe je maar één keer in je leven. Hoe moet je daar zelfs aan beginnen?”, vroeg Walter zich af. “Eigenlijk kan je alleen maar fouten maken, en je moet dus proberen er zo weinig mogelijk te maken. 

Daarom hebben we iedereen ingeschakeld die ons erbij kon helpen. We zijn naar de adviseurs toe ook altijd heel open geweest over ons bedrijf. Dat moet. We hebben al wel eens situaties gezien bij andere landbouwers waar het heel anders is gelopen. Wij wilden fouten vermijden. Daarnaast moet de overname ook haalbaar blijven voor alle partijen. Je streeft naar een situatie waarbij iedereen in de familie aan het eind tevreden is, en waarbij je nog een leefbaar en werkbaar bedrijf overhoudt.”

“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je tijd te nemen”, rondt Nathalie af. “Voor zo’n overname is een rijpingsproces nodig voor alle partijen. Dat is hier gelukkig gebeurd.”

“Het is allemaal vrij vlot verlopen”, beaamt Walter. “Hier en daar was er wel eens een discussiepunt, maar dat is normaal. Het is ook allemaal uitgeklaard. We hebben enkele keren aan tafel gezeten, zowel met iedereen samen als met enkele mensen apart. Meningsverschillen konden we oplossen en zo zijn we tot een haalbare oplossing gekomen.”

Bouwen aan de toekomst

“Ik kan rekenen op een medewerker die hier op zelfstandige basis meewerkt”, vertelt Yves. “Op drukke momenten kan ik ook nog wel rekenen op enkele losse krachten, maar uiteindelijk is het bij mooi weer toch vooral lange dagen maken en hard werken.”

“Ik heb nog wel toekomstdromen, maar die zijn niet voor nu. Ik zal mij eerst een paar jaar kalm moeten houden”, lacht hij. “Je moet realistisch zijn. Alles moet betaald worden en alles moet rendabel zijn. Het is voor mij nog even zoeken, maar ik heb er vertrouwen in dat we eruit geraken. Ik start midden in het moeilijkste seizoen ooit. Ik ga direct weten waar ik aan toe ben.”

bron: Boerenbond

Meer info?

Contacteer me

Hopscheuten Temmerman BV: “Ik heb altijd al geweten dat ik wil ondernemen”

Jonge hopscheutenteler geeft toekomst aan familietraditie.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Slakwekerij Desmet: “Groeien met een duidelijke toekomstvisie”

In Izegem hebben Mirjam en Johan hun slakwekerij in de loop van de voorbije jaren uitgebreid tot een oppervlakte van maar liefst  50 000 m². 

Akkerbouw Van Cauwenberghe-De Clercq

Louis en Angélique Van Cauwenberghe zetten ouderlijke akkerbouwbedrijven verder in één geheel.