Adams LV

Duurzame boeren zijn een must

Adams LV

Duurzame boeren zijn een must

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Het pad van Adams leidt langs groei en vernieuwing en is bezaaid met stevige stappen richting circulaire landbouw. “In 2015 bereidden we onze huidige innovaties al voor door de bouw van een melkveestal met dichte vloer, zonder roosters”, legt Raf Adams uit. “De gedachtegang hierachter: in de toekomst de mest vergisten om daarmee groene stroom te genereren.”

“Ik wil bewijzen dat je perfect op een milieu- en diervriendelijke manier 1.000 koeien kan houden. Investeren in duurzame innovaties is daarbij cruciaal.”
Raf Adams, melkveehouder

Eigen stroom met biogas

Dat idee wordt nu werkelijkheid. “Met een biogasinstallatie die mest als grondstof gebruikt voor het opwekken van stroom. Het methaan dat de koeien produceren, gaat niet in de atmosfeer, maar drijft een motor aan die energie opwekt. We voorzien zo zelf in al onze stroom plus die van zo’n 450 gezinnen. Ook de warmte gaat niet verloren.” Adams LV is een van de eerste landbouwbedrijven in België die op die schaal mest omzetten in stroom. Raf gelooft dan ook sterk in het verhaal van biogas. “Die techniek past volledig in het plaatje van milieubewustzijn, al betekende dat wel een zeer grote investering.”

Besparen op arbeid

Qua investeringen is Adams niet aan zijn proefstuk toe. “Twee jaar geleden bouwden we een nieuwe melkstal met een carrousel voor 60 dieren. Het melken van 700 koeien duurde voordien een vijftal uur. En dat driemaal per dag! Maar arbeidsplezier is ook belangrijk, en nu melken we 950 koeien in de helft van die tijd.” Vanuit eenzelfde optiek bouwde Adams in 2019 een nieuwe jongveestal. “We houden zo’n 700 stuks jongvee. Vroeger spreidden we die over vier locaties, maar elke maand waren we drie dagen in de weer om al die dieren op hun plaats te krijgen. Nu lukt dat in vier uur. Wat we aan derden uitgaven voor die arbeid, gaat nu naar de financiering door KBC.”

KBC als partner bij reorganisatie

Met KBC werkt Adams al sinds de start samen. “KBC hecht veel belang aan land- en tuinbouw. Mijn vrouw Kristine en ik kregen in 1985 een financiering van de toenmalige Raiffeisenkas en we bewezen ons intussen als betrouwbare partner van KBC. Dat is wederzijds: er is onderling vertrouwen dat we samen veel kunnen verwezenlijken.” Leen Geudens, relatiebeheerder Agro voor Adams bij KBC, beaamt: “Adams is een topmelkveebedrijf met bedrijfsleiders die oog hebben voor optimalisatie. Ik ken hen al zeven jaar, zodat ik makkelijk met hun projecten kan meedenken. Onze inbreng? Financiering is maar één aspect. We bekijken bijvoorbeeld ook hoe subsidieaanvragen optimaal in te dienen, en we ondersteunden hen in 2017 toen het familiebedrijf werd opgesplitst en de jongste zoon Nick de neventak met mestkalveren voortzette.”

Innovatieve stap naar circulaire landbouw

De oudste zoon Steven nam op dat moment de fakkel over van het melkveebedrijf. Hij zit op eenzelfde innovatieve en duurzame golflengte. “We plaatsten diepstrooiboxen en een moderne klauwbox, installeerden ledverlichting, rubberen vloeren en ventilatoren. Ook vangen we regenwater en silosappen op en recupereren we warmte.” Met een recente vervolginvestering op de biogasinstallatie in een ingenieuze techniek is Adams zelfs pionier in België. “Daarmee kunnen we echt aan circulaire landbouw doen”, vertelt Steven. “Het principe in een notendop: het digestaat dat overblijft na het vergisten van de mest in de biogasinstallatie, willen we zo veel mogelijk recycleren door de dunne en de dikke fractie te scheiden. De dikke fractie wordt gecomposteerd en de dunne wordt opgewarmd met de warmte van de biogasinstallatie. De techniek uitleggen, zou ons hier te ver leiden, maar door stripping en scrubbing verkrijg je ammoniumsulfaat, een chemische meststof die bovenop de dierlijke meststof op het land kan worden gebruikt. En daarmee is de cirkel rond.”

Mestdruk en CO2-uitstoot reduceren

“Mest afvoeren kost ons 2 cent per liter”, voegt Raf toe. “Het doel is dat tot nul te herleiden. Soms moeten we 100 kilometer rijden om mest af te zetten. Dat is qua milieu-impact niet verantwoord. Met de biogasinstallatie en de techniek van stripping en scrubbing kunnen we volgens onderzoek onze totale stikstofuitstoot en geur met 40 à 45 procent terugdringen. Kijk, ik wil bewijzen dat je perfect op een milieu- en diervriendelijke manier 1.000 koeien kan houden”, benadrukt hij. “We zijn zelfs de milieuwetgeving een stap voor met onze laatste innovatie in mestrecuperatie.” De milieuaanvraag daarvoor is nog in behandeling. “Hopelijk kunnen we in maart van start gaan. Voor deze twee projecten, de biogasinstallatie en het vervolg, krijgen we trouwens financiële steun en begeleiding van het Innovatiesteunpunt. En hier komen we ook weer KBC tegen als partner.”

Meer info?

Contacteer me

Van de akker naar de wei

Op hun akkerbouwbedrijf in Laakdal produceren Nele Devoghel en Stefaan Van Elven aardappelen, wortelen, uien en… energie. De 700 zonnepanelen die ze geplaatst hebben, leveren elektriciteit voor de koelcellen waarin ze hun oogst opslaan. Maar wat als die cellen grotendeels leeg staan? Dan gaat die stroom de wei in. De wei van Werchter!

Slakwekerij Desmet: “Groeien met een duidelijke toekomstvisie”

In Izegem hebben Mirjam en Johan hun slakwekerij in de loop van de voorbije jaren uitgebreid tot een oppervlakte van maar liefst  50 000 m². 

Fruitteler FV Doucé: “Wij investeren in de toekomst”

Dirk Doucé en zijn zoon Kristof schuwen de grote investeringen niet. Zo staat er een windmolen op het domein van deze Limburgse fruittelers.

Na de brand ligt blik nog meer op preventie bij Floralux

Begin vorig jaar sloeg bij de Floralux-vestiging in Sint-Pieters-Leeuw het noodlot toe. Een grote brand in het tuincentrum - vooral serrestructuur - richtte voor vele tienduizenden euro's schade aan. Amper een week later kon het tuincentrum voor een groot deel weer openen. "De maandag na de weekendbrand was een gespecialiseerde firma met 30 personen aan het opruimen. Op zo'n momenten hen je blij dat je je over je verzekeringspolis geen zorgen hoeft te rnaken", aldus zaakvoerder Sten Carrein.