Stefaan De Baerdemaeker & ecoWise

Stefaan De Baerdemaeker & ecoWise

Alhoewel de absolute piek van de energieprijzen uit 2021 en 2022 voorbij is, liggen de energieprijzen nog altijd op een hoog niveau. Varkenshouder Stefaan De Baerdemaeker uit Evergem liet zich bijstaan door ecoWise in zijn zoektocht naar het beheersen van de energiekost voor zijn bedrijf.

Stefaan De Baerdemaeker heeft een gesloten varkensbedrijf in Evergem met 450 zeugen en 1650 vleesvarkens. Een deel van de biggen wordt verder inloonkweek op andere locaties afgemest. Daarnaast is er nog een kleinere akkerbouwtak. Stefaan voert het gros van het werk uit, bijgestaan door echtgenote Els en zoon Sander op piekmomenten 

  • Ligging: Evergem (Oost-Vlaanderen)
  • Sector: Varkenshouderij, akkerbouw
Stefaan De Baerdemaeker

“De echte piek van de energieprijzen heb ik gelukkig niet echt gevoeld”, zo prijst Stefaan De Baerdemaeker (55) zich gelukkig. Hij had de gewoonte te werken met vaste contracten voor drie jaar, die hij ieder jaar een jaar verlengde. Door deze niet te verlengen in de piekjaren 2021 en 2022 kon hij die jaren nog teren op de prijzen van het aflopende bestaande vaste contract. Maar met het aflopen van het contract besefte Stefaan goed genoeg dat er een structurele hogere energiekost op het bedrijf afkwam.

ecoWise bracht objectieve kennis waarmee ik verder kon.

Het jaarlijks energieverbruik op het bedrijf – met 450 zeugen en 1650 vleesvarkens– ligt rond 200.000 kWh. De combiluchtwasser neemt daar ongeveer een vierde van voor zijn rekening, maar ook de ventilatoren en verlichting zijn forse gebruikers. “Omdat we sowieso generatoren hebben staan, speelde ik met het idee om in combinatie met extra batterijen netonafhankelijk te kunnen worden, maar dat was wellicht een stap te ver, en eerlijk gezegd kende ik van batterijen niet veel”, schetste Stefaan de context.

Begeleiden en ontzorgen

Frederik Goegebeur, CEO van ecoWise
Frederik Goegebeur, CEO van ecoWise

Een drietal jaar geleden bracht KBC hem in contact met wat later ecoWise zou worden, een dochteronderneming van KBC. “ecoWise is eigenlijk ontstaan binnen KBC Verzekeringen als antwoord op de asbestuitdagingen die op de sector afkomen”, legt Frederik Goegebeur, CEO van ecoWise uit. “Doelstelling van het beleid is om Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij te krijgen. Daarop vooruitziend wilden we bij KBC land- en tuinbouwers begeleiden en een stukje ontzorgen. Daarbij bleek het combineren van het verwijderen van asbest in daken met het installeren van zonnepanelen een interessante opportuniteit. ecoWise deed een eerste audit, gaf advies over de beste aanpak en bood ook een aantal offertes van als betrouwbaar beoordeelde partners aan.

Nadruk op energie

Al vlug werd duidelijk dat de aanpak van ecoWise erg geschikt was voor elk bedrijf dat stappen wil zetten op het vlak van duurzaam energieverbruik en -productie. Vandaag neemt ecoWise een eventuele asbestproblematiek nog altijd mee, maar dan als kleiner onderdeel van een bredere duurzaamheidstransitie. De nadruk ligt nu duidelijk op energie. “We beginnen altijd met een energiescan waarbij we de bestaande situatie in beeld brengen. We brengen het verbruik in kaart, stellen een energieprofiel op en bekijken de facturen. Soms zit al een eerste besparing in een betere inschatting van het toegangsvermogen, de eigen inschatting van het maandelijks piekvermogen die Fluvius aan bedrijven vraagt.” 

Ik wist dat ik stappen wilde zetten in het beheersbaar houden van mijn energiekost.

Na de energieaudit wordt een adviesrapport uitgewerkt. Daarbij wordt er in de eerste plaats gekeken naar energiebesparing. Vervolgens wordt er geadviseerd welke investeringen in productie of opslag rendabel kunnen zijn.  ecoWise kan vervolgens indien gewenst offertes aanvragen, selecteren en aanbieden aan de klant. Die kan op basis hiervan zelf een beslissing maken. ecoWise begeleidt op die manier tot aan de ondertekening van het contract.

Stappen zetten

Bij Stefaan was verwijdering van asbest ‘dankzij’ schade door een hagelstorm geen hoofditem meer. Ook in de pilootfase van ecoWise lag de nadruk al bij hem op energie. “Ik had al zonnepanelen liggen met een vermogen van 40 kWp en alle ventilatoren waren al frequentiegestuurd. Als de tl-lampen in de stal stukgingen, verving ik ze al door ledlampen. Maar ik wist dat ik stappen wilde zetten in het beheersbaar houden van mijn energiekost. Hoeveel extra zonnepanelen zouden nuttig zijn, wat zou een batterij voor mij betekenen, waar moest ik op letten? Het zijn vragen waar ecoWise mij in heeft begeleid.” Voor Frederik is het verhaal van Stefaan herkenbaar. “Ondernemers zijn terecht gefocust op hun kerntaken. Dat maakt dat een deel van hen geen kennis en/of tijd heeft om zich hierin te verdiepen. Wij hebben die kennis wel en we staan er ook neutraal in. We zullen nooit zomaar adviseren om alles vol zonnepanelen te leggen of om altijd in een batterij te investeren. We werken altijd een voorstel op maat van elk bedrijf uit, en rekening houdend met het profiel en eventuele VLIF-steun. We werken voor de hele kmo-sector, maar kennen de land- en tuinbouw uiteraard goed.”

Helpen in keuzes maken

Stefaan koos er na de bespreking met ecoWise voor om 80 kWp aan zonnepanelen bij te leggen. Zij liggen er nu al , maar wachten op de komst van de 230kWh-batterij in maart. Pas na de batterij komt een omvormer om overtollige energie op het net te zetten. Verder bekijkt Stefaan nog hoe hij zijn piekvermogen kan doen zakken. Van inspelen op de day-aheadmarkt of de onbalansmarkt met de batterij is er nog geen sprake, en het VLIF is daar ook beperkend in. “We adviseren daar heel voorzichtig in en focussen ons liever op wat een batterij kan opbrengen in relatie tot het eigen gebruik”, aldus Frederik.“ Maar de technologische ontwikkelingen volgen zich snel op. Niemand weet welke technieken nog op ons afkomen. Wij willen land- en tuinbouwers alvast helpen in het maken van de keuzes die vandaag belangrijk zijn.”

bron: Boerenbond

Meer info?

Contacteer me

Yves Everaert

Loonwerker Yves Everaert nam begin dit jaar het ouderlijk akkerbouwbedrijf over

Akkerbouw Van Cauwenberghe-De Clercq

Louis en Angélique Van Cauwenberghe zetten ouderlijke akkerbouwbedrijven verder in één geheel.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Na de brand ligt blik nog meer op preventie bij Floralux

Begin vorig jaar sloeg bij de Floralux-vestiging in Sint-Pieters-Leeuw het noodlot toe. Een grote brand in het tuincentrum - vooral serrestructuur - richtte voor vele tienduizenden euro's schade aan. Amper een week later kon het tuincentrum voor een groot deel weer openen. "De maandag na de weekendbrand was een gespecialiseerde firma met 30 personen aan het opruimen. Op zo'n momenten hen je blij dat je je over je verzekeringspolis geen zorgen hoeft te rnaken", aldus zaakvoerder Sten Carrein.