Van de akker naar de wei

Van de akker naar de wei

Op hun akkerbouwbedrijf in Laakdal produceren Nele Devoghel en Stefaan Van Elven aardappelen, wortelen, uien en… energie. De 700 zonnepanelen die ze geplaatst hebben, leveren elektriciteit voor de koelcellen waarin ze hun oogst opslaan. Maar wat als die cellen grotendeels leeg staan? Dan gaat die stroom de wei in. De wei van Werchter!

Het probleem van de “grijze stroom”

In de zomer, wanneer die panelen volop stroom produceren, staan de koelcellen echter leeg, en dat was een probleem, vertelt Nele: “Onze overtollige energie wordt op het net geïnjecteerd als ‘grijze stroom’, maar daar hou je na alle taksen en dergelijke financieel bijna niets aan over. Best frustrerend. Bovendien brengt dit niets bij voor de nodige energietransitie.”

Als particulier of ondernemer kun je je zelfopgewekte stroom niet zomaar verhandelen. Maar via een energieplatform zoals Bolt kan dat wel. Dat handelsplatform koopt je stroom aan en verkoopt ze door. Doorgaans gaat die stroom dan naar huishoudens, maar afgelopen zomer vloeide ze ook naar de wei van Werchter, waar ze gebruikt werd om het zijpodium The Slope van energie te voorzien. 

Een echte win-win dus, zowel voor Nele en Stefaan als voor de festivalgangers 30 kilometer verderop. En mooi meegenomen: op uitnodiging van Bolt mocht het koppel zelf ook naar Werchter, wat voor Nele al 20 jaar geleden was. “Zo heb ik eindelijk Pearl Jam eens kunnen zien!”

We hebben altijd gekozen voor de korte keten, dikwijls tegen de stroom in. Toch ging KBC hierin mee.

Nele Devoghel, Van Elven Agra

Proefproject tegen waterschaarste

Met de uitzonderlijke hitte van de afgelopen zomer brak de productie van zonne-energie alle records. Helaas ging de hitte ook gepaard met een zelden geziene droogte, die in het bijzonder problematisch was voor landbouwers. Ook op dat vlak zoeken Nele en Stefaan naar duurzame oplossingen.

Na de droge zomers van 2019 en 2020 besloten ze mee te doen aan een ‘Proeftuinen Droogte’ van de Vlaamse Milieumaatschappij. In het kader van Blue Deal, een plan van de Vlaamse regering in de strijd tegen waterschaarste, kregen ze subsidies voor een samenwerking met twee andere lokale bedrijven. Voor de industriële verwerking van eieren heeft het bedrijf van de buren erg veel water nodig, water dat in het verleden geloosd werd op de Laak. Nu wordt dat water echter opgevangen en verdeeld tussen het bedrijf van Nele en Stefaan, en een producent van graszoden in Meerhout.

Buffers voor regenwater

Nele: “Door het water te bufferen en terug te geven aan de grond, kunnen we ons beter wapenen tegen langere periodes van droogte. Dat is iets waar vele boeren mee bezig zijn: iedereen probeert te verduurzamen. We leggen daarbij ook bijkomende buffers aan om nog meer regenwater op te vangen. Een gedeelte van het project bestaat ook in investeringen om het spoelwater van de wortelen te ontgronden en hergebruiken. Intussen denken we er ook aan nog eens een tweehonderdtal zonnepanelen bij te plaatsen!”

Meer info?

Contacteer me

Sierteler Gert Gernée: "De investering leverde een capaciteitsverhoging op van 30%”

Gert Gernée is gepassioneerd door siergrassen en vaste planten. Enkele jaren geleden deed hij zijn grootste investering tot nu toe: de aankoop van een groot stuk grond met serre.

Yves Everaert

Loonwerker Yves Everaert nam begin dit jaar het ouderlijk akkerbouwbedrijf over

Akkerbouw Van Cauwenberghe-De Clercq

Louis en Angélique Van Cauwenberghe zetten ouderlijke akkerbouwbedrijven verder in één geheel.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.